Rinita, conjunctivita, eczeme...

 
Rinita, conjunctivita, eczeme...

Aproape de fiecare data cand iesiti din casa va mananca, vi se inrosesc si umfla ochii, aveti o iritatie in gat, va curge nasul si stranutati des, pe piele va apar pete rosii...? Mai mult ca sigur prezentati o alergie la polenul emanat de felurite vegetale si vehiculat de curentii atmosferici!


Incercati cu incredere coada-soricelului

Ceaiul binefacator se prepara sub forma de infuzie (cinci minute, apoi se strecoara), dintr-o lingura de planta uscata la o cana de apa in clocot. Se beau doua doze zilnic si, de asemenea, se fac inhalatii de aburi si spalaturi nazale. Proprietatile antiinflamatorii, antiseptice, bronhodilatatoare fac din aceasta vegetala un aliat nepretuit in tratarea rinosinuzitelor alergice. (Adelina LUPESCU, Bucuresti)


Alifia de ventrilica este excelenta

Un preparat foarte bun in orice fel de eczeme (dar mai ales in cazul celor alergice), care se obtine destul de usor in casa, este alifia de ventrilica. Eu o folosesc de cate ori am asemenea probleme, de asemenea pentru julituri sau taieturi.

Se toarna peste 250 ml suc proaspat de ventrilica, extras prin stoarcerea plantei, o ceasca de alcool. Se lasa la macerat o saptamana, apoi se filtreaza. Se adauga 125 g sapun de buna calitate, 100 ml apa de trandafiri si inca 250 ml alcool de 70°. Se amesteca totul bine pe baia de apa, pana se omogenizeaza preparatul. Se aplica ca orice unguent pe locurile cu eruptii, de mai multe ori pe zi. (Radu OPREA, Cluj)


Doua preparate anti-urticarie

Se face un amestec din 40 g flori de musetel, 30 g flori de soc, 30 g flori de tei. Se infuzeaza o lingurita din aceasta combinatie intr-o cana cu apa clocotita. Se tine vasul acoperit cateva minute, apoi se strecoara. Se beau doua-trei cani pe zi.

In plus, am aplicat pe zonele afectate cataplasme cu decoct de schinduf. Se obtine dintr-o lingura de seminte macinate peste care se toarna o cana cu apa. Se fierbe timp de zece minute, apoi se strecoara. (Mioara URITESCU, Bucuresti)


Impotriva conjunctivitei

Se zdrobeste o lingura cu seminte de marar, se pun intr-un vas si se toarna deasupra apa clocotita. Aplecati-va cu fata peste aburi, acoperind capul cu un prosop. Stati asa zece minute. Efectul decongestiv se instaleaza imediat!

La fel de util in asemenea situatii este miezul de dovleac. Luati putin miez, mixati-l si aplicati-l sub forma de cataplasma, tinand pleoapele inchise. (Alexa MARIN, lasi)


Aerosolii fac bine

Se amesteca solutie alcoolica de propolis de concentratie 15% cu apa distilata, in proportie 1:1. Se pune pe o sursa de caldura (un resou electric, de pilda), ca vaporii alinatori sa se raspandeasca in incapere. Se fac, in perioadele cat copilul este mai vulnerabil, cate doua sedinte pe zi, fiecare durand cam cinci minute. Dupa aceea, este necesar repaus la orizontala de o jumatate de ora. (Adela MATEESCU, Aiud)


Desensibilizarea si sucul de ceapa amelioreaza

Se consuma zilnic cate 200-250 ml de extract proaspat, dupa mese ori in timpul lor. Se poate obtine prin raderea bulbilor pe razatoarea fina (putina usturime n-a omorat pe nimeni) sau cu ajutorul robotului de bucatarie. Daca acest suc este prea tare pentru stomacul dvs., apelati la decoctul de ceapa. Se fierb patru lingurite de ceapa tocata marunt, cam zece minute, intr-o jumatate de litru de apa. Se strecoara si se bea intreaga cantitate fractionat, pe parcursul unei zile. Gustul se mai poate imblanzi cu miere. (Miruna GRUIU, Targoviste)


Nici o masa fara patrunjel

Infuzie de patrunjel. Se face din doua lingurite de frunzulite (se pot pune inclusiv radacini si seminte) la o cana de apa clocotita; dupa cinci minute, se strecoara si se bea treptat. Acest ceai este si un excelent diuretic, stimuland activitatea renala si ajutandu-va, daca doriti, sa slabiti. Daca si alergia dumneavoastra este insotita de eczeme, va recomand o infuzie combinata.

Amestecati cate 60g de trei-frati-patati, trifoi rosu, urzici (activeaza si circulatia sangvina) si brusture (favorizeaza si eliminarea toxinelor), plus cate 30 g de fumarita si gura-lupului. Peste 25 g de plamada turnati 600 ml apa clocotita, lasati zece minute, strecurati si acoperiti vasul. Beti trei pahare zilnic, inainte de mese.

Ca sa reduceti mancarimile pielii, tamponati zonele iritate cu ceai de limba-mielului. (Paula GHITA, Arad)

Foto: drhomeo.com; Remedii naturiste nr. 4 (96)


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa