Tulburarile vezicale in legatura cu sarcina
- Boli renale -
In timpul sarcinii se poate observa aparitia unor tulburari in evacuarea vezicii urinare: retentii vezicale complete de urina, stagnari vezicale, incontinente de urina.
1. Retentia completa de urina este produsa de compresiunea exercitata de uterul gravid, in retroflexie sau retroversie, asupra segmentului inferior al vezicii, in luna a IlI-a sau a IV-a de sarcina. Dupa luna a IV-a, uterul gravid paraseste pelvisul si devine organ abdominal. Retentia se poate instala brusc sau dupa o perioada de tulburari mictionale. Daca nu se face nici un tratament, vezica se goleste prin revarsare si infectia instalata, ca in orice stagnare de urina, poate duce la aparitia unei cistite cu pericistita. Se mai poate produce si o infectie a aparatului urinar superior, cu febra ridicata. Tratamentul acestei complicatii a uterului gravid consta in cateterism evacuator, repetat de mai multe ori pe zi. Obisnuit, in 2—3 zile, inclavarea pelvina a uterului se reduce spontan si el isi continua cresterea in abdomen.
2. Stagnarea vezicala (= retentie incompleta de urina, deci cu mictiuni posibile) a fost observata in retroversia uterului gravid, in tumori pelvine, care complica sarcina sau imediat dupa nastere. Tratamentul consta in sondaje vezicale si administrarea do retrohipofiza, care rezolva destul de repede situatia.
3. Incontinenta permanenta, adica pierderea continua a urinei, in absenta oricarei mictiuni, se produce in fistula vezico-vaginala, care apare azi foarte rar, in nasterile laborioase, cand capul fatului a stat mult timp in pelvis sau in cazurile in care a fost necesara aplicarea unui forceps.
4. Incontinenta ortostatica de urina apare imediat dupa nastere, cand femeia se scoala, la efortul de tuse sau eforturi usoare. Este o incontinenta trecatoare, pentru ca recuperarea se face spontan, in foarte multe cazuri, in cateva saptamani. Reaparitia menstruatiei readuce controlul sfincterian normal. Daca, mai rar, infirmitatea persista, ea este curabila prin administrarea de vitamina E sau tratament operator.
Profilactic, in aceste foarte rare cazuri se urmareste tratarea imediata a opririi mictiunilor la femeia gravida. Consultul medical descopera repede cauza si indica tratamentul cel mai corect, care previne complicatiile serioase, inflamatorii, care se pot produce. De asemenea, trebuie urmarita mictiunea la gravide.