Reflux gastroesofagian: metode de potolire a arsurilor

 
Reflux gastroesofagian: metode de potolire a arsurilor

Pentru a determina digerarea alimentelor, stomacul produce o anumita cantitate de acid clorhidric, care de regula nu constituie o problema, deoarece mucoasa gastrica este natural echipata sa-i faca fata. Dar cand, din diverse motive, secretia cu pricina „evadeaza“ si patrunde in esofag, lucrurile se schimba, aparand arsurile specifice.

Lipsita de protectie impotriva acizilor din stomac, delicata structura a esofagului (segment al tubului digestiv cuprins intre faringe si stomac, prin care trec alimentele inghitite) este supusa actiunii corozive a acestora, efectul fiind binecunoscutele arsuri resimtite in capul pieptului (retrosternal), pe care medicii le numesc reflux gastroesofagian sau pirozis, uneori fiind insotite de un pregnant gust amar. Simptomul poate surveni oricand, dar este mai frecvent dupa mese si noaptea. Cand refluxul acid este masiv si/sau frecvent, afecteaza serios calitatea vietii pacientului. Poate de asemenea provoca ulceratii la nivelul mucoasei locale, stand la originea unor complicatii pe termen lung: hemoragii, stramtarea esofagului sau leziuni precanceroase.


Diagnosticare si medicatie

Diagnosticarea refluxului gastroesofagian poate necesita o fibroscopie sau o pH-metrie (inregistrarea aciditatii din esofag in decursul a 24 de ore). Dupa varsta de 50 de ani, se recomanda si efectuarea endoscopiei, pentru a se stabili daca exista pericol de complicatii. Consultati de asemenea medicul specialist daca pierdeti subit in greutate, daca inghitirea este dificila, daca sunteti astenici.

Doua tipuri de produse farmaceutice se indica uzual: pansamente gastrice (alginate), respectiv inhibitori ai secretiilor acide, in caz de dureri punctuale. Daca pirozisul a generat plagi esofagiene, detectate cu ocazia examenelor specifice, tratamentul trebuie urmat pe termen lung. O interventie chirurgicala usoara poate fi propusa pacientilor tineri, ca alternativa la o terapie medicamentoasa nedefinita.


Masuri de prevenire

  • Nu va intindeti pentru siesta prea repede dupa o masa, deoarece aceasta pozitie favorizeaza patrunderea sucurilor digestive in esofag.
  • Consumati preponderent alimente alcaline (lipsite de aciditate), cum ar fi legumele fierte.
  • Luati din cand in cand putin bicarbonat de sodiu (o jumatate de lingurita), pentru a scadea aciditatea stomacului.
  • Alcatuiti-va portii mai mici (eventual mariti numarul meselor), pentru a nu forta stomacul sa produca suplimentar acizi. In special cina trebuie sa fie frugala. Luati ultima masa a zilei cu cel putin trei ore inainte de a merge la culcare.
  • Evitati alimentele grase, prajelile, alcoolul si cafeaua in cantitati mari, lasati-va de fumat.

Cauzele frecvente

In mod normal, acizii din stomac nu patrund in esofag, opriti fiind de sfincterul esofagian (o valva care permite mancarii sa intre in stomac, dar nu si invers). Totusi, cand acest muschi in forma de inel nu se mai inchide perfect, cand se deschide prea des sau cand cantitatea prea mare de secretii gastrice il forteaza, o parte din continutul stomacului urca in esofag.

Exista mai multi factori care concura la aparitia fenomenului: sarcina, obezitatea, fumatul, aportul excesiv de hrana, consumul abuziv de alcool ori cafea. Anumite legume si fructe, cum ar fi rosiile, ceapa, usturoiul si citricele, pot stimula stomacul sa secrete mai mult acid. De asemenea, s-a constatat ca menta, sub orice forma (lichior, ca atare in salate, in sosuri, in ceai etc), poate constitui o cauza a refluxului gastric.


Trei plante de ajutor

  • Marar (Anethum graveolens). Zdrobiti cateva seminte si faceti o infuzie turnand peste ele o cana cu apa clocotita. Lasati 10 minute, apoi strecurati. Beti trei cani pe zi.
  • Musetel {Matricaria chamomilla). Preparati o infuzie din doua lingurite de flori uscate la o cana cu apa clocotita. Acoperiti vasul si lasati-l 20 de minute, apoi strecurati. Beti doua cani pe zi.
  • Nalba mare (Althaea officinalis). Preparati o infuzie dintr-o lingurita de radacina maruntita la o cana cu apa clocotita. Lasati vasul acoperit 15 minute, apoi strecurati. Beti doua sau trei cani pe zi.
Dr. Alexis COCHINO, asistent universitar UMF Carol Davila - Medicina naturista nr. 6 (166) Foto: doctor.info.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa