Sarcocistoza

 

Date generale

Sarcocistoza este o parazitoza rara si mai putin cunoscuta la om. Se insoteste de manifestari digestive in general usoare sau musculare.


De cine este determinata?

Agentul etiologic al bolii poate fi Sarcocystis suihominis sau Sarcocystis bovihominis, protozoare cu un diametru de 10— 12 microni, din clasa sporozoarelor pentru care omul este o gazda finala. Rolul de gazde intermediare, in care parazitii trec prin doua etape de inmultire asexuata, revine animalelor (porcului si respectiv boului). In intestinul omului, ca gazda finala, are loc inmultirea sexuata a parazitilor, din care rezulta sporochistii infectiosi, aceia care asigura continuarea ciclului. Omul poate fi si gazda intermediara pentru specia Sarcocystis lindemani prezenta in cazuri rare sub forma unor chisturi tubulare, lungi (tuburile lui Miescher), localizate in fibrele musculare. Nu se stie pana in prezent cine detine in acest caz rolul de gazda definitiva.


Manifestarile clinice

In cazul infestarii cu Sarcocystis suihominis sau Sarcocystis bovihominis prezenta si evolutia parazitului in tesutul subepitelial al mucoasei intestinale se insoteste de dureri abdominale, greturi, varsaturi si uneori de o diaree sanguinolenta care poate merge spontan spre vindecare. In infestarea cu Sarcocystis lindemani, localizat in fibrele musculare, boala se poate manifesta cu dureri musculare (polimiozita) si cu o eozinofilie sanguina uneori destul de ridicata.


Diagnosticul

In primul caz in care omul are rolul de gazda definitiva (pentru S. suihominis si S. bovihominis) diagnosticul rezulta din identificarea sporochistilor (cate doi sporochisti, cu cate patru sporozoiti) in materiile fecale.
Recent au fost incercate in diagnosticul acestora si reactii imunobiologice (reactia de imunofluorescenta indirecta), in cazul al doilea in care omul serveste de gazda intermediara (S. lindemani), diagnosticul este stabilit de cele mai multe ori la necropsie, tuburile lui Miescher fiind gasite in muschiul cardiac sau in muschii membrelor.


Tratamentul

Nu se cunoaste inca un tratament la om in aceasta parazitoza, care, asa dupa cum am vazut, se prezinta si cu o evolutie clinica, de cele mai multe ori, usoara.


Cum se raspandeste sarcocistoza?

Propagarea bolii printre animale se face prin ingerarea de catre acestea a sporochistilor raspanditi in mediul extern de catre gazdele definitive.


Modalitati de imbolnavire

Infectarea omului in sarcocistoza determinata de S. suihominis sau S. bovihominis se face in urma consumului de carne de vita sau de porc (in care se gasesc tuburile miescheriene) atunci cand aceasta nu este in prealabil bine fiarta, sau fripta. In cazul sarcocistozei date de S. lindemani, infestarea omului se poate realiza prin alimentele contaminate de sporochistii infectiosi.


Masuri de prevenire si de combatere

Ca si in prevenirea si combaterea altor boli parazitare (trichineloza, teniaza etc) transmise prin carne, masura principala indicata este prelucrarea termica suficienta a acesteia. Protejarea alimentelor impotriva eventualei lor contaminari de catre sporochistii infectiosi este recomandata in prevenirea imbolnavirilor prin S. lindemani.

Foto: oigleck.deviantart.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa