Vita-de-vie rosie, ideala in tratarea tulburarilor circulatorii
- Diete -
Avand capacitatea de a reface structura, elasticitatea si permeabilitatea peretilor vaselor sanguine, vita-de-vie rosie constituie un reputat remediu al insuficientei venoase. De asemenea, este recunoscut de medicina clasica efectul deosebit al acestei plante in caz de tulburari de menopauza.
Toata lumea stie ca francezii sunt mari consumatori de vinuri si de branzeturi grase. Cu toate acestea, incidenta bolilor cardiovasculare este de patru ori mai redusa la ei decat la alte popoare europene. Aparentul paradox are o explicatie stiintifica foarte plauzibila: prezenta in cantitati importante in vin a polifenolilor, elemente ce joaca un rol foarte important in pastrarea sanatatii arterelor. Tamaduitorii din antichitate cunosteau acest efect si utilizau in scopuri terapeutice frunzele de vita-de-vie, varietatea rosie (Vitis vinifera, varietatea Tinctoria), care, pe langa substantele sus-mentionate, contine antioxidanti puternici, excelenti protectori ai vaselor sanguine. Vegetala este asadar recomandata in mod special diabeticilor, persoanelor care sufera de hipertensiune arteriala, care se confrunta cu o fragilitate capilara iesita din comun.
Inlatura edemele si este utila contra varicelor
Vita-de-vie rosie reuneste trei tipuri de flavonoide, concentrate in special in frunzele sale (se gasesc deopotriva in cojile si semintele strugurilor), care previn oxidarea colesterolului, ii impiedica acumularea in peretii vaselor sanguine, preintampinand in acest mod dezvoltarea aterosclerozei. Alte elemente benefice continute de planta, oligo-proantocianidele, actioneaza in sens pozitiv asupra elasticitatii vaselor, impiedicand distrugerea colagenului, fibra din care sunt constituite venele. Pe fondul unei stari de sanatate optime a peretilor venosi, circulatia periferica se desfasoara firesc, vasele nu se dilata patologic, asadar probleme precum hemoroizii, varicele sau cuperoza nu apar. De asemenea, dispar edemele si senzatia de picioare grele, ivite din pricina proastei circulatii sanguine superficiale.Pentru a beneficia de un efect pe termen lung, consumati planta sub forma de infuzie (zece minute in vasul acoperit), obtinuta din una-doua linguri de frunze uscate si macinate la o cana cu apa clocotita. Beti intreaga cantitate de ceai peste zi. Cura se urmeaza timp de trei luni.
Atenueaza bufeurile
Vita-de-vie rosie este recomandata in tratarea tulburarilor de menopauza, pentru a ameliora simptomele pe care dereglarile hormonale specifice le genereaza (dezechilibrul estrogen/progesteron afecteaza tonusul capilar al venelor). Imbunatatind circulatia sanguina in acest context de anarhie exocrina, planta contribuie la prevenirea bufeurilor, indirect a tulburarilor de somn, a starilor de iritabilitate, de instabilitate emotionala. Vita-de-vie rosie se poate asocia, pentru un plus de eficienta, cu salvia.Reduce inflamatiile
Datorita prezentei oligo-proantocianidelor, vita-de-vie rosie are un efect benefic (asemanator cu acela al vitaminei P, un redutabil antioxidant) asupra vaselor sanguine, asigurandu-le o mai buna permeabilitate. Asigurand un drenaj venos optim, previne instalarea inflamatiilor si ajuta la resorbirea celor existente. Aceasta proprietate isi dovedeste utilitatea si in atenuarea tumefactiilor, aparute ca urmare a unei lovituri sau interventii chirurgicale. Substantele in discutie se gasesc concentrate de asemenea la nivelul cojilor de struguri si ai semintelor acestora.Ajuta la prevenirea retinopatiei
O alta proprietate terapeutica extraordinara a vitei-de-vie rosii este aceea ca sporeste rezistenta vaselor care alcatuiesc retina. Tratamentul cu aceasta planta este benefic diabeticilor, ce prezinta risc crescut de retinopatie: excesul de glucoza din sangele lor afecteaza sensibila structura sanguina a retinei, in plus, persoanele care se confrunta cu fenomene intermitente, de scurta durata, de pierdere a vederii sau de strafulgerari in campul vizual (acele mici pete care se ivesc pentru o fractiune de secunda) pot beneficia de pe urma tratamentului cu vita-de-vie rosie.Calmeaza durerile articulare
Mai multe studii clinice de specialitate au scos in evidenta o proprietate specifica a mugurelui de vita-de-vie rosie, anume ca are efect calmant in cazul durerilor articulare. In acest scop sunt recomandate maceratele glicerinate din muguri de vita-de-vie rosie sau cremele care contin extract din acestia.Sub ce forme se poate utiliza
- Frunze, tinctura-mama sau pulbere din materia vegetala uscata. Sub aceste forme, planta poate fi folosita si ca supliment alimentar.
- Macerate glicerinate disponibile in farmacii si plafare.
- Creme si geluri.
- Extract din samburi de struguri (actioneaza benefic asupra functionarii celulelor nervoase).
- Extract de muguri. Prezinta organotropism specific asupra sistemului reticuloendotelial si asupra aparatului osteo-articular, este eficient in tratarea anginelor, rinofaringitelor recidivante, reumatismului articular acut, artritelor de la nivelul articulatiilor mici, artritelor deformante, imunodeficientei, combate anemiile, scade riscul contaminarii cu felurite virusuri etc.
DE RETINUT!
Vita-de-vie rosie poate fi administrata incontinuu, pe tot parcursul anului, caci nu prezinta efecte secundare nedorite. Din precautie, evitati sa consumati planta in paralel cu medicamente antiplachetare si anticoagulante.Medicina naturiste nr. 10 (158)