Ulcerul gastroduodenal
- Boli digestive -
Durerea ia aspectul unor arsuri sau torsiuni, de intensitate variabila, avand in cele mai multe cazuri localizare epigastrica (in capul pieptului). O caracteristica importanta este ritmicitatea durerii: cu cat leziunea este mai apropiata de esofag, cu atat suferinta apare mai precoce dupa masa. In ulcerul gastric, manifestarile se ivesc la maximum o ora de la ingestia hranei, iar in cel duodenal - la patru-cinci ore postprandial. Asa-numita foame dureroasa, frecventa mai ales in timpul noptii, se amelioreaza o data patrunse in stomac alte alimente. Durerile nu apar niciodata dimineata la trezire. Alte simptome ar mai putea fi: varsaturile, arsurile epigastrice, eructatiile, greata, constipatia, pofta de mancare exagerata. Diagnosticul se confirma prin efectuarea unui examen radiologic cu bariu sau prin endoscopie digestiva (gastroscopie).
Masuri igienico-dietetice
Pentru a evita aparitia durerilor, este foarte important sa mancati putin si des (pana la cinci-sase mese pe zi). Incercati sa adoptati o alimentatie variata, care sa asigure necesarul de nutrienti, evitand preparatele care cresc aciditatea gastrica: supa de carne, condimente iuti ori picante, citrice, rosii, ceapa, usturoi, bauturi carbogazoase, dulciuri concentrate consumate pe stomacul gol. De asemenea, daca este cazul, ar fi bine sa renuntati la alcool si fumat.Remedii cu eficienta garantata
- Suc de varza alba. Beti cate o jumatate de pahar de suc de varza alba, cu 40 de minute inainte de masa, timp de o luna. Nu pastrati sucul mai mult de 24 de ore, nici la frigider, caci isi pierde efectele terapeutice.
- Suc de cartofi. Beti cate o jumatate sau chiar o treime de pahar de suc de cartofi, obtinut din tuberculi sanatosi, neincoltiti, curatati de coaja in prealabil, inainte de masa de dimineata sau de pranz. Tratamentul dureaza doua saptamani.
- Suc de morcovi. Folositi-I ca si pe cel de cartofi.
- Infuzie de galbenele. Are efect cicatrizant. Preparati-o din doua lingurite de flori la o cana de apa fiarta. Strecurati dupa 15 minute de infuzare. Beti una-doua cani pe zi, inaintea meselor principale, pe stomacul gol.
- Infuzie de lemn-dulce. Are efecte antiinflamatorii si cicatrizante, ajuta la regenerarea mucoasei digestive. Puneti peste o lingurita de pulbere de radacina o cana cu apa fiarta. Lasati sa se infuzeze 15 minute, apoi strecurati. Beti o cana de ceai pe zi, in mai multe reprize. Cura dureaza doua luni. Tratamentul este contraindicat femeilor insarcinate si hipertensivilor.
Indigestia
Deseori, mesele prea copioase, prea multe, prea lungi, prea mult udate cu alcool sunt sursa unor manifestari simptomatice cunoscute sub denumirea generica de indigestie. Balonare, dureri abdominale, greata, voma, diaree sunt numai cateva din formele pe care le imbraca o astfel de dereglare. Si asta pentru ca bila care transforma grasimile provenite din alimente pentru a fi absorbite in intestin nu mai face fata afluxului mare de „materie prima“, iar sedentarismul agraveaza situatia, intrucat provoaca relaxarea abdominala. Indigestia poate sa apara si daca mancati atunci cand sunteti nervosi, frustrati, tristi, nemestecand bine mancarea.Masuri igienico-dietetice
La primele semne de indigestie treceti pe regim de crutare. Mancati legume (fenicul, sparanghel, orez, telina si praz, de preferinta fierte) si nu uitati sa beti multa apa, ca sa facilitati eliminarea toxinelor. O supa proaspata, de legume, este ideala pentru a va pune din nou pe picioare.Medicina naturista nr. 7 (167); Foto: herlife.ro