Ce pot ascunde durerile de burta
- Boli digestive -
Cine nu s-a confruntat macar o data in viata cu ceea ce indeobste numim „dureri de burta“? In fapt, astfel de manifestari au aspecte diferite (balonare, senzatie de arsura, de constrictie, de torsiune...), pot fi mai mult sau mai putin intense, in pusee sau neincetate, pot avea numeroase localizari. Fireste, pot fi exprimarea a felurite patologii, ce implica anumite sisteme fiziologice si organe.
Fiecare „durere de burta“ are particularitati, in functie de boala care o genereaza. Astfel:
- Apendicita acuta determina simptome violente in dreapta abdomenului inferior, insotite adesea de greata si varsaturi.
- Gastroenteritele implica dureri resimtite in jurul ombilicului si de cele mai multe ori apare diareea.
- Colecistopatiile se manifesta cu dureri in partea superioara dreapta a abdomenului, foarte severe, uneori acompaniate de greata si voma.
- Ulcerul peptic implica de obicei dureri-arsura intense, intermitente, la nivel epigastric, ce se calmeaza imediat dupa ce bolnavul mananca si care reapar pe timpul noptii ori la cateva ore dupa masa.
- Bolile hepatice, dar si cele de inima pot cauza dureri in abdomen (in partea dreapta, sub coaste), descrise mai ales ca o senzatie de apasare, de intensitate medie sau mica.
- Disfunctiile pancreatice genereaza simptome de severitate maxima. Acestea se resimt sub stern si apar in general dupa excese alimentare si/sau alcoolice, putand dura pana la cateva zile. Asemenea tulburari se pot complica cu pancreatita, boala foarte serioasa, ce poate impune o interventie chirurgicala.
- Cistita, anexita, alte suferinte ale aparatului urogenital dau, prin iradiere, dureri in abdomenul inferior.