Pneumocistoza

 
Pneumocistoza

Date generale

Pneumocistoza este parazitoza mai putin cunoscuta, dar care in cazuri izolate sau chiar sub forma de mici epidemii se intalneste mai peste tot in lume. Clinic boala evolueaza cu manifestari pulmonare acute sau subacute. Apare mai frecvent la sugarii prematuri sau distrofici si la persoanele adulte care prezinta deficiente in mecanismele de aparare imunologica.


De cine este determinata?

Agentul etiologic al bolii este un protozoar, Pneumocystis carinii, care se prezinta sub o forma vegetativa de trofozoid si sub o forma chistica. Trofozoidul este mai mic, masurand intre 1—4 microni. Chistul, in forma sa tipica, se prezinta ca o formatiune rotunda, care contine in interior 8 corpusculi dispusi in rozeta. Aceste chisturi sunt formele infectioase ale parazitului. Ajunse in organism pe cale respiratorie se vor dezvolta in plamani si vor da nastere unui proces congestiv de evolutie uneori foarte severa. Gravitatea bolii rezulta din asfixia pe care o va determina blocarea alveolelor si bronsiolelor de catre masa parazitara.


Manifestarile clinice

Boala, mai nou cunoscuta, a fost semnalata la noi sub forma de cazuri izolate sau de mici epidemii, dupa 1960, fiind mai frecvent intalnita printre sugari. Dupa o perioada de incubatie, care poate dura de la 3 la 7 saptamani, pneumocistoza incepe lent, boala instalandu-se treptat si pe nesimtite. Copilul bolnav devine apatic, inapetent (fara pofta de mancare), nu mai castiga in greutate si apar greturile, varsaturile si adeseori diareea. Cand boala insoteste sindromul de imunodeficienta castigat, cunoscut mai frecvent sub numele de SIDA, copiii fac si o stare febrila. Fenomenele pulmonare, survin la 1—2 saptamani si incep cu tuse, de obicei neproductiva (seara), cu timbru metalic si uneori chintoasa. In cazuri mai rare, debutul este brusc, putand lua un aspect fulgerator. Astfel, au fost semnalate cazuri de copii culcati sanatosi si gasiti morti in dimineata urmatoare. In asemenea cazuri, se instaleaza de la inceput fenomenele pulmonare, care constau dintr-o tahipnee (respiratie accelerata) de peste 60—70 respiratii pe minut, dispnee (tulburari respiratorii), si cianoza (invinetire). Perioada de stare a bolii este dominata de fenomenele respiratorii, numarul respiratiilor pe minut trecand de 100. Insuficienta respiratorie grava se vede si in cianoza care se accentueaza si care poate capata un caracter generalizat. Cum aminteam si mai sus, febra apare, chiar si intr-o asemenea stare grava, numai la o parte din cazuri. Perioada de stare (de boala) in pneumocistoza poate sa dureze 2—5 saptamani, in unele cazuri prelungindu-se si mai mult. Vindecarea se face lent, cu cedarea pe rand a diferitelor manifestari ale bolii.

Intr-o proportie mare din cazuri, pneumocistoza duce la moarte. Umplerea alveolelor si bronsiolelor cu exudatul spumos parazitar si ingrosarea septurilor interalveolare duc la asfixie si la exitus (moarte) intr-un procent ce poate ajunge si pana la 60—80% din cazuri.


Diagnosticul

Boala trebuie cautata in mod deosebit printre sugarii distrofici, prematuri, ca si printre copiii care au fost de mai multe ori spitalizati. Pneumocistoza apare mai frecvent printre cei cu deficite imunologice congenitale sau dobandite si printre cei care au fost supusi la tratamente prelungite cu antibiotice, tuberculostatice sau cortizon. Ca parazitoza oportunista, evolueaza frecvent la adultii sau copiii cu SIDA.

Din punct de vedere clinic, pneumocistoza trebuie, de asemenea, suspectata in cazurile in care este evident un contrast intre manifestarile clinice ale bolii si rezultatul examenului obiectiv.

Pe langa datele clinice sau epidemiologice, spre diagnosticul real al bolii ne poate indrepta si un examen radiologic, la care apare frecvent un aspect de „geam mat“ mai caracteristic.

Diagnosticul de certitudine nu-l poate da insa decat decelarea parazitului Pneumocystis carinii prin identificarea acestuia in sputa, aspirat laringo-traheal, periaj bronsic sau chiar biopsie pulmonara. Dupa moarte diagnosticul bolii se face prin identificarea parazitului in amprentele pulmonare.


Tratamentul

Tratamentul pneumocistozei se face numai in conditii de spitalizare si apelandu-se in acest scop la Lomidina, Fansidar, si mai ales la Cotrimoxazol (Biseptol, Septrin etc), preparate care dau rezultate destul de bune si care au facut ca mortalitatea prin aceasta boala sa scada foarte mult. Tratamentul antiparazitar trebuie completat si cu un tratament general (patogenic si simptomatic).


Cum se raspandeste pneumocistoza?

Parazitul a fost semnalat la sobolan, caine, pisica, porc si alte animale, de la care pe o cale sau alta poate trece si la om.

In general de la cei parazitati (bolnavi sau purtatori sanatosi) parazitul trece pe cale aeriana (pe nas) sau aero-digestiva (pe gura).


Modalitati de imbolnavire

Boala se intalneste la toate varstele, dar o receptivitate mai mare o au sugarii de 2—3 luni si mai ales aceia prematuri si distrofici.

Asa dupa cum am mentionat, boala poate apare mai frecvent printre cei care pentru diferite afectiuni grave au facut tratamente prelungite cu corticoizi sau antibiotice ca si printre cei care prezinta diferite tulburari de ordin imunologic (hipogamaglobulinemii). Patrunderea parazitului in organismul omului se face pe cale respiratorie (aeriana) sau pe cale mixta, aero-digestiva.


Masuri de prevenire si de combatere

Masurile de acest fel trebuie sa vizeze depistarea celor bolnavi (sau a purtatorilor sanatosi) si tratarea lor. Combaterea rozatoarelor care pot constitui o sursa de infectie, apare justificata.

Intrucat boala se transmite pe cale aeriana este indicata sterilizarea cu raze ultraviolete a aerului din incaperile copiilor. Tot in acelasi scop sugarii si copiii prematuri vor fi supravegheati medical cu cat mai multa atentie. O atentie asemanatoare va fi acordata si adultilor cu casexii avansate sau care au urmat tratamente prelungite cu cortizon, tuberculostatice sau antibiotice. Nu se va administra vitamina D in doze prea mari copiilor si nu se va abuza la acestia de tratamentul cu cortizon.

Foto: wallpapere.wallpaperstock.net


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa