Hreanul, aliatul inimii sanatoase

 
Hreanul, aliatul inimii sanatoase

Apreciata pentru aroma speciala si gustul picant inconfundabil, radacina de hrean constituie totodata un pretios aliment-medicament, capabil sa amelioreze si chiar sa combata o serie de boli. Astfel, normalizeaza tensiunea arteriala, previne riscul formarii trombilor, imbunatateste elasticitatea vaselor de sange, creste apetitul etc.

Siropul stopeaza sigur accesele de tuse

Tusea este un simptom nelipsit in caz de raceala sau gripa si, pe cat este de frecventa, pe atat este de greu de combatut. De cele mai multe ori, siropurile si pastilele recomandate de medic sau de farmacist pentru a combate astfel de manifestari sunt complet inutile. Nu acelasi lucru pot spune despre un preparat antitusiv din hrean.

Iata in ce consta tratamentul: se ia cate o lingurita de radacina de hrean rasa amestecata cu zahar si lasata o jumatate de zi intr-un loc calduros. Cura nu trebuie sa dureze mai mult de o luna, deoarece, in cantitati mari, hreanul este iritant. (A. I., Bucuresti)


Miere si hrean - un aperitiv de exceptie

Timp de o luna de zile am luat dimineata, pe stomacul gol, cate o lingura de radacina rasa de hrean amestecata cu o cantitate egala de miere.

Atentie: remediul nu se adreseaza femeilor insarcinate sau care alapteaza (eu nu mi-am hranit copilul la san), precum bolnavilor de ulcer gastric ori duodenal!


Reglati in mod 100% natural tensiunea arteriala

In fiecare dimineata, timp de trei luni de zile, inainte cu ora de a ma aseza la masa sa iau micul dejun, inghiteam o lingurita de pasta de hrean cu miere. Este destul de neplacut sa inghiti asa ceva pe inima goala, deoarece efectiv te arde pe gat, dar merita facut efortul, caci, cel putin pe mine, m-a ajutat foarte mult.

Remediul se prepara cat se poate de simplu, prin amestecarea in parti egale a radacinii rase de hrean cu miere curata. Acelasi tratament da bune rezultate si in caz de angina pectorala sau circulatie sanguina deficitara. Prin urmare, daca aveti mainile si picioarele in permanenta reci, nu ezitati sa-l folositi.

Atentie! Persoanele care sufera de afectiuni gastrointestinale nu trebuie sa urmeze acest tratament, caci le poate inrautati starea de sanatate. (C. U., Iasi)


Tinctura combate durerile provocate de reumatism

Am dat pe razatoarea cu ochiuri mici cateva bucati de radacina spalate bine, le-am pus intr-un borcan (pana se umple o treime), apoi peste ele am turnat pana la umplere alcool de 80 de grade. Dupa opt zile, rastimp in care amestecul a stat la macerat, am strecurat lichidul, presand bine cu o lingura razatura aceea, ca sa iasa tot sucul binefacator din ea. In fiecare seara, inainte de culcare, picuram putina tinctura pe o bucata de tifon, apoi o asezam pe zona dureroasa. Prima senzatie este de arsura, dar daca rabdati putin, efectul benefic este garantat. (M. B., Bucuresti)


Scapati de matreata si seboree

Este vorba despre otetul de hrean. Acesta se prepara dintr-o radacina mare de hrean, spalata bine in prealabil, care se da pe razatoarea cu ochiuri mici si se pune intr-o sticla. Se acopera cu otet de mere cu miere si se lasa la macerat timp de 10 zile, intr-un loc calduros, ferit de lumina. In fiecare zi se agita recipientul, pentru omogenizare. Dupa acest interval se strecoara lichidul si se foloseste exclusiv in uz extern. Mai precis, se toarna putin otet de hrean intr-un vas, se inmoaie in el o bucatica de tifon cu care se tamponeaza parul la radacina si cat se poate de mult pielea capului. Dupa 20 de minute se spala parul cu apa calduta si sampon. Am urmat acest tratament vreme de doua saptamani, iar efectele au fost absolut extraordinare! (M. l., Ploiesti)

Remedii naturiste nr. 11 (91); foto: agrofm.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa