Leishmanioza cutanata

 
Leishmanioza cutanata

Date generale

Leishmanioza cutanata este o parazitoza determinata tot de o leishmanie (Leishmania tropica) dar care ca manifestare clinica se limiteaza exclusiv la ulceratii cutanate. Ca si in cazul leishmaniozei viscerale, raspandirea si transmiterea la om se face tot prin intermediul flebotomilor.


De cine este determinata?

Agentul etiologic al bolii este un protozoar flagelat Leishmania tropica care se aseamana cu L. donovani, care am vazut ca determina leishmanioza viscerala. Ajunsi in grosimea pielii, dupa intepatura flebotomilor, parazitii se aduna intr-un nodul unde se inmultesc. Nodulii se acopera cu o crusta apoi ulcereaza, realizand pana la urma ulceratii cu peretii taiati drepti, duri si infiltrati.


Manifestarile clinice

Boala are o incubatie lunga (de la cateva saptamani pana la mai multe luni) si incepe de obicei cu o pata rosie (macula). Aceasta se transforma intr-o papula pruriginoasa, care dupa ce a trecut si prin stadiul de pustula, acoperindu-se cu o crusta stratificata, evolueaza spre o ulceratie de un diametru de 2—3 cm.

Suprainfectarea acestora poate sa produca o limfangita cu tumefierea ganglionilor din regiunea respectiva. Boala este in general afebrila si are o evolutie favorabila. Leziunea cutanata ajunge lent la cicatrizare (6—-12 luni). Leishmanioza cutanata se poate prezenta sub o forma uscata („forma de oras“) cu o evolutie mai lenta si sub o forma umeda („forma rurala“) cu o evolutie mai rapida. Vindecarile spontane sunt posibile, iar trecerea prin boala lasa o imunitate. Cateva cazuri izolate, provenite din import, au fost intalnite si la noi.


Diagnosticul

In leishmanioza cutanata, diagnosticul este mai usor de stabilit decat in leishmanioza viscerala, parazitii putand fi pusi in evidenta chiar in peretii ulceratiei. Se pot, de asemenea, practica in scop de diagnostic inoculari la animale si insamantari pe medii de culturi. Tot pentru diagnostic se poate recurge la intradermoreactia cu leishmanina (reactia Montenegro) sau la alte reactii imunobiologice.


Tratamentul

Leziunile unice, izolate si limitate pot cel putin in parte beneficia de pe urma unor tratamente locale cu agenti fizici, chimici sau chimioterapici. In cazurile cu o evolutie mai particulara se apeleaza la Glucantin, Lomidina, Metronidazol si la nevoie la Amfotericina B. In caz de suprainfectii pot sa fie necesare si antibiotice.


Cum se raspandeste leishmanioza cutanata?

Pe langa om, caine sau pisica, rezervorul de infectie in leishmanioza cutanata este reprezentat si de diferite specii de rozatoare salbatice, la care parazitul este foarte des prezent (70%). Raspandirea bolii se face prin diferite specii de flebotomi, care detin rolul de insecta vectoare.


Modalitati de imbolnavire

Parazitii ajung in organismul omului in mod activ, in urma intepaturii flebotomilor. Acestia pot ajunge la om si in mod pasiv in urma strivirii flebotomilor pe pielea cu leziuni de grataj (zgarieturi). Transmiterea de la omul bolnav la cel sanatos are un caracter limitat, din cauza ca parazitul nu poate patrunde prin pielea intacta si din cauza slabei rezistente a acestuia in mediul extern.


Masuri de prevenire si de combatere

Locul important pe care il detin rozatoarele salbatice, ca sursa de infectie, obliga la masuri impotriva acestora. O distrugere a acestora este practic imposibila, dar se pot preconiza masuri care sa duca la imputinarea lor sau care sa-i tina la distanta de asezamintele omenesti. Combaterea insectei vectoare va consta din masuri de salubrizare a mediului extern (indepartarea daramaturilor, gunoaielor etc.) si din utilizarea insecticidelor impotriva flebotomilor adulti din adaposturi.

Profilaxia individuala se poate asigura prin folosirea de substante insectifuge si prin protectia mecanica a locuintelor.

Foto: tlc.howstuffworks.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa