Noduli la san: terapiile naturale pot ajuta

 
Noduli la san: terapiile naturale pot ajuta
Pe de o parte, nu orice nodul la san inseamna cancer (in fapt, in numai 18-19% dintre situatii se suspecteaza un proces malign), dar chiar si intr-un astfel de caz depistarea rapida si tratamentul alopat instituit precoce cresc sansele de vindecare. Pe de alta parte, daca de vina este ereditatea, infectiile, inflamatiile trecatoare sau alimentatia excesiva in grasimi, deci cand nu se constata o malignizare, problema poate beneficia de terapiile naturiste.

„Nodulii au disparut rapid“

Pentru ca nu mai suportam durerile si imi era frica de operatie, am decis sa caut un tratament naturist pentru noduli si l-am gasit intr-o carte de profil.






Este vorba de un amestec de ou (galbenus), o lingurita de ulei si una de miere, care se intinde pe o compresa. Aceasta se asaza pe sanul cu probleme, unde se mentine circa o ora. Aplicand acest remediu, am reusit sa calmez durerile si am scapat de nodulul foarte dureros. (D. B., Dambovita)


Ceai mai bun decat doctoriile

Sufar de mastoza fibrochistica si, in ciuda deselor tratamente alopate pe care le-am folosit, nu am reusit sa ma vindec. Am obtinut insa reale ameliorari cu ajutorul unui tratament naturist, recomandat de o amica.

Se fierb in 600 ml apa, la foc mic, doua linguri de radacina de tataneasa maruntita, timp de 25 de minute. Se adauga in aceasta fiertura o lingurita de frunze de nuc, o lingurita de coada-soricelului, o lingurita de musetel si o jumatate de lingurita de rostopasca. Se lasa la infuzat 15 minute. Lichidul se imparte in doua cantitati egale: se bea o ceasca seara si una dimineata, cu o ora inainte de masa. Plantele care au ramas dupa strecurare se folosesc sub forma de cataplasma, aplicata pe sanul cu probleme. Tratamentul dureaza 42 de zile. (M. N., Filiasi)


„Mi-am ameliorat mastoza datorita unui terci cu brusture“

Am fost diagnosticata cu mastoza acum doi ani. Am urmat un tratament medicamentos, intern si extern, dar fara rezultate. Pentru ca aceasta boala ma preocupa foarte mult, fiindu-mi teama sa nu evolueze in ceva grav, incurabil, m-am decis sa urmez un tratament naturist, pe care l-am gasit pe Internet. Vreau sa va spun ca de cand am recurs la el ma simt mult mai bine si durerile s-au mai potolit.

Iata in ce consta... Se amesteca 100 g terci din radacini proaspete de brusture, 100 g miere, 100 g ulei de ricin si sucul de la doua lamii. Se pun toate acestea intr-un tifon si se aplica cataplasma peste sanul bolnav; se lasa toata noaptea. Se repeta tratamentul vreme de doua saptamani. Se face pauza zece zile, apoi se repeta. (D. S., Bistrita)


Strategii care dau rezultate

Urmatoarele trei strategii se pot dovedi foarte eficiente in tratarea nodulilor mamari, putand duce in timp la disparitia acestora. Este bine totusi, inainte, sa consultati medicul curant in privinta oportunitatii unui astfel de tratament.






  • Puneti doua maini pline de coada-calului intr-o sita care se asaza deasupra unei oale in care fierbe apa. Acoperiti strecuratoarea. Dupa ce plantele s-au inmuiat, puneti-le fierbinti intr-un saculet de panza si aplicati-l pe locul bolnav, infasurati-va cu un fular, ca sa retina caldura. Mentineti cataplasma aceasta doua ore dimineata, doua ore dupa-amiaza, iar seara, innoiti-o si pastrati-o pana dimineata. La pranz, puneti timp de patru ore o compresa cu bitter suedez (se picura solutia pe o bucata de vata).
Iata si cateva recomandari privind dieta, de care trebuie sa tineti seama daca vi s-a diagnosticat un nodul mamar. Evitati consumul de mezeluri, slanina, afumaturi, alimente grase in general, prajeli, zahar alb, rafinat, ciocolata, excesul de sare, produsele cu conservanti sau coloranti chimici, bauturile racoritoare carbogazoase, alcoolul si fumatul.
  • Spalati sanul afectat cu apa rece si sapun, apoi stergeti-va usor cu un prosop si aplicati un strat de alifie de filimica (galbenele). Acoperiti sanul cu frunze de patlagina proaspete, tinute in prealabil la frigider cam doua-trei ore. Peste plante puneti o compresa cu bitter suedez. Pe o bucata de vata (mare cat sa cuprinda sanul) picurati cativa stropi de bitter. Asezati vata peste stratul de patlagina, iar deasupra puneti cateva pansamente. Acoperiti tifonul cu o bucata de celofan, care ajuta la izolarea termica, iar la sfarsit puneti-va un sutien. Mentineti compresa peste noapte, apoi repetati. In paralel, beti zilnic, cu inghitituri mici, doi litri de infuzie obtinuta din 300 g filimica, 100 g urzici si 100 g coada-soricelului. Socotiti o lingura cu varf de amestec la o cana cu apa clocotita. Dupa doua saptamani, nodulul ar trebui sa dispara. In caz de nereusita, continuati tratamentul.
  • Rupeti o frunza de pe tulpina unei flori de gheata, apoi dezlipiti pielita de pe fata frunzei, iar cu partea dezvelita a frunzei masati locul bolnav, bine spalat inainte. Procedati la fel vreme de doua-trei zile la rand. Noaptea lipiti cate o frunza la fel prelucrata pe zona nodulului, folosind o bucata de leucoplast. Acest tratament da rezultate bune si in eczeme, varice, cosuri, negi, rani deschise, alunite, degeraturi etc. (I. L., Brasov)
Remedii naturiste nr. 8 (100). Foto: www.copilul.ro







Importanta screening-ului in depistarea precoce a cancerului de san


Importanta screening-ului in depistarea precoce a cancerului de san

Cancerul de san este cel mai frecvent tip de cancer la femei si ramane principala cauza de deces prin cancer la femeile europene. Incidenta maxima a cancerului de san este la varsta perimenopauzala, fiind rar sub varsta de 25 de ani.

Cele mai multe paciente ne intreaba care sunt cauzele care au condus la aparitia cancerului de san sau cum ar putea preveni aparitia acestuia. Sunt situatii in care, in pofida tuturor masurilor de preventie si de reducere a factorilor de risc, cancerul de san este diagnosticat. Metodele de screening ne ajuta in depistarea timpurie a cancerului de san.






Examinarea/autoexaminarea clinica a sanilor se executa optim intre ziua 5-7 de la menstruatie (la menopauza, oricand). Palparea se face in toate cadranele sanului, inclusiv central, precum si palparea axilei si a spatiului supradavicular. Autoexaminarea sanilor se recomanda a fi efectuata lunar.

Mamografia. Femeile intre 45 si 54 de ani trebuie sa efectueze o mamografie bilaterala anual, iar cele peste 55 de ani pot efectua o mamografie bilaterala la 2 ani. Mamografia permite descoperirea timpurie a modificarilor mamare, inainte de a fi detectabile prin palpare.

Ecografia mamara este principala metoda de diagnostic la femeile sub 40 de ani. Permite vizualizarea leziunilor foarte mici, nepalpabile (3-4 mm). Permite, de asemenea, evaluarea leziunilor incerte mamografic, vizualizarea ganglionilor axilari, supra- si subclaviculari. Avantajul ecografiei mamare este ca e o procedura neinvaziva, nedureroasa, neiradianta, cu o durata scurta de efectuare (15-20 minute).

RMN-ul de san este o metoda imagistica neinvaziva, moderna, neiradianta si care poate fi folosita in investigarea sanului ca metoda de diagnostic complementara procedurilor uzuale principale, cum ar fi mamografia si ecografia, oferind informatii suplimentare.






Factori de risc personali (endogeni):
  • Varsta - este depistat mai frecvent la femeile in varsta.
  • Menarha (prima menstruatie) precoce - inainte de 12 ani si menopauza tardiva (dupa 55 de ani) - ca urmare a expunerii pe o perioada mai mare la actiunea hormonilor estrogeni.
  • Obezitatea in postmenopauza (tesutul adipos avand capacitatea de sinteza a hormonilor estrogeni din precursori steroidieni).
  • Nuliparitatea (absenta sarcinilor) sau prima sarcina dupa varsta de 30 de ani. Lipsa alaptarii la san - alaptarea fiind considerata factor protector in aparitia cancerului de san.
Factori de risc legati de mediu si stilul de viata (exogeni):
  • Dieta bogata in grasimi si dulciuri rafinate (aport semnificativ de colesterol care este convertit in hormoni estrogeni).
  • Consumul de contraceptive orale sau terapia de substitutie hormonala in postmenopauza.
  • Fumatul, consumul excesiv de alcool.
  • Iradierea regiunii toracice (inaintea varstei de 30 de ani, de exemplu radioterapia toracica in cazul persoanelor cu antecedente de limfom Hodgkin).
Factori de risc genetici:
  • Ereditatea - istoricul familial creste riscul de cancer mamar.
  • Prezenta mutatiilor BRCA1 sau BRCA2 - creste riscul de cancer mamar pe durata intregii vieti.
  • Timpul scurs de la aparitia primului semn de boala pana ne adresam medicului poate fi decisiv in prognostic.

Expert: dr. Florentina Pescaru, medic primar oncologie medicala Spitalul Sf. Constantin, Brasov. Foto: oncopedia.ro







Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa