Tremuraturile

 
Tremuraturile

Tremuraturile reprezinta o clasa de miscari involuntare, normale sau patologice, caracterizate prin aspectul lor ritmic, regulat. Ele sunt expresia unui proces oscilant care are loc fie la nivelul circuitelor neuronale, fie la nivelul muschilor, fie la nivelul cuplului sistem nervos-muschi.

Aspectul clinic al tremuraturilor este binecunoscut, fie ca se realizeaza la nivelul extremitatilor distale ale membrelor superioare sau (si) inferioare, la nivelul capului sau (si) al mandibulei.

Analiza „morfologica“ a unei tremuraturi nu se poate decat aproxima prin observatia clinica. Aceasta poate preciza distributia ei topografica, intensitatea ei, eventual, frecventa. Ea poate preciza conditiile in care apare. In acest sens se disting:

a) Tremuraturi statice

b) Tremuraturi posturale

c) Tremuraturi intentionale

Mentionam ca adesea intalnim aspecte mixte.

In general, pentru necesitatile medicale, observatia clinica este suficienta.

Completarea ei se face prin diverse, metode de inregistrare grafica. Cele mai vechi si mai simple metode sunt mecanice (pneumografice). Mai recent se intrebuinteaza metode optice si mai ales electronice, in cadrul carora se pot folosi diferite tipuri de traductori de intrare.

Toate metodele pun in evidenta trasee sinusoidale, care sunt definite prin frecventa si amplitudinea oscilatiilor. Incontestabil ca nu este vorba de curbe sinusoidale perfecte. In general, exista o suprapunere de mai multe ritmuri. Unul dintre ele, insa, este dominant si impune aspectul tremuraturii. Ritmul dominant corespunde familiei de oscilatii cu amplitudinea cea mai mare.

Exista o tendinta generala de a considera ca tremuraturile sunt proprii varstelor mai inaintate. Aceasta tendinta nu corespunde realitatii, deoarece tremuraturile pot aparea la orice etate. E drept ca, statistic, numarul cazurilor care prezinta tremuraturi e mai mare la varstele inaintate, datorita bolilor generatoare de tremuraturi (in special boala Parkinson).

Se admite ca exista doua mari clase de tremuraturi:

a) Tremuraturile normale si cele patologice functionale

b) Tremuraturile patologice organice.

Sursa foto: after50health.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa