Menopauza: simptome, tratamente si remedii naturiste

 
Menopauza: simptome, tratamente si remedii naturiste

Bufeuri, hipersudoratie, palpitatii si variatii ale tensiunii arteriale, menstre abundente, neregulate, tulburari emotionale dintre cele mai diverse, pofta de mancare exagerata, migrene, dificultate de concentrare, insomnii etc. Multe dintre femeile aflate in preajma varstei ultimei menstruatii se confrunta cu aceasta simptomatologie, cauzata de incetarea activitatii hormonale a ovarelor. Majoritatea manifestarilor in cauza pot fi insa destul de lesne indepartate prin intermediul fitoterapiei.

Doua plante cu efect hemostatic

  1. Frunzele de vita-de-vie rosie. Aceasta planta este recunoscuta ca fiind excelenta contra tulburarilor menopauzei, totodata in caz de probleme venoase, avand proprietati hemostatice (reduce mai ales hemoragiile uterine). Se utilizeaza ca decoct, obtinut din 50 g frunze la un litru de apa, din care se consuma trei cani pe zi, inainte de mesele principale.
  2. Piperul-broastei este un remediu cunoscut din vechime, indicat in tulburarile de menopauza cu pierderi prelungite de sange. Se administreaza sub forma de infuzie, din 5 g frunze la 250 ml apa clocotita; se beau doua cani pe zi. (A.N., Pitesti)

Infuzie de paducel, in caz de palpitatii

Ceaiul pe care il recomand cu incredere se prepara din 10 g flori de paducel la o jumatate de litru de apa clocotita; se lasa cateva minute, se strecoara. Se beau doua cani pe zi, timp de 20 de zile pe luna. Se face o pauza de doua saptamani, dupa care tratamentul se poate relua daca mai este cazul. (Silvia M., Tecuci)


Somnifer natural cu efect sigur

Infuzia se obtine dintr-un amestec in parti egale de traista-ciobanului si talpa-gastei si era recomandata de catre un medic femeilor aflate in situatia mea. Am inceput sa beau cate trei cani de ceai zilnic, obtinut din doua lingurite de plante la o cana cu apa clocotita. Se lasa vasul acoperit 15 minute, apoi se strecoara. Dupa circa doua saptamani de tratament, spre uimirea si bucuria mea, mi-a revenit somnul si totodata si energia si pofta de viata. (Virginia S., Bucuresti)


„Pulberea de salvie m-a scapat de hipersudoratie“

In fiecare zi luam cate o jumatate de lingurita de remediu, in sase-sapte reprize. Tineam pulberea mai intai cinci minute sub limba, dupa care o inghiteam cu apa si imbucam ceva. Cand am inceput sa ma simt mai bine, am redus treptat din cantitatea administrata, pana cand am ajuns la numai trei doze zilnic. Efectul a fost uimitor: in aproape o luna, hipersudoratia, bufeurile, anxietatea erau amintiri.

Femeile mai putin energice nu trebuie sa urmeze tratamentul cu salvie mai mult de doua saptamani consecutiv, apoi sa faca o pauza de doua saptamani; daca se exagereaza, planta poate provoca scaderea apetitului alimentar, deshidratare, constipatie.) (Anita V., Ploiesti)


Plante de efect in tratarea bufeurilor

  • Mielarea (Vitex agnus-castus). Deoarece bufeurile apar pe fondul unei caderi bruste a nivelului de estrogeni, acest arbust poate ajuta la ameliorarea simptomelor prin reglarea echilibrului hormonal. Se iau cate 200 mg sub forma de capsule, de doua ori pe zi.
  • Salvie (Salvia officinalis). Se toarna peste doua lingurite de frunze uscate si maruntite 250 ml apa clocotita. Se acopera vasul pentru un sfert de ora, apoi se strecoara. Se bea ceaiul treptat, rece, pe parcursul zilei.
  • Schinduf (Trigonella foenum-graecum). Rolul terapeutic se datoreaza prezentei unor substante cu efect asemanator hormonilor feminini. Deoarece este astringent, se recomanda administrarea acestui remediu sub forma de capsule, cate 200 mg de trei ori pe zi.
  • Cohosh negru (Cimicifuga racemosa). Aceasta planta este extrem de populara in Occident, demonstrand o certa actiune de limitare a bufeurilor (dar si a uscaciunii vaginale, specifice premenopauzei). Are si efect sedativ, fapt pentru care se recomanda femeilor anxioase. (Mioara N., Bucuresti)

Semintele de marar, adevarati hormoni naturali

Semintele de marar sunt considerate deopotriva de fitoterapeuti si de reprezentanti ai medicinei alopate drept elixir al tineretii feminine. Pot substitui in buna masura pierderea de estrogen, fenomen care dupa varsta de 40 de ani se intensifica.

Efectele tratamentului, ce consta in administrarea zilnica a trei lingurite de pulbere de seminte, pe stomacul gol, sunt uimitoare: pielea isi recapata elasticitatea; sanii redevin fermi; se reduce considerabil uscaciunea vaginala; se micsoreaza riscul de hirsutism (crestere a parului pe corp).

Aceasta terapie se recomanda femeilor aflate in perioada premergatoare menopauzei, mai putin celor diagnosticate cu fibrom sau adenofibrom uterin, precum si celor ce sufera de adenofibrom mamar, cancer genital sau sindrom premenstrual, afectiuni in care se constata o secretie prea abundenta de estrogen in organism. (Andra P., Bucuresti)


Cura cu grau incoltit poate ajuta

Timp de o jumatate de an, cate zece zile in fiecare luna, am luat zilnic cate 40 g grau incoltit cu miere poliflora, dimineata, inainte de micul dejun. Vreau sa va spun ca toate starile de rau au trecut ca prin farmec, si menopauza s-a instalat lin, aproape fara efecte nedorite. (Elvira D., Bucuresti)


Tratament pentru dismenoree

Am luat cate o lingurita rasa de pulbere de matase de porumb de trei ori pe zi, inainte de mese, cat dura un ciclu menstrual normal, apoi faceam o saptamana pauza. Dupa trei luni imi revenisem total, aveam un tonus si o buna dispozitie de invidiat. Mai mult, acelasi leac l-am folosit pentru a scapa de tulburarile ce au aparut o data cu instalarea menopauzei - ameteli, dureri de cap, bufeuri, nervozitate etc. (Carmen L., Petrosani)


Drojdia, nepretuita in starile depresive

In etape de cate zece zile consecutive pe luna, am luat cate patru lingurite de drojdie in mai multe reprize pe zi. (Simona O., Bucuresti)


Cretisoara micsoreaza hemoragiile

Am inceput si eu sa iau, cand era cazul, cate patru lingurite rase de pulbere obtinuta prin macinarea plantei cu rasnita de cafea si, ca prin farmec, hemoragia inceta. Urmam tratamentul acesta cateva zile la rand, si-l reluam, tot pentru doua-trei zile, cand sangerarile reveneau. Am procedat astfel o perioada mai lunga, pana cand menstruatia a incetat. (Roxana G., Bals)


Inflorescentele de morcovi redau pofta de viata

Se lasa, de seara pana dimineata, o mana de flori de morcovi tocate (eventual si frunze, tot bine maruntite) la inmuiat intr-un litru de apa. In zori se strecoara (se stoarce materia vegetala intr-un tifon) si se bea, in trei reprize, inainte de mese, lichidul rezultat. Se continua astfel timp de minimum trei luni. (Dana B., Oradea)

Remedii naturiste nr. 3 (95); Foto: howlongdoesmenopauselastinfo.com
 

Leurda: pentru o circulatie sangvina optima

 
Leurda: pentru o circulatie sangvina optima

Mai putin cunoscuta decat alte verdeturi care apar la inceputul primaverii, precum urzica, spanacul sau stevia, leurda nu este insa deloc mai putin valoroasa decat acestea. Numita in popor si ai-ciorasc, ceapa-ciorii sau aiut, se inrudeste cu usturoiul si are, intr-adevar, un miros puternic, similar acestuia. Este usor de recunoscut si dupa aspect, frunzele fiind mai late, semanand mai curand cu ale lalelelor. Faptul ca nu este valorificata pe cat ar merita nu-i stirbeste cu nimic proprietatile curative, ramanand una dintre cele mai puternice plante medicinale de sezon.

Tinctura cu valente anticoagulante

Tocati bulbii cat mai marunt si puneti materia vegetala intr-o sticla cu gat larg, pana la cativa centimetri de gura si fara sa indesati. Turnati deasupra rachiu de secara de 40° si lasati timp de doua saptamani la soare sau pe langa plita. In toata aceasta perioada, in fiecare seara, agitati bine continutul, pentru omogenizare. Din tinctura luati cate zece picaturi, de patru ori pe zi, diluandu-le in ceai. Cura se urmeaza o luna, facandu-se pauza o saptamana. (M. C., Bacau)


Tineti la respect reumatismul

Adunati o mana zdravana de frunze, taiati-le fin, ca mararul sau patrunjelul pentru mancare, puneti-le intr-o farfurie adanca si turnati deasupra un pahar cu apa calduta. Lasati sa se macereze vreo patru ore, la temperatura camerei, dupa care filtrati prin tifon si stoarceti bine panza. Sucul il beti imediat, cel mai bine ar fi seara, inainte de cina. Eu tin acest tratament in fiecare primavara, de vreo cinci ani, si nu ma mai chinui deloc cu articulatiile. (A. M., Soveja)


Scurtati recuperarea dupa un infarct cerebral

Spalati bine frunzele proaspete, le tocati si le puneti intr-un borcan, pana la trei sferturi din capacitate. Turnati deasupra alcool de 70°, pana acopera frunzele si inchideti etans. Lasati la macerat, la temperatura camerei, zece zile, agitand borcanul de cateva ori pe zi, timp de un minut o data. Strecurati si trageti in sticle mici, de culoare inchisa si pastrati la loc intunecos si racoros, intr-o camara. Din aceasta tinctura, eu am baut zilnic, timp de trei saptamani, cate o lingurita diluata intr-un pahar cu apa. In acelasi timp, am tinut si o cura cu salata de leurda, doua saptamani. Vreau sa va spun ca m-am recuperat, dupa aceste tratamente naturiste, mult mai bine si mai repede decat o facusem cu medicamente. (C. N., Ramnicu-Valcea)


Mai eficace decat usturoiul

In fitoterapia populara romaneasca, leurda este utilizata, fara indoiala, de sute bune de ani. Din vechime, muntenii au observat ca ursii, imediat ce isi parasesc barlogurile dupa lunile de hibernare, cauta aceasta planta (ce creste la marginea padurilor de foioase din zonele inalte sau deluroase) si o mananca cu nesat. Asa a ajuns leurda sa fie consumata si de om, care si-a dat seama de pretiosul ei potential terapeutic.

Interesant de notat ca nu se gaseste decat in codrii Europei Centrale si nu a putut fi aclimatizata in nici o alta regiune din lume, nici macar in sere, chiar daca se respectau cu sfintenie conditiile naturale de dezvoltare a ei. Spre deosebire de sora ei aflata in „lumina reflectoarelor“, usturoiul, leurda a captat interesul botanistilor si fito-farmacistilor mult mai tarziu. Dar atunci cand i-au fost determinate in laborator calitatile terapeutice, cercetatorii au „dat pe spate“ - este mai valoroasa decat usturoiul! Explicatia este simpla: dezvoltandu-se numai in salbaticie, spontan, fara sa fie cultivata sau altoita, si-a pastrat nealterate insusirile naturale si efectele vindecatoare.

Vietuitorii din zonele de deal si de munte stiu ca leurda rasare prin martie dupa iernile blande. Planta se poate depista si culege foarte usor, la limita padurilor de fag sau stejar, atragand atentia prin izul ca de usturoi si prin densitatea neobisnuita, caci formeaza adevarate „pajisti“. Primavara, cand nu a inflorit inca, se culeg doar frunzele tinere, fragede, iar spre sfarsitul verii si inceputul sezonului rece se scot si bulbii. Frunzele se taie cu atentie, pentru a nu scoate planta din sol cu tot cu radacina. Imediat dupa sectionare, se scutura, sa nu aiba pamant sau impuritati pe ele, si se depoziteaza la frigider, la aproximativ 4-5°C.

Spre deosebire de alte vegetale, leurda se foloseste rareori uscata, intrucat frunzele sale contin multa apa si, daca sunt lasate la temperatura camerei mai multe zile, se deterioreaza si degaja un miros urat. Este utila in terapia a numeroase boli, de la hipertensiune arteriala, reumatism, eczeme, la ateroscleroza, tuberculoza, diaree, colici, constipatie. (M. S., jud. Prahova)


Cura ideala de primavara

O data pe zi, de obicei dupa-amiaza, consumam, ca fel de mancare usor si gustos, o salata preparata din frunzele de leurda tocate marunt, stropite cu zeama de lamaie si doua linguri de ulei de masline, si amestecate cu marar. Daca doriti, puteti inlocui sucul de citrice cu putin otet de mere si puteti adauga si o lingurita de miere. Este un deliciu si nici nu o sa va simtiti stanjeniti in public, caci, spre deosebire de usturoi, cu care seamana foarte mult, leurda nu provoaca o respiratie urat mirositoare. Urmam o asemenea cura ideala de primavara cam trei saptamani si ne simtim pe deplin revigorati, dupa iarna cand am consumat mai multa carne si preparate culinare grele. (A. B., Ploiesti)

Remedii naturiste nr. 3 (95); foto: sanatatecuplante.ro
 

7 leacuri la indemana

 
7 leacuri la indemana

  1. Laptele fierbinte amestecat cu o lingurita de miere este cel mai bun antidot pentru insomniaci. Se bea seara, inainte de culcare, sau noaptea, in caz de somn intrerupt.
  2. Patrunjelul verde (o legatura) atarnat la gat alunga raul de masina.
  3. Urciorul la ochi se vindeca in urmatoarele feluri: frecati locul unde simtiti c-o sa apara cu o verigheta de aur, faceti trei cruci peste pleoapa sau puneti pe ea un fir rosu. Ritualul se repeta trei zile la rand.
  4. Durerea provocata de piscaturile de insecte se potoleste daca tineti jarul unei tigari aprinse cat mai aproape de locul inrosit (dar fara a va ardei).
  5. Nasul infundat cedeaza in fata unei dilutii obtinuta dintr-o priza de sare grunjoasa, amestecata cu un pahar de apa clocotita. Lasati sa se raceasca si puneti lichidul cu o pipeta in nari, cand solutia devine calduta.
  6. Daca nu puteti scapa de negi. Peste 20 g fructe de armurariu se toarna 100 ml alcool de 70 de grade. Se lasa la macerat o saptamana, apoi se filtreaza. Se iau intern cate 15 picaturi de trei ori pe zi si, de asemenea, se tamponeaza zona afectata cu acest extract, de mai multe ori pe zi, timp de doua saptamani.
  7. Contra bronsitei. Se face un amestec din 40 g trei-frati-patati, 20 g flori de urzica moarta alba si 40 g talpa-gastei. Peste o lingura de plante se toarna o cana de apa fiarta. Se lasa la infuzat cateva minute, apoi se strecoara. Se bea intreaga cantitate pe parcursul unei zile.
 

Hreanul, aliatul inimii sanatoase

 
Hreanul, aliatul inimii sanatoase

Apreciata pentru aroma speciala si gustul picant inconfundabil, radacina de hrean constituie totodata un pretios aliment-medicament, capabil sa amelioreze si chiar sa combata o serie de boli. Astfel, normalizeaza tensiunea arteriala, previne riscul formarii trombilor, imbunatateste elasticitatea vaselor de sange, creste apetitul etc.

Siropul stopeaza sigur accesele de tuse

Tusea este un simptom nelipsit in caz de raceala sau gripa si, pe cat este de frecventa, pe atat este de greu de combatut. De cele mai multe ori, siropurile si pastilele recomandate de medic sau de farmacist pentru a combate astfel de manifestari sunt complet inutile. Nu acelasi lucru pot spune despre un preparat antitusiv din hrean.

Iata in ce consta tratamentul: se ia cate o lingurita de radacina de hrean rasa amestecata cu zahar si lasata o jumatate de zi intr-un loc calduros. Cura nu trebuie sa dureze mai mult de o luna, deoarece, in cantitati mari, hreanul este iritant. (A. I., Bucuresti)


Miere si hrean - un aperitiv de exceptie

Timp de o luna de zile am luat dimineata, pe stomacul gol, cate o lingura de radacina rasa de hrean amestecata cu o cantitate egala de miere.

Atentie: remediul nu se adreseaza femeilor insarcinate sau care alapteaza (eu nu mi-am hranit copilul la san), precum bolnavilor de ulcer gastric ori duodenal!


Reglati in mod 100% natural tensiunea arteriala

In fiecare dimineata, timp de trei luni de zile, inainte cu ora de a ma aseza la masa sa iau micul dejun, inghiteam o lingurita de pasta de hrean cu miere. Este destul de neplacut sa inghiti asa ceva pe inima goala, deoarece efectiv te arde pe gat, dar merita facut efortul, caci, cel putin pe mine, m-a ajutat foarte mult.

Remediul se prepara cat se poate de simplu, prin amestecarea in parti egale a radacinii rase de hrean cu miere curata. Acelasi tratament da bune rezultate si in caz de angina pectorala sau circulatie sanguina deficitara. Prin urmare, daca aveti mainile si picioarele in permanenta reci, nu ezitati sa-l folositi.

Atentie! Persoanele care sufera de afectiuni gastrointestinale nu trebuie sa urmeze acest tratament, caci le poate inrautati starea de sanatate. (C. U., Iasi)


Tinctura combate durerile provocate de reumatism

Am dat pe razatoarea cu ochiuri mici cateva bucati de radacina spalate bine, le-am pus intr-un borcan (pana se umple o treime), apoi peste ele am turnat pana la umplere alcool de 80 de grade. Dupa opt zile, rastimp in care amestecul a stat la macerat, am strecurat lichidul, presand bine cu o lingura razatura aceea, ca sa iasa tot sucul binefacator din ea. In fiecare seara, inainte de culcare, picuram putina tinctura pe o bucata de tifon, apoi o asezam pe zona dureroasa. Prima senzatie este de arsura, dar daca rabdati putin, efectul benefic este garantat. (M. B., Bucuresti)


Scapati de matreata si seboree

Este vorba despre otetul de hrean. Acesta se prepara dintr-o radacina mare de hrean, spalata bine in prealabil, care se da pe razatoarea cu ochiuri mici si se pune intr-o sticla. Se acopera cu otet de mere cu miere si se lasa la macerat timp de 10 zile, intr-un loc calduros, ferit de lumina. In fiecare zi se agita recipientul, pentru omogenizare. Dupa acest interval se strecoara lichidul si se foloseste exclusiv in uz extern. Mai precis, se toarna putin otet de hrean intr-un vas, se inmoaie in el o bucatica de tifon cu care se tamponeaza parul la radacina si cat se poate de mult pielea capului. Dupa 20 de minute se spala parul cu apa calduta si sampon. Am urmat acest tratament vreme de doua saptamani, iar efectele au fost absolut extraordinare! (M. l., Ploiesti)

Remedii naturiste nr. 11 (91); foto: agrofm.ro
 

Baile de aburi, tonice si vindecatoare

 
Baile de aburi, tonice si vindecatoare

Cunoscute si practicate pe alte meleaguri, mai nordice, de mii de ani, baile de aburi constituie pentru noi, romanii, o metoda recenta de mentinere a curateniei si vigorii corpului. Insa, pe langa rolul igienic si preventiv, aceste proceduri (mai ales daca se folosesc diverse ingrediente naturale) pot reprezenta un suport excelent pentru organismul aflat in lupta cu boala.

Secretul unui ten ca de bebelus

Secretul, daca se poate numi astfel, caci eu nu ma sfiesc sa-l destainui tuturor femeilor si chiar le incurajez sa procedeze ca mine, consta in baile de aburi. Cel mai bine e sa folositi apa de ploaie sau de izvor imbuteliata, in nici un caz pe cea de la robinet, care contine clor.

Curatati-va bine tenul de impuritati si produse cosmetice, apoi fierbeti apa, in care puteti adauga doua-trei linguri de flori de musetel. Acoperiti-va capul cu un prosop si stati asa, deasupra vasului cu ceai clocotit, cu ochii inchisi, zece minute, nu mai mult. Pentru a indeparta celulele moarte, frecati-va usor fata cu malai umezit, apoi clatiti-va bine cu apa rece si aplicati o lotiune tonica si o crema hidratanta. (Elvira D., Bucuresti)


Inmuiati durerile reumatice

Aburul trebuie sa fie dens, dar nu sufocant, si ideal ar fi sa puneti in apa care emana vaporii si flori de fan (sau paie de ovaz). Efectul bun va fi mult mai mare, iar criza va trece ca luata cu mana! (Ivascu M., Arad)


Leac pentru picioare umflate

Se umple cu apa clocotita o copaita dintr-un material rezistent, iar deasupra ei se asaza doua scanduri solide de brad. Dumneavoastra, stand in fund pe un scaun alaturat, puneti cu prudenta (mare atentie sa nu alunecati!) talpile pe aceste doua traverse. Peste sale se infasoara o patura mare, astfel incat sa atinga podeaua, deci sa invaluie si copaia. Se sta in aceasta postura timp de zece minute. Dupa aceea se face un dus pe picioare, incepand cu apa calduta, treptat tot mai rece. Stergeti-va indelung cu un prosop aspru.

Un tratament de acest gen, repetat in fiecare seara, timp de doua-trei saptamani, va va scapa de sindromul picioarelor grele. (Anca S., Beius)


Scapati mai rapid de urcior

Pe langa o igiena riguroasa si spalaturi locale cu infuzie de albastrele (cu un astfel de ceai, foarte bine filtrat, se clateste cu blandete pleoapa bolnava, de doua-trei ori pe zi), de mare folos mi-au fost baile de aburi, pe care le-am facut in fiecare seara pana la vindecare, avand capul acoperit cu un prosop de bumbac. Pentru un efect mai sporit, daca la dumneavoastra urciorul se iveste la intervale mai mult sau mai putin regulate, deci daca infectia s-a cronicizat deja, adaugati in lighenusul cu apa clocotita cateva frunze uscate si maruntite de cimbrisor. (Daniela S., Busteni)


Remediul perfect pentru sinuzita

Luati doua scaune, unul mai mititel, pe care puneti un vas cu apa clocotita, altul mai inalt, pe care sa va asezati dumneavoastra. Acoperiti-va complet cu o patura grosuta, facand un fel de cort care sa cuprinda cele doua scaune. Inspirati adanc, cel putin zece minute, aburii ce se vor aduna in aceasta sauna „la purtator“, incercand pe cat posibil sa tineti gura deschisa. Dupa ce dati patura la o parte, va clatiti fata cu apa rece. Mai stati apoi cel putin jumatate de ora la temperatura din camera. De fiecare data cand ma incearca sinuzita, fac acest tratament, si a doua zi sunt ca nou. (Liviu M. S., Bacau)

Remedii naturiste nr. 6 (98); Foto: garbo.ro
 

Remedii de urgenta ale toxiinfectiilor alimentare

 
Remedii de urgenta ale toxiinfectiilor alimentare

Toxiinfectia alimentara este o suferinta acuta, ce apare cel mai adesea in focare epidemice. Poate fi provocata de o bacterie, de un virus sau de un parazit. Microorganismele patogene pot ajunge in organism prin apa sau alimente contaminate, dar si prin intermediul mainilor murdare, al veselei ori suprafetelor de lucru din bucatarie insuficient igienizate. Vara este anotimpul cu riscul cel mai mare de a contracta aceasta boala, din cauza temperaturilor ridicate si a umiditatii crescute.


Cocteil natural cu efect exceptional

Vreau sa va vorbesc despre un amestec de sucuri, care pe mine m-a scapat de neplacerile cauzate de o indigestie.

Am bagat in blender cativa castraveti proaspeti, o sfecla rosie si cativa morcovi, toate legumele decojite si feliate. Cand extractul a fost gata, l-am baut cu inghitituri mici. In scurt timp, mi-a revenit vigoarea, starea de rau s-a evaporat, la fel balonarea si hiperaciditatea gastrica. (Miruna I., Bucuresti)


Anasonul vine de hac balonarilor

Se pune o lingurita de seminte de anason, macinate in piua inainte, in 250 ml apa clocotita. Se lasa la infuzat zece minute, acoperind cana cu o farfurioara si se bea imediat dupa masa, cu inghitituri mici. (Brigitte K., Medias)


Tinctura de aloe vindeca dereglarile stomacale

Aveti nevoie de o jumatate de kilogram de frunze de aloe, un litru vin alb de calitate superioara si un kilogram de miere poliflora. Se trec frunzele, spalate in prealabil, prin masina de tocat, se pun intr-un borcan de trei litri, iar peste ele se toarna vinul si mierea. Se amesteca bine cu o lingura de lemn. Se lasa la macerat opt-noua zile, agitandu-se cat de des continutul, apoi se filtreaza extractul. Se iau cate doua lingurite inainte cu o ora de fiecare masa. Acest preparat este neintrecut in atenuarea majoritatii dereglarilor stomacale (Adelina N., Brasov)

Remedii naturiste nr. 6 (98); Foto: click.ro
 

Coada-calului, neintrecuta in boli renale

 
Coada-calului, neintrecuta in boli renale

Majoritatea fitoterapeutilor indica Equisetum arvense (trebuie deosebita de varietatea Equisetum palustre, care contine alcaloizi toxici!) pentru efectul pozitiv remarcabil in problemele vezicale si renale, insa coada-calului se dovedeste utila aparatului respirator precum bronsita. Soiul care se dezvolta din sol argilos are de departe cel mai temeinic rol curativ.

Decoct care vindeca negresit inflamatiile la rinichi

Se foloseste atat in uz intern, cat si extern, pana la vindecare.

Se pun la macerat patru linguri de planta (cumparata de la plafar, deoarece exista mai multe varietati, foarte asemanatoare ca aspect, dar multe nu sunt indicate in terapie!) la o jumatate de litru de apa. Se lasa zece ore, dupa care se filtreaza. Lichidul se da deoparte, iar materia vegetala ramasa se fierbe in alta jumatate de litru de apa, pentru cinci-zece minute. Dupa ce s-a racit, se filtreaza. La final, se amesteca maceratul la rece si decoctul. Se beau doua cani pe zi, iar cu restul de preparat se aplica comprese in zona rinichilor, de doua-trei ori pe zi. (Rodica M., Focsani)


Adjuvant pretios in caz de bronsita

Coada-calului este o planta de leac cunoscuta si folosita din timpuri stravechi, bucurandu-se de o larga apreciere inclusiv in zilele noastre. Administrarea de pulbere de coada-calului in caz de bronsita, pneumonie si chiar tuberculoza pulmonara este de bun augur. Efectele antiseptice si antibacteriene deosebite ajuta la refacerea mai rapida a tesuturilor distruse de infectii, constituind un remediu extrem de util atat in cazul in care boala este la apogeu, cat si in formele cronice.

Tratamentul este extrem de simplu: de trei ori pe zi se ia cate o lingurita de pulbere de coada-calului, achizitionata de la magazinele cu produse naturiste. Se tine praful putin sub limba, dupa care se inghite cu un pahar cu apa. (Dana N., Ulmi)

Remedii naturiste nr. 6 (98); Foto: lino.com
 

Erizipelul poate beneficia de tratament naturist

 
Fara poza

Folositi cu incredere mierea

Se ung placardele caracteristice si zonele invecinate acestora cu un strat consistent de miere, se acopera cu pansament si se lasa 24 de ore. Se repeta procedura de doua-trei ori, pana la ameliorarea semnificativa a bolii. (Gratiela P., Craiova)


Alifia de galbenele are efect cicatrizant

Peste 50 g flori proaspete si 150 g parti aeriene pun 150 ml alcool, de 90°, si 5 ml amoniac de concentratie 10%. Las amestecul sa se patrunda 24 de ore, dupa care storc plantele prin presare. Torn peste ele un litru de ulei de floarea-soarelui, in care am fiert in prealabil un bulgare de ceara, si las totul pe foc foarte mic timp de o zi intreaga. Dupa aceea, strecor din nou, arunc plantele, si torn lichidul in cutiute din plastic pe care le dau la racit. (Sanda F., Braila)


„Tinctura de brusture mi-a grabit vindecarea“

Am preparat-o in casa, din doua linguri de flori la o cana de apa fiarta. Se acopera 30 de minute, apoi se strecoara. Se inmoaie bucati de tifon in ceaiul obtinut, care apoi se aplica pe locurile bolnave, unde se mentin 20 de minute. In felul acesta, m-am vindecat in mai putin de o saptamana si a trecut mai bine de un an de cand nu am mai avut probleme, lucru ce nu s-a intamplat dupa tratamentul cu antibiotice. (Rodica U., Potlogi)

Remedii naturiste nr. 8 (100)
 

Remedii inedite pe baza de morcovi, sfecla, telina

 
Remedii inedite pe baza de morcovi, sfecla, telina

In aceasta perioada a anului, tarabele din piete gem de legume si fructe proaspete, care mai de care mai atragatoare prin nuante, gusturi si parfumuri. Dintre ele, morcovul, telina si sfecla pot fi considerate adevarate alimente-medicament, de mare ajutor in tratarea unei game foarte largi de afectiuni, de la boli de plamani si gripa, la deficiente hepatice si hipercolesterolemie.

In caz de viroze, mizati pe sfecla!

Inca nu se cunoaste exact mecanismul prin care substantele din sfecla rosie actioneaza pozitiv, dar cert este ca aceasta leguma ajuta corpul sa se apere de majoritatea bolilor produse de virusuri. Iar eu pot sa va confirm asta din proprie experienta, caci eram o clienta fidela a racelilor repetate si nu exista iarna sa nu fac macar o data gripa. Am luat, ca sa-mi intaresc sistemul imunitar, vitamine si siropuri, dar acestea mi-au facut o pofta de mancare exagerata si asa m-am trezit cu vreo zece kilograme in plus.

Am renuntat asadar la suplimente si am inceput in schimb sa beau, la sfatul unei prietene din copilarie, suc de sfecla rosie. Doza minima este de 150 ml pe zi (se poate consuma diluat cu un suc mai gustos, de mere, de pilda). (I. M., Bucuresti)


Tonic garantat pe baza de seminte de telina

Folositi urmatoarele ingrediente: o parte de seminte de telina, o parte radacina de gentiana, doua parti de frunze de rozmarin, doua de frunze de cimbru, o parte de frunze de menta. Amestecati bine aceste plante si puneti o lingura din preparatul final in 300 ml apa, pe care o fierbeti la foc iute, pana da in clocot. Apoi acoperiti si lasati la infuzat zece minute. Beti trei cesti pe zi, inaintea meselor, si in mod garantat va veti recapata tonusul. Am tinut acest tratament timp de o luna, in aceasta primavara, si vreau sa va spun ca asteniile care ma chinuiau de obicei nu si-au mai facut simtita prezenta, ca m-am simtit excelent. Voi repeta cura si in aceasta toamna, sigur fiind ca voi avea aceleasi rezultate optime. (M. M., Suceava)


Cocteil util in bolile hepatice

Am baut cate 300 ml dintr-o combinatie in parti egale de sucuri de morcov, telina si sfecla rosie, si asa mi-am regasit sanatatea. Si in prezent mai urmez cura cu sucuri, macar de doua ori pe an, iar la sfarsitul verii sau toamna, negresit, imi fac „provizii de vitamine“, consumand cam o luna de zile un decoct obtinut din cateva ramuri de catina, taiate marunt, la un litru de apa, pe care l-am amestecat cu 100 ml de suc proaspat de fructe. Doua pahare pe zi sunt suficiente pentru a va pune la adapost de toate rigorile iernii. (P. M., Medias)


Remediu contra colitei de fermentatie

In prima zi se ajuneaza pana la apusul soarelui, cand se mananca o jumatate de kilogram de morcovi dati prin razatoare, frecati cu putina sare si ulei de masline presat la rece. Pana a doua zi dimineata nu se mai consuma nimic altceva decat suc de morcovi (eventual amestecat cu suc de mere). De asemenea, timp de doua saptamani, zilnic, se mananca cate o salata de morcovi cu o jumatate de ora inainte de fiecare masa si se renunta complet la carne. Am respectat acest regim, si de atunci zic ca m-am nascut a doua oara, caci nici macar o data colita nu si-a mai facut simtita prezenta in viata mea.

Pentru ca rezultatele curei sa fie cele dorite, tineti cont de urmatorul sfat: morcovii se spala sub jet de apa rece, frecandu-se cu o perie aspra. In felul acesta, se pastreaza coaja, care este cea mai bogata in vitamine. In cura folositi morcovi romanesti, care sunt mult mai eficienti din punct de vedere terapeutic decat cei importati, care nu mai au bogatia de vitamine, enzime si minerale necesare. (D. L., Buzau)


Reglati rapid nivelul tensiunii

Se amesteca un pahar de radacina de sfecla rasa cu un pahar cu apa si se lasa 36 de ore la macerat. Se stoarce bine si se amesteca lichidul obtinut cu un pahar de suc de morcovi, un pahar de miere si zeama de la o lamaie. Se ia cate o lingura de trei ori pe zi, cu o ora inainte de mesele principale.

Dupa trei luni de astfel de tratament, tensiunea se reglase si, o data cu acest lucru, au disparut ca un fum durerile de cap si ametelile. (A. R., lasi)


Leac infailibil al anemiei

Acesta consta in consumarea unui sfert de pahar de suc de sfecla si trei sferturi de suc de morcovi, de doua ori pe zi, dimineata si la pranz, inainte de mancare. Am tinut-o asa cred ca vreo doua luni de zile, caci imi placea mult la gust sucul, iar pe zi ce trecea eram tot mai bine. Imi disparusera ametelile, paloarea din obraji, si treptat am scapat de toate neplacerile pe care mi le cauzase acea anemie severa. (I. T., Iasi)

Remedii naturiste nr. 8 (100)
 

Cele mai bune retete contra arteritei

 
Cele mai bune retete contra arteritei

Arterita (diminuarea circulatiei sanguine ca urmare a reducerii calibrului vaselor) poate duce, fara un tratament adecvat si fara respectarea unor norme de igiena a vietii, la amputarea membrelor inferioare si chiar la deces. Aceste perspective sumbre pot fi insa excluse si prin fitoterapie. Se recomanda in special plantele cu actiune vasodilatatoare si anticoagulanta, dar si cele care asigura cicatrizarea ranilor. Iata care sunt cele mai bune retete in cazul acestei afectiuni, considerata endemica in Europa si America.

Infuzia de sulfina galbena este anticoagulanta

Se prepara dintr-o lingurita cu varf de ramuri inflorite, uscate si macinate, la o cana cu apa clocotita. Se lasa vasul acoperit 20-30 de minute, apoi se strecoara. Se beau doua cani pe zi, timp indelungat. (S. C., Brasov)


Baile cu rozmarin ajuta

Tratamentul este foarte simplu de aplicat. Se adauga un paharel de tinctura de rozmarin la apa de baie. Se sta in cada cam 15-20 de minute. La fel de bun este uleiul de rozmarin (sase linguri la o cada de apa). (T. G., Bucuresti)


Ghimpele previne formarea trombozei

Se toarna peste doua linguri de frunze de ghimpe bine maruntite o cana cu apa rece. Se pune vasul pe foc pentru zece minute, apoi se lasa sa se raceasca putin si se strecoara. Se beau cate doua cani pe zi. (F. M., Targoviste)


Usturoiul - indispensabil pentru buna circulatie sanguina

Se recomanda consumul zilnic, in doze de trei-cinci catei sau una-doua lingurite de suc. Daca nu suportati mirosul, puteti lua pudra de usturoi (cate doua varfuri de cutit) sau capsule care se gasesc de vanzare in plafare si farmacii. (V. D., Bucuresti)

Remedii naturiste nr. 8 (100); foto: elipetromed.ro
 

Cisticercoza

 
Cisticercoza

Date generale

Cisticercoza este o boala parazitara rara dar care se poate prezenta sub forme foarte grave (cisticercoza cerebrala, cisticercoza oculara etc).


De cine este determinata?

In etiologia bolii intra formele larvare ale celor doua tenii mari: Cysticercus cellulosae care evolueaza la porcine si este forma larvara a cestodului Taenia solium si Cysticercus bovis care evolueaza pana la acest stadiu la bovine si este forma larvara a cestodului Taenia saginata. Cisticercii au o forma in general ovalara si se prezinta ca o vezicula plina cu lichid. Masoara aproximativ 1 cm in diametru. Numarul lor la aceeasi persoana este variabil, putand merge de la unul si pana la peste o mie. Cisticercii se pot dezvolta la om in diferite organe. Localizarile mai frecvente sunt in creier, globul ocular, muschi etc. Actioneaza asupra organului parazitat pe cale mecanica (prin compresiune), dar si pe cale toxico-alergica asupra intregului organism.


Manifestarile clinice

De la data infestatiei si pana la data aparitiei primelor semne de boala (ceea ce corespunde perioadei de incubatie a bolii) poate trece uneori foarte mult timp. Pe langa perioade mai scurte, exista in cisticercoza frecvent posibilitatea ca aceasta perioada sa se intinda pe ani de zile (5-10 sau mai multi). De multe ori boala poate evolua complet asimptomatic.

Simptomele bolii in cazurile clinic manifeste sunt foarte variate si depind in mare masura de localizarea cisticercilor.

Astfel, in localizarea cerebrala bolnavii prezinta, asa cum este de asteptat, diferite fenomene nervoase. Atunci cand cisticercii sunt localizati in parenchimul cerebral, apar de obicei tulburari epileptice, iar atunci cand cisticercii se dezvolta in diferite cavitati (de ex. ventricule) vor domina tulburari de hipertensiune intracraniana. In asemenea cazuri cisticercii iau o forma mai aparte, care din cauza diferitelor vezicule si diverticule ce le prezinta au fost asemanati cu „ciorchinii de strugure“ (Cysticercus racemosus).

In cisticercoza cerebrala destul de frecvente sunt si diferite tulburari psihice (tulburari de memorie, modificari de comportament, scaderea capacitatii intelectuale si uneori chiar stari dementiale).

In localizarea oculara, boala are, de asemenea, o evolutie destul de grava, putand sa se manifeste cu voalarea vederii, diminuarea campului vizual, proiectarea eronata a imaginilor etc. Sunt destul de frecvente cazurile de hipertensiune oculara care se pot complica cu hemoragii, decolare de retina, irite, irido-ciclite.

Cu manifestari clinice mai neinsemnate sau chiar complet asimptomatice se prezinta cisticercoza subcutanata sau musculara, care poate fi identificata dupa tumoretele mici (de marimea unui bob de fasole), netede si neaderente de piele, raspandite in numar variabil pe suprafata corpului.


Diagnosticul

Diagnosticul mai usor in cisticercoza subcutanata sau musculara (cand prin biopsie se poate stabili chiar un diagnostic pozitiv) devine mai dificil in cisticercoza cerebrala, cand trebuie sa se faca explorari de competenta serviciilor de specialitate.

In cisticercoza oculara diagnosticul poate fi pus prin examenul oftalmologic. Un aport relativ insemnat il pot avea in cisticercoza si unele reactii imunobiologice.


Tratamentul

Un tratament medical poate fi incercat in cisticercoza, mai ales ca ciclofosfamida (Endoxan, Cytoxan) si indeosebi dietilcarbamazina (Notezina, Loxuran) par sa dea unele rezultate promitatoare.

In tratamentul cisticercozei au fost introduse praziquantelul si albendazolul, preparate care ca si in alte parazitoze ar putea sa capete o utilizare mai larga. Rezultatele obtinute cel putin in cisticercoza bovina sunt intr-adevar incurajatoare.


Cum se raspandeste cisticercoza?

Raspandirea bolii se face prin intermediul oualor de tenii, eliminate in mediul extern odata cu dejectiile sau cu varsaturile celor parazitati. Depunerea dejectiilor in afara latrinelor necorespunzator construite si diferiti factori externi (apa ploilor, vantul, mustele etc.) pot contribui la raspandirea oualor in mediul inconjurator (apa, fructe, zarzavaturi etc).


Modalitati de imbolnavire

Omul se infesteaza odata cu patrunderea in organism a oualor (embrioforilor) de T. solium si mai rar de T. saginata. Acestea pot ajunge in tubul digestiv din mediul extern sau chiar de la insasi tenia prezenta in intestin. In acest din urma caz infestarea este posibila prin autoinfestatie exogena sau endogena prin regurgitatia in stomac a proglotelor din intestin.


Masuri de prevenire si de combatere

Aceste masuri vor avea ca scop in primul rand depistarea purtatorilor de T. solium si aplicarea de tratamente care sa nu provoace varsaturi. De asemenea, se va preconiza construirea de latrine corespunzatoare si se va insista pentru corecta lor utilizare.

Pentru a preveni infestarea omului, fructele si zarzavaturile vor fi intotdeauna bine spalate iar apa eventual contaminata, va fi mai intai fiarta. Prevenirea autoinfestatiei exogene, reclama intretinerea igienica a mainilor, iar pentru prevenirea autoinfestatiei endogene se cere ca tratamentele de indepartare a teniilor sa fie bine conduse.

Foto: stanford.edu
 

Gasiti-va alinarea prin apiterapie

 
Gasiti-va alinarea prin apiterapie

Este de notorietate ca mierea si polenul sunt nu doar gustoase, ci si extrem de sanatoase, iar recent s-a descoperit ca propolisul are proprietati sedative de peste cinci ori mai mari decat novocaina, anestezicul dentistilor.

Solutii antivarice cu rezultat remarcabil

Sunt necesare un kilogram de ceapa rosie si 300 g miere din flora montana. Ceapa se curata, se taie nu foarte marunt si se extrage sucul (cu storcatorul electric de fructe sau chiar in masina de tocat). Trebuie sa rezulte cam 600 ml suc limpede de ceapa (pulpa se stoarce printr-o bucata de panza). Se incorporeaza, prin amestecare viguroasa, cele 300 g miere. Se trece solutia intr-o sticla, se inchide si se pastreaza la frigider (maximum o saptamana). Zilnic, se iau 150 ml - cate 50 ml inaintea sau in timpul celor trei mese principale. Cura dureaza o luna, cu o saptamana pauza, apoi se poate repeta.

Leacul este recomandat pentru compensarea si disparitia varicelor, actionand favorabil asupra circulatiei sanguine, mai ales asupra celei venoase periferice. (Doina E., Giurgiu)


Diuretic cu efect garantat

Se iau doua cepe (cantariti-le, caci trebuie sa aiba cam 100 g), 50 g miere si 200-250 ml apa. Ceapa, curatata si spalata, se taie in bucati maricele si se pune la fiert, pentru 15 minute, intr-un vas acoperit, la foc domol. Dupa ce se racoreste putin, se strecoara, iar ceapa se stoarce. In lichidul obtinut se adauga mierea. Se amesteca bine, ca sa se dizolve.

Preparatul se bea caldut, toata cantitatea, seara, la culcare. Leacul se prepara de cate ori este nevoie (nu se pastreaza de pe o zi pe alta, caci se altereaza foarte usor). (Janeta T., Bucuresti)


Reteta utila pentru fixarea calciului

Intr-un vas de sticla sau de portelan, amestecati 100 g unt cu 100 g miere curata. Frecati energic, pana obtineti o crema. Se ia zilnic, dozele fiind calculate in functie de varsta bolnavului. Astfel, copiilor intre sase luni si trei ani li se da cate o lingurita pe zi. Cei de peste trei ani si adultii pot inghiti de la doua la sase lingurite zilnic, in functie de varsta si greutatea corporala. Amestecul se poate pastra cel mult 12 ore la frigider.

Este un preparat excelent pentru fixarea calciului, indicat in spasmofilii, crize tetanice, la copiii cu debilitate, cu lipsa a poftei de mancare, slabiciune, pierderi de greutate, in convalescenta si in graviditate si lehuzie.

Este contraindicat alergicilor la lactoza si miere, precum si bolnavilor de diabet, celor cu afectiuni renale, colibaciloza, obezitate sau icter si alte boli de ficat. (Denisa I., Bucuresti)


Siropul de propolis calmeaza tusea

Siropul se prepara din 50 g propolis, 200 ml apa si 50 g miere. Propolisul, bine curatat, se pune intr-o cratita smaltuita impreuna cu apa. Se fierbe amestecul in vasul acoperit, la foc moale, pana scade la jumatate. Lichidul se strecoara imediat printr-un tifon, se transfera intr-o sticla si se adauga mierea. Se agita cateva minute, cat este caldut.

Siropul este cu atat mai activ cu cat este mai proaspat. Se pastreaza la frigider cel mult doua saptamani. Are actiune bactericida, bacteriostatica, este usor antibiotic, dezinfectant, antitusiv. Este indicat in toate bolile inflamatorii acute sau cronice ale cailor respiratorii - bronsita, traheobronsita, tuse spastica, bronsita astmatiforma. (Florenta T., Giurgiu)


Polenul va scapa de stres

Daca inca de la primele ore ale diminetii va simtiti epuizati, daca nu aveti pofta de mancare, daca sunteti sensibili la viroze, daca pleoapele va sunt agitate de spasme, daca aveti frecvent crampe, pe scurt daca sunteti stresati din cauza ritmului vietii cotidiene, eu va recomand un leac nemaipomenit: polenul. Mai ajuta si la dezvoltarea trupeasca a copiilor, combate anemia si dezintoxica, fiind inamicul imbatranirii premature. Luati zilnic cate o lingurita de polen, diluat in apa, ceai sau lapte.

Persoanele care vor sa se ingrase, pot face o combinatie din jumatate de kilogram de miere de salcam, 250 g miez de nuca macinat si 100 g polen. Se ia cate o lingurita inainte de fiecare masa. (Oana P., Teius)

Remedii naturiste nr. 8 (100); Foto: apiterapie.ro
 

Dureri de spate: domoliti-le fara analgezice de sinteza

 
Dureri de spate: domoliti-le fara analgezice de sinteza

Cauzele lombalgiilor pot fi atat structurale, cat si conjuncturale. Pe de-o parte avem de-a face cu motive cert medicale: deformari vertebrale, patologii ale discurilor coloanei sau ale ligamentelor, degenerare artrozica, anchiloze, maladii de varsta etc. Pe de alta parte stau pricinile legate de stilul de viata al fiecaruia: posturi defectuoase cand e vorba de atitudini curente (somn, munca, scoala, mers cu masina), sarcina, surmenaj, obezitate, traumatisme fizice, practicarea unui sport nepotrivit sau antrenamentele prea severe, contracturile musculare neglijate sau tratate necorespunzator.

Doua exercitii pentru relaxarea muschilor

Daca ati facut in ultima vreme vreun efort fizic mai important, mai violent, ce s-a soldat cu dureri de spate, incercati urmatoarele doua exercitii, care va vor ajuta cu siguranta sa va reveniti.
  • Ridicati umerii pana la nivelul urechilor, mentineti aceasta pozitie timp de cinci secunde, apoi relaxati-va. Repetati miscarea, dar de fiecare data tineti umerii ridicati cu cinci secunde mai mult, fara insa a depasi 20 de secunde.
  • Asezati-va pe un scaun, cu spatele drept, genunchii lipiti si talpile sprijinite pe sol. Duceti varfurile degetelor la umeri, departati coatele in laterale, apoi apropiati-le lent in fata dumneavoastra, pana reusiti sa le lipiti unul de celalalt. Departati din nou coatele, incet, incercand sa le apropiati cat mai mult la spate. Repetati de zece ori, fara sa va grabiti. (Cristina N., Bucuresti)

Infuzie cu efect antiinflamator

Puneti 1,5 g radacina uscata de gheara-diavolului in 300 ml apa clocotita. Acoperiti vasul si lasati timp de opt ore (peste noapte), apoi filtrati. Inainte de fiecare masa, beti 100 ml din acest ceai; aveti grija ca este foarte amar (daca nu suportati gustul, il puteti indulci cu miere). (Ioana D., Iasi)


Uleiul de iarba neagra iti ia chinul cu mana

Lasati la macerat 100 g flori de iarba neagra in 500 ml ulei de masline timp de zece zile, amestecand frecvent. Dupa acest interval, filtrati amalgamul. Rugati pe cineva apropiat sa va maseze zonele dureroase cu acest remediu, de doua-trei ori pe zi. (Despina S., Bucuresti)

Remedii naturiste nr. 8 (100); Foto: informatiiprofesionale.ro
 

Prim-ajutor naturist in caz de leziuni accidentale

 
Prim-ajutor naturist in caz de leziuni accidentale

Taieturi, julituri, arsuri usoare, vanatai si chiar intepaturi... Astfel de neplaceri sunt ceva la ordinea zilei intr-o gospodarie, mai ales atunci cand dam zor cu treaba sau pur si simplu nu suntem atenti. In cazul in care leziunile nu sunt foarte severe (cand rana nu are suprafata mare, nu este profunda, nu exista riscul de soc anafilactic, de tetanos, infectii etc), pot fi ameliorate lesne si cu ajutorul leacurilor 100% naturale, preparate ad-hoc sau achizitionate de la plafar, lata cateva cazuri de accidente usoare, in care primul-ajutor naturist s-a dovedit salutar.

Patru plante cu actiune imediata

Urmatoarele patru plante sunt ideale daca v-ati ales cu o arsura superficiala. Nimic nu egaleaza efectul lor infectant si cicatrizant, asa ca utilizati-le cu incredere.
  • Arnica (Arnica montana). Tinctura pe care o puteti procura de la orice plafar este antiseptica si grabeste vindecarea. Diluati 15ml extract cu 100 ml apa calduta. Inmuiati o bucata de tifon steril in acest amestec, stoarceti-l si aplicati-l pe zona de piele vatamata.
  • Coada-soricelului (Achillea millefolium). Este utila infuzia (5-10 minute) obtinuta din doua linguri de flori la o cana cu apa clocotita. Se foloseste la comprese.
  • Frasin (Fraxinus excelsior). Folositi infuzia (5-10 minute) din 10 g frunze la 100 ml apa clocotita. Se administreaza sub forma de comprese.
  • Galbenele (Calendula officinalis). Aceasta planta se bucura de reputatia celui mai bun cicatrizant natural. O puteti utiliza fie sub forma de unguent, fie de infuzie. Aceasta din urma se obtine din 15 g flori la 500 ml apa clocotita. Se administreaza extern, sub forma de cataplasme sau bai. (E. J., Constanta)

Mierea diluata - un excelent cicatrizant

Se aplica comprese cu miere diluata in proportie de 30% cu apa fiarta si racita. Vatamatura se poate unge si cu miere simpla, dupa care se acopera cu o compresa. (N. G., Baia-Mare)

Remedii naturiste nr. 8 (100); foto: healthpic.png
 

Masti naturale pentru orice problema a tenului

 
Masti naturale pentru orice problema a tenului

Caldurile excesive din aceasta vara si aportul mai scazut de lichide accentueaza in aceasta perioada sensibilitatea la nivelul fetei: tenul se ofileste, ridurile se adancesc, iar in cazul persoanelor cu pielea grasa, cosurile se inmultesc. Faceti un mic efort si aplicati, macar o data pe saptamana, un tratament cosmetic bazat pe ingrediente proaspete cu siguranta existente in orice gospodarie, si pielea isi va regasi frumusetea.

Stop punctelor negre!

Amestecati energic patru linguri de argila verde (cumparati-o de la farmacie, ca sa fiti sigure ca e de buna calitate) cu doua-trei linguri de suc de struguri (nu conteaza soiul, pot fi albi sau rosii, acri sau dulci). Incorporati un pic de ulei din germeni de grau. Aplicati masca uniform pe toata fata, exceptand zona gurii si ochilor, si lasati-o sa actioneze timp de 15 minute. Clatiti-va la final cu apa calduta, pana simtiti pielea foarte curata. (C. R., Bucuresti)


Merele, bune pentru orice tip de ten

Taiati felii un mar decojit si fara cotor si fierbeti-l in 200 ml lapte integral. Dupa ce bucatile de fruct s-au patruns si s-au inmuiat bine, pasati-le cu ajutorul unei furculite. Adaugati, prin frecare, putina faina de grau si cateva picaturi de ulei de migdale dulci, atat cat sa obtineti o pasta omogena. Aplicati amestecul pe fata foarte curata, in strat nu prea gros. Lasati masca sa actioneze aproximativ 20 de minute, apoi clatiti-va cu apa calduta din belsug, iar la final, cu apa minerala rece. Fiti consecvente si veti observa cu siguranta efectele benefice. (D. N., Baia-Mare)


Branza de vaci reda prospetimea

Se mixeaza doua linguri de branza proaspata, o lingura de lapte, o lingurita de ulei de floarea-soarelui, o rosie fara pielita si fara seminte, taiata bucatele mici. Pasta obtinuta se intinde pe fata pentru 15-20 de minute, apoi se spala cu apa calduta, iar la final se limpezeste cu apa rece. (V. P., Braila)


Antiacneic din castravete

Se iau cativa castraveti mici, se curata si se taie marunt. Se pun bucatelele intr-un pahar, apoi se completeaza cu alcool, se acopera cu o farfurioara si se pune la soare. Dupa 12 zile se strecoara lichidul. Se frictioneaza fata in fiecare zi. (A. A., Brasov)


Amalgam impotriva transpiratiei faciale

Se dau pe razatoare doi morcovi curatati, se incorporeaza un galbenus crud si cateva picaturi de ulei vegetal. Se aplica masca pentru 20-25 de minute, apoi se inlatura cu un tampon de vata si se spala fata cu apa rece. Urmati cu incredere acest tratament, caci rezultatele nu se vor lasa prea mult asteptate. (R. V., Timis)

Remedii naturiste nr. 8 (100); foto: girlsgocrazy.info
 

Mazarea si fasolea verde - medicamente in pastai

 
Mazarea si fasolea verde - medicamente in pastai

Din bucatariile regale europene, mazarea si fasolea au ajuns, treptat, pe mesele oamenilor de rand, mai intai in stare uscata, apoi in forma proaspata. Incet-incet, au inceput sa tinda la statutul de alimente de baza, alaturi de cartofi si orez. Nu mai este pentru nimeni un secret ca ambele leguminoase reprezinta excelente surse de vitamine si proteine vegetale de buna calitate. Insa ca pot fi folosite pentru a trata boli precum constipatia, excesul de colesterol sau hipertensiunea este cu siguranta o noutate pentru multi...

Glicemia scade si fara insulina

  • Astfel, am observat ca frunzele de nuc si de dud negru imi fac foarte bine. Am citit ca ar diminua considerabil glicozuria si glicemia, deci ar fi indicat sa beti zilnic ceaiuri preparate din ele. Eu fac infuzie (cinci minute) din 20 g frunze de nuc proaspete la un litru de apa clocotita si infuzie din 60 g frunze de dud negru, tot la un litru de apa. Din ambele beau cate trei cani pe zi, o zi ceai de un fel, o zi de alt fel, si va asigur ca ma simt excelent.
  • De asemenea, obisnuiesc sa consum foarte des fasole verde. Aceasta, am citit, scade glicemia, avand in compozitia sa naturala substante hipoglicemiante, si totodata stimuleaza activitatea pancreasului. De cel putin trei ori pe saptamana, mananc cate 200 g pastai de fasole verde, fierte in apa cu un dram de sare si asezonate cu ulei de masline si usturoi si pot sa spun ca starea de sanatate mi s-a imbunatatit considerabil. (Valentin O., Buzau)





Preparat sigur anti-constipatie

Timp de o luna de zile, am consumat zilnic cate 250 g mazare amestecata cu miere si unt, dupa urmatoarea reteta:
Se pun boabele, alese de eventualele impuritati, intr-o oala de inox, in care apa deja fierbe. Se lasa sa clocoteasca la foc mic. In momentul cand boabele au devenit moi, si furculita le zdrobeste cu usurinta, procesul termic s-a incheiat. Nu puneti in apa de fierbere bicarbonat de sodiu, pentru a mentine culoarea verde a boabelor, caci acesta duce la distrugerea multor principii active continute de populara leguminoasa si este posibil ca tratamentul sa nu mai aiba efect. Sa nu uit: se adauga in timpul fierberii putina miere, o lingurita de unt si sare dupa gust. Mazarea astfel preparata e bine sa fie consumata ca aperitiv, pe stomacul gol, cu paine integrala prajita.

Atentie! Cura aceasta nu se recomanda persoanelor care au un nivel ridicat al ureei in sange ori care care au litiaza renala cu urati. (Luiza C., Maramures)






Tensiunea arteriala, reglata prin dieta

  • In primul rand, reduceti consumul de sare. Folositi in schimb sarurile organice de potasiu si dati gust mancarii cu ierburi aromatice.
  • Reduceti la minimum grasimile de origine animala, in schimb mancati cat de des fructe si legume proaspete sau prelucrate in casa, peste din marile reci, care contine omega-3. De asemenea, uleiul de peste este foarte important in dieta contra hipertensiunii arteriale.
  • Salatele asezonate cu ulei de masline, morcovii, sfecla, strugurii, dar mai ales usturoiul si ceapa ies intotdeauna invingatori in lupta cu hipertensiunea.
  • Magneziul si potasiul din fasolea verde sunt doua elemente care fac minuni in reducerea si stabilizarea tensiunii arteriale. Mancati 240 g de fasole pe zi, vreme de macar o luna, tratamentul fiind util si pentru prevenirea unor complicatii grave ale hipertensiunii arteriale, cum ar fi infarctul sau accidentul vascular cerebral. (Mariana T., Bucuresti)

Cura rapida in caz de anemie feripriva

Preparatul se obtine din 300 g mazare, un morcov, o jumatate de telina si o ceapa medie. Se pun la fiert in doi litri si jumatate de apa morcovul, telina si ceapa, iar dupa 20-30 de minute de fierbere, se adauga si boabele de mazare. Se lasa pe foc pana au fiert toate ingredientele. Se strecoara, zeama se pune deoparte, iar legumele se dau prin mixer, pana cand devin ca un piure. Acesta se combina cu zeama anterior obtinuta prin strecurare, se adauga ulei, sare si piper dupa gust. (Veronica C., lasi)

Remedii naturiste nr. 7 (99); Foto: richmondmagazine.com





 

Estompati vergeturile cu solutii ieftine si eficiente

 
Estompati vergeturile cu solutii ieftine si eficiente

Vergeturile sunt cunoscute ca fiind cele mai raspandite microleziuni ale pielii, avand aspectul unor cicatrice, la inceput de culoare violacee, apoi alba. Nu prezinta un pericol pentru sanatate, singurul inconvenient fiind de ordin estetic. Cel mai des afectate sunt gravidele, adolescentele, dar mai ales adeptele regimurilor de slabire prea drastice si prea frecvente. Unele preparate vegetale pot contribui la estomparea in buna masura a acestor mici imperfectiuni cutanate.

Remediu pentru proaspetele mamici

Am inceput sa ma duc la masaj de trei ori pe saptamana si aduceam de acasa ulei de catina, pe care mi-l cumparasem singura de la un magazin de produse naturiste si despre care auzisem ca este excelent in combaterea oricaror probleme ale pielii.

In plus, de doua ori pe saptamana, imi puneam pe zonele afectate comprese cu decoct cu cretisoara. Ceaiul se prepara din 100 g planta la un litru de apa. Se lasa la fiert cinci minute, dupa care se infuzeaza alte zece minute. Se inmoaie bucati de panza de bumbac in ceaiul cald, se storc bine si se pun pe vergeturi.

In felul acesta, in mai putin de o jumatate de an, am scapat de majoritatea vergeturilor (cele de pe gambe au disparut de tot!), ramanand cele mai profunde, de pe abdomen, dar in timp sunt sigura ca voi scapa si de acestea. (Loredana T., Targoviste)


Masajul cu ulei de grau face minuni

In primul tind, m-am masat pe zonele cu probleme, in fiecare zi, dimineata si seara, cu ulei din germeni de grau. In felul acesta, am ajutat la indepartarea celulelor moarte de la suprafata epidermei, am sporit irigarea cu sange a zonei si deci refacerea cutanata. In al doilea rand, pentru ca efectele sa fie vizibile cat mai curand, am inlocuit uleiul vegetal de floarea-soarelui pe care il foloseam in mod curent in alimentatie tot cu ulei din germeni de grau. Cu el imi asezonam salatele, ba chiar il turnam si peste friptura, care devine mult mai gustoasa si hranitoare astfel.

A durat aproape o jumatate de an tratamentul, dar acum am pielea frumoasa si fina, ca de bebelus. (Diana M., Bucuresti)


Uleiul de masline este excelent

Faceti-va masaj in fiecare zi, dimineata si seara, cu ulei de masline extravirgin, fiert la bainmarie in prealabil. Dupa doua luni vor aparea primele efecte: vergeturile rosiatice vor deveni albe, iar cele mici dispar complet. Continuati inca vreo cateva luni. (Mihaela C., Constanta)

Remedii naturiste nr. 7 (99); Foto: cura-de-slabire.ro

 

Remedii naturiste pentru suferinte benigne

 
Remedii naturiste pentru suferinte benigne

Fara indoiala, doctoriile chimice si tehnicile moderne ale medicinei alopate pot rezolva astazi multe dintre problemele de sanatate severe, pana nu de mult considerate insurmontabile. Totusi, in privinta a numeroase suferinte fara gravitate, de zi cu zi, cum li se spune, pastilele de sinteza nu sunt obligatoriu varianta curativa optima, uneori chiar putand genera dereglari colaterale. In astfel de cazuri, leacurile naturale nu numai ca se dovedesc mai bune, dar sunt cu mult mai ieftine.

Veniti de hac ulcerului

Se ia un sfert de kilogram de morcovi, un sfert de kilogram de pastarnac si aceeasi cantitate de miere de tei, plus un sfert de litru de ulei de masline de buna calitate. Se rad legumele si se amesteca bine cu mierea si uleiul. Se trece amalgamul intr-un borcan, care se tine in frigider timp de zece zile. Se ia cate o lingurita din preparat in fiecare dimineata, pe stomacul gol. Cu acest remediu am reusit, in doar o luna, sa scap definitiv de durerile de stomac. (Eleonora M., Videle)


Reteta pentru ochiii obositi

Luati patru borcane a cate 800 g fiecare, extrem de curate. Umpleti doua dintre ele cu morcovi dati pe razatoare, iar in celelalte doua puneti miere poliflora, cat mai lichida. Spalati apoi un kilogram de lamai si dati-le, cu tot cu coaja, prin masina de tocat. Puneti intr-un vas mare toate ingredientele si lasati-le sa se macereze, la frigider, timp de zece zile. Luati din preparat cate o lingura, cu o jumatate de ora inaintea fiecarei mese. (Irina M., Botosani)


Calmati cu usturoi si gaz, durerile de calcaie

Atunci cand durerile de calcaie au la baza un reumatism (deci nu sunt manifestarea unor afectiuni ale coloanei vertebrale, cand e bine sa consultati un osteopat), puteti apela la urmatorul leac din batrani care se dovedeste util in calmarea durerilor atat de neplacute.

Zdrobiti o capatana de usturoi curatata si amestecati-o cu gaz lampant. Aplicati pasta pe calcaiul bolnav, acoperiti cu o bucata de plastic si fixati-o cu un bandaj. Incaltati o soseta mai larga si lasati sa actioneze peste noapte. Daca simtiti usturimi, indepartati cataplasma. (Loredana N., Bucuresti)


Antiacneic cu samburi de mandarine

Strangeti un pumn de samburi de mandarine, puneti-i la uscat, apoi macinati-i in rasnita de cafea, pentru a-i transforma intr-o pulbere. Amestecati pudra cu putin suc de mere natural si aplicati pasta obtinuta pe zonele afectate de acnee, seara, inainte de culcare. Repetati tratamentul zilnic, timp de cel putin doua saptamani. Eu am procedat asa timp de o luna fara intrerupere si vreau sa spun ca de la o zi la alta tenul meu arata mai frumos. (Monica N., Bacau)


Constipatia, tratata cu seminte de dovleac

Pisati temeinic 50 g seminte de bostan decojite si amestecati-le cu trei linguri de miere de tei. Luati din acest preparat cate o lingurita, la fiecare jumatate de ora. Dupa aceea beti o infuzie din coaja de crusin - se lasa pentru zece minute o lingurita de materie vegetala uscata si macinata la o cana cu apa clocotita. Efectele pozitive se vor observa in doua-trei zile si, in aproximativ o saptamana de tratament, tranzitul intestinal se va regla. (Marinela M., Bucuresti)


Infuzia de hrean lunga durerea dentara

Putini sunt aceia care apeleaza la remedii din plante cand se confrunta cu fenomene trecatoare, de tipul durerilor de dinti, de burta sau de cap, considerand ca produsele farmaceutice analgezice actioneaza mai rapid. In mare parte acest lucru este adevarat, dar sa stiti ca exista preparate care egaleaza ca timp de reactie efectele pastilelor calmante si in plus au o actiune mult mai blanda decat acestea din urma, efectele secundare fiind nule. Unul dintre acestea este infuzia din radacina de hrean, excelenta in situatia unei nevralgii dentare, dar si pentru tratarea gingivitei si a amigdalitei.

Se ia o radacina proaspata de hrean si se da pe razatoarea cu ochiuri mici (atentie la ochi, deoarece poate provoaca usturimi mai ceva decat ceapa). Peste o lingura de razatura se toarna o jumatate de cana cu apa plata, incalzita putin (nu fiarta, caci distruge principiile active ale plantei), apoi se acopera vasul si se lasa la infuzat zece minute. Se face gargara de patru-cinci ori pe zi, dupa mese. (Cristina M., Braila)


Stopati inflamatiile buzelor

Ceaiul se obtine din patru lingurite de flori maruntite de galbenele la o cana cu apa clocotita. Se acopera pentru zece minute, apoi se strecoara si se foloseste pentru tamponarea zonelor iritate. Uleiul de tataneasa se poate procura de la orice magazin ce comercializeaza preparate naturiste, cu el masandu-se buzele. (Diana M., Bucuresti)


Oxiurii dispar cu „lapte“ de ceapa

Am luat doua cepe nu prea mari, le-am curatat de foile exterioare, le-am crestat in patru, apoi le-am pus intr-un ibric, alaturi de 200 ml lapte si doua linguri de miere poliflora. Am lasat sa fiarba un sfert de ceas la foc domol, dupa care am strecurat decoctul si, dupa ce s-a racit, l-am pus in frigider. Din acest lapte de ceapa i-am dat fetei sa bea cate o lingurita, seara de seara, timp de doua saptamani. Va spun sincer ca, de la o zi la alta, era mai bine, prindea culoare in obraji si era tot mai vesela, mai vioaie. (Mihaela L., lasi)


Mararul, neintrecut in afectiuni biliare

Dupa o cura de doua luni de zile, toate simptomele care ma chinuisera atata amar de vreme disparusera ca prin farmec.

Ceaiul se prepara din 100 g seminte, peste care se toarna 600 ml apa clocotita. Se lasa vasul acoperit circa un sfert de ora, sa se mai raceasca, apoi se strecoara. Se bea cate un pahar de trei ori pe zi, inaintea meselor principale. (Cornelia S., Bucuresti)

Remedii naturiste nr. 7 (99); Foto: tips-for-lifestyle.com