Feriti-va copiii de soarele dogoritor

 
Feriti-va copiii de soarele dogoritor

Avand pielea, organismul in general delicate, in formare, copiii sunt de trei ori mai expusi decat adultii la problemele pe care le pot genera radiatiile solare. Prin urmare, daca ati ales sa va petreceti concediul alaturi de micuti la malul marii trebuie sa fiti cat se poate de precauti, sa le asigurati maximum de protectie. In caz contrar, consecintele pot fi dintre cele mai nefaste: de la arsuri cutanate si insolatie, la pete pigmentare si, mai tarziu, la afectiuni dermatologice grave, precum cancerul cutanat.

Este o enorma greseala sa credem ca razele soarelui sunt inofensive! Dintre radiatiile ultraviolete de tip B (UVB), 20% ataca epiderma, iar 10% ajung pana la derma (stratul mai profund al pielii). Cat despre UVA, acestea traverseaza cu destul de multa usurinta stratul cornos, mai bine de 30% dintre ele afectand derma.

De aici importanta deosebit de mare de a-i proteja pe copii de actiunea nefasta a astrului zilei. Asigurati-va de acum ca se vor bucura de o sanatate deplina a pielii la varsta maturitatii.


Bebelusi: tot timpul la umbra

Sistemul imunitar al copiilor sub sase luni este putin dezvoltat, pielea lor are o permeabilitate mare, de aceea riscul de a prezenta o reactie alergica dupa aplicarea unui produs cu ecran de protectie solara este urias. Deci, in cazul lor, nu este indicata folosirea cremelor de plaja, cea mai inteleapta solutie de aparare ramanand prevenirea.

Ce aveti de facut
  • Nu-i expuneti direct la soare. Se pare ca exista o legatura foarte stransa intre arsurile solare suferite in copilarie si cancerele cutanate aparute la varsta adulta. Copiii care au mai putin de un an trebuie sa stea numai la umbra si, chiar si asa, nu au ce cauta afara intre orele 12 si 16. Cea mai buna protectie ramane imbracamintea. Puneti-le hainute usoare, din bumbac sau matase, in culori deschise, care sa le acopere cat mai mult din piele: tricou, pantaloni, palarie cu boruri largi etc. In plus, nu uitati de umbrela si pe plaja folositi neaparat un parasolar.
  • Alegeti cremele cu ecran mineral. Nu trebuie sa folositi creme de protectie solara la copiii mai mici de sase luni (ideal pana la un an), intrucat contin conservanti ce pot fi agresivi pentru pielea lor sensibila. Dupa aceasta varsta, preferati produsele cu ecrane minerale (oxid de zinc, dioxid de titan), care raman la suprafata epidermei, protejand-o (prin reflectarea razelor). Totusi, si astfel de creme prezinta inconveniente: se intind mai greu decat cele traditionale si lasa o pelicula albicioasa pe piele; de asemenea, nu prezinta factori anti-UVA.
  • Hidratati-i nonstop. Un bebelus nu poate spune cand ii este sete sau cald, riscul de deshidratare fiind foarte mare. In consecinta, este imperios necesar sa-i dati cu regularitate sa bea apa minerala plata, ceaiuri, compoturi, insa nu prea reci.

In caz ca raul s-a produs...

... puneti-i copilului pe zonele de piele vatamate de soare comprese reci sau aplicati un gel pe baza de aloe vera. De asemenea, puteti folosi uleiul de levantica, aplicat incet pe pielea arsa. Acoperiti leziunea cu un tifon si, din doua in doua ore, vreme de o zi si o noapte, repetati tratamentul.

... faceti-i copilului un dus racoritor sau imbracati-l cu un tricou ud, daca soarele a lezat o suprafata mare de piele. Aceste masuri ajuta la absorbtia caldurii pe care o degaja organismul si aduc putin confort epidermei arse si inrosite. Daca il cufundati in cada cu apa la temperatura corpului, adaugati tarate sau faina de ovaz, care au actiune reconfortanta dovedita.


Prescolari si scolari: un strat de crema la fiecare doua ore

Copiii de peste doi ani debordeaza de energie. Le place in mod deosebit sa sape in nisipul plajei, sa construiasca castele, sa se joace cu mingea sau sa se zbenguie prin valurile ce mangaie tarmul. Este foarte dificil sa-i convingi sa stea sub umbrela mai mult de cateva minute.

Ce aveti de facut
  • Evitati expunerea la soare in intervalul orar 12-16. Dupa plaja matinala, masa de pranz si dusul de rigoare, este timpul pentru odihna la racoare.
  • Protejati-i cu o crema. Utilizati un preparat care se intinde usor, cu filtru puternic. Cremele solare trebuie aplicate cu 15-30 de minute inainte de a merge la plaja. Verificati nivelul de protectie contra UVA si UVB (acesta variaza de la un produs la altul). Un indice de 20 sau 30 este suficient; opreste mai bine de 90% din cantitatea de ultraviolete. De asemenea, asigurati-va ca ati uns intreaga suprafata de piele expusa. Pentru a usura acest lucru, la finele anilor '90 s-au inventat cremele solare colorate, ce permit mamicilor sa controleze atat gradul de acoperire cat si uniformitatea aplicarii, in plus, micutii sunt foarte incantati de ele, acceptand mai usor sa fie astfel protejati de soare. ATENTIE!: prezenta pigmentilor chimici poate provoca o alergie tenurilor sensibile, prin urmare nu se recomanda copiilor care au antecedente in acest sens.
  • Reinnoiti consecvent stratul de crema. Este necesara reimprospatarea stratului protector la fiecare doua ore, chiar mai des daca copilul transpira, daca se joaca in nisip sau in apa marii. Pentru amatorii de balaceli frecvente, alegeti produsele waterproof. (Apa nu apara pielea de soare, ba chiar dimpotriva, reflecta 10-20% din raze, care patrund pana la un metru adancime in mare.) Specific cremelor amintite: dupa patru bai a cate 20 de minute, indicele lor de protectie este echivalent cu jumatatea celui initial. Nu fiti zgarciti cu cantitatea de crema utilizata. In mod normal, un tub trebuie sa fie consumat la un copil intr-o singura saptamana. Eficacitatea cremelor este testata pentru o doza de doua grame la centimetru patrat de piele, ceea ce permite filtrarea a numai 40% din razele ultraviolete.
  • Nu uitati de tricou si palarie. Aceste obiecte vestimentare sunt indispensabile. ATENTIE!: daca copilul face baie imbracat cu tricoul, o data udat, nu mai asigura protectie. Trebuie schimbat imediat.

Adolescenti: soarele agraveaza acneea

Sub efectul soarelui, epiderma se ingroasa, glandele sebacee se astupa. Mai mult de 80% dintre adolescentii cu acnee constata vara o stagnare a problemei, insa este pasagera, inselatoare. Imediat dupa vacanta, eruptiile se produc cu si mai multa violenta.

Ce aveti de facut
  • Consultati un dermatolog inainte de a pleca la mare. Mai ales daca va aflati deja sub un tratament medicamentos antiacneic este bine sa stiti ca majoritatea produselor de acest fel sunt fototoxice si pot favoriza arsuri solare foarte grave. Medicul va decide terapia adecvata pe durata vacantei. Va poate indica, spre exemplu, aplicarea unei creme cu peroxid de benzoil, in doza unica, seara (niciodata dimineata, inainte de a pleca la plaja), sau o data la doua zile. De asemenea, ar putea decide intreruperea tratamentului, in functie de intensitatea acneei si de activitatile estivale practicate.
  • Alegeti creme adaptate. Unele firme cosmetice propun creme solare noncomedogene (care nu agraveaza acneea). Acestea patrund foarte repede in piele si nu lasa un strat lucios, inestetic, mai ales pe fata.
  • Folositi un produs cu indice de protectie mare. Este recomandata o crema cu un indice cuprins intre 30 si 60 adolescentilor care fac tratament cu antibiotice. Este bine ca produsul ales sa apere pielea atat impotriva UVB, cat si a UVA. Aceste din urma radiatii solare stimuleaza germenul acneei si provoaca inflamatii. Indiferent care ar fi indicele de protectie, este vitala reinnoirea stratului de crema la fiecare doua ore, chiar mai frecvent daca se sta mult in apa.
  • Nu va expuneti exagerat la soare. In special daca suferiti de acnee inflamatorie, caci absorbtia cutanata de UVA este mai accentuata (razele sunt atrase de zonele inrosite ale pielii si pot provoca, la nivelul cosurilor, pete negre, foarte inestetice). Tratamentele antiacneice determina deshidratarea pielii, la fel expunerea exagerata la soare. Ambele actiuni pot sta la baza unei afectiuni denumite „acnee solara“, caracterizata prin pusee de seboree inflamatorie, localizate la nivelul spatelui, umerilor si decolteului.

Ochelarii de soare - absolut obligatorii

Pana la varsta de 12 ani, 90% din UVA si 50% din UVB afecteaza retina, caci protectia naturala a ochilor copiilor nu este pe deplin dezvoltata. Prin urmare, purtarea ochelarilor de soare este indispensabila.

Cum alegeti ochelarii cei mai buni?
Pentru copiii de 7-8 ani, este recomandat sa cumparati ochelari cu un indice de protectie 4. Spre varsta de 10 ani, un indice 3 este suficient. Pentru tinerii care practica sporturi nautice, este indicat un nivel 4 si lentile care atenueaza stralucirea (atat a apei, cat si a soarelui).

Culoarea lentilelor este importanta
, mai ales in cazul in care copilul prezinta o anomalie vizuala. Pentru miopi se recomanda lentilele brune. In caz de hipermetropie, alegeti-le verzi sau gri.

Dr. Anca Cochino, medic specialist pediatru - Medicina naturista nr. 7 (167); Foto: 4clubbing.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa