Floarea-soarelui: pentru linistea sufletului si vigoarea trupului

 
Floarea-soarelui: pentru linistea sufletului si vigoarea trupului

Nu exista persoana care sa nu-si fi coborat macar o data privirea pentru a admira frumusetea si maiestuozitatea unui lan de floarea-soarelui. Cantata de poeti si zugravita in culorile apusului de pictori dintre cei mai celebri, planta impresioneaza nu doar prin calitatile estetice absolut extraordinare, ci si prin nenumaratele proprietati nutritive si curative, ce o inscriu pe o pozitie de frunte in farmacopeea internationala.

In urma cu peste cinci secole, gradinile regale de la curtea Spaniei erau impodobite intr-un mod cu totul nou si original la vremea respectiva, anume cu floarea-soarelui, planta adusa de pe continentul recent descoperit de catre temerarii conchistadori. Au trecut amar de ani pana sa se descopere ca aceasta vegetala nu este doar frumoasa, ci si buna de mancat si excelenta in a alina suferinte dintre cele mai diverse.


Nimic nu se arunca, totul se... prelucreaza

Radacina, care se scoate din pamant toamna tarziu, se spala bine, iar dupa ce este taiata fasii se pune la uscat, fiind un pretios laxativ si calmant gastric. Tulpina este buna verde, la alungarea febrei. Frunzele proaspete usureaza tusea si redau sanatatea plamanilor chinuiti de raceli, bronsite, pneumonii etc. Petalele galbene folosesc la prepararea unei tincturi ce stimuleaza imunitatea si care are un pretios efect antitumoral. Semintele nu mai au nevoie de nici o prezentare, toata lumea savurandu-le ca atare; totodata, sunt materie prima pentru obtinerea pretiosului ulei, fara de care multi dintre noi nu ar mai concepe viata. Calitatile sale nutritive, dar si terapeutice in tratarea bolilor de rinichi, de colecist ori circulatorii sunt absolut uimitoare.


O speranta in lupta cu cancerul

Studii de medicina experimentala revolutioneaza domeniul oncologiei cu o descoperire menita sa dea sperante celor afectati de cumplita boala. Astfel, s-a constatat ca administrarea cu consecventa a tincturii sau a pulberii din petale de floarea-soarelui (obtinuta prin macinarea cu rasnita electrica) inhiba dezvoltarea formatiunilor tumorale maligne (desigur si benigne), ducand chiar la remisia completa a acestora. Doza de extract alcoolic recomandata este de o lingurita de patru ori pe zi, diluat cu apa. In cazurile de cancer avansat, este mai eficienta pulberea, cate o jumatate de lingurita, de patru ori pe zi.


Un sistem imunitar beton, cu ajutorul tincturii

O modalitate pe cat de ieftina, pe atat de eficienta pentru a consolida sistemul defensiv al organismului si a combate sensibilitatea la raceala, gripa si alte procese inflamatoare este tratamentul cu tinctura de floarea-soarelui. Petalele acestei plante au un puternic efect de amplificare a imunitatii, mai puternic decat al celebrei echinaceea, potrivit studiilor de specialitate recente. Se administreaza cate o lingurita de trei-patru pe zi, in cure de minimum trei saptamani. Chiar si dupa ce boala s-a instalat, tratamentul se dovedeste benefic, reducand intensitatea simptomelor, precum si durata bolii. Gargara cu acelasi preparat, socotind trei lingurite la o jumatate de pahar de apa, e de ajutor in caz de faringita ori amigdalita.


Vinul trateaza tuberculoza pulmonara

Pentru reducerea congestiei pulmonare este excelent tratamentul cu un vin obtinut din frunze si tulpini proaspete de floarea-soarelui, amestecat cu miere - patru linguri bautura si o lingura de produs apicol. Se administreaza patru doze pe zi, inainte de mese, in cure de cate doua luni. Acelasi remediu ajuta la reducerea febrei, indiferent de boala care a provocat-o.


Uleiul presat la rece: remediu polivalent

Fata de uleiul clasic, rafinat, uleiul terapeutic din floarea-soarelui este obtinut prin presare la rece, pastrand nealterate calitatile vindecatoare ale vegetalei. Poate fi folosit ca medicament natural in tratarea unei lungi serii de maladii. Astfel, ajuta in prevenirea si combaterea afectiunilor gingiilor, chiar si a temutei paradontoze, in stoparea bolilor respiratorii ale cailor aeriene superioare. Tratamentul este deosebit de simplu si consta in clatirea gurii cu o lingura de ulei, dimineata, circa cinci minute (nu se inghite!). Aceasta este o metoda terapeutica atestata de un institut medical din Sankt Petersburg, care a verificat efectele ei in cazul unor pacienti care prezentau afectiuni cronice, precum reumatismul degenerativ, tromboflebita sau cardiopatia ischemica. De asemenea, acelasi ulei si-a dovedit eficacitatea in tratarea si prevenirea arteriosclerozei. Contra constipatiei, se iau dimineata, pe stomacul gol, pana la trei linguri din acest ulei amestecate cu zece picaturi de zeama de lamaie.


Retete de succes

  • Pulbere de radacina. Radacinile uscate se maruntesc temeinic in piua sau se macina cu rasnita electrica de cafea, dupa care se cerne pulberea. Se administreaza inainte de mese cate o lingurita rasa, care se tine sub limba vreme de zece minute, dupa care se inghite cu apa. Doza maxima este patru lingurite pe zi.
  • Vin din frunze si tulpina. Se umple un borcan cu tulpini si frunze proaspete, dupa care se adauga vin alb cat sa le acopere. Se inchide ermetic recipientul, se lasa acest amestec sa se macereze la soare vreme de doua saptamani, apoi se filtreaza ceea ce rezulta printr-un tifon. Se administreaza trei-patru linguri, de patru ori pe zi.
  • Tinctura de petale. Petalele proaspat culese se taie cat mai fin cu cutitul, se pun intr-un borcan prevazut cu capac pana cand se umple, dupa care se adauga deasupra alcool alimentar de 80°, cat sa le acopere complet. Se lasa sa se macereze zece zile, in recipientul inchis, apoi se filtreaza prin tifon, iar preparatul obtinut se pune in sticlute mici. Se administreaza o lingurita diluata intr-o jumatate de pahar de apa, de patru-sase ori pe zi.
  • Ceai din palarii. Dupa ce s-au indepartat semintele, se ia o palarie de floarea-soarelui si se taie in bucati mici, apoi se fierbe cinci minute intr-un litru de apa. Se ia de pe foc, se lasa sa se raceasca o jumatate de ora, dupa care se filtreaza. Se administreaza una-doua cani de ceai pe zi.
  • Terci de seminte. Se rasnesc cu masina electrica pentru cafea semintele de floarea-soarelui cu tot cu coaja. La cinci linguri de pulbere se adauga apoi apa calduta cat sa se formeze o pasta, care se lasa un sfert de ora la temperatura camerei. Se administreaza pe stomacul gol, intr-o singura priza.

Precautii

Mai ales partile aeriene (tulpina, frunze, floare) ale acestei plante, dar si radacinile, dau frecvent reactii alergice. Din acest motiv, administrarea interna a preparatelor din floarea-soarelui se face cu prudenta, la inceput in cantitati foarte mici (o zecime de doza). Daca apar tulburari, cum ar fi catarul respirator (inflamatia cailor aeriene superioare), diareea, rinoreea, lacrimarea, senzatia de arsura sau mancarime la nivelul pielii, administrarea va fi intrerupta.

Medicina naturista nr. 7 (167); Foto: cartoonclipartworld.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa