Palpitatiile: 6 preparate din plante utile

 
Palpitatiile: 6 preparate din plante utile

Prezenta palpitatiilor, indiferent de caracterul lor, impune solicitarea unei consultatii la doctorul de familie, la un internist sau si mai indicat, la un cardiolog, in masura sa stabileasca atat cauzalitatea, cat si terapia de baza necesara. Tratamentul naturist necesita acordul specialistului, are caracter complementar, vine sa sustina terapia medicamentoasa. Nu se poate institui decat din momentul in care, prin mijloacele medicinei alopate, s-a stabilit cauza palpitatiilor.


Tinctura de paducel

Avand numeroase proprietati terapeutice notabile, paducelul s-a remarcat insa prin calitatile in tratarea afectiunilor cardiace, fiind denumit si „planta inimii“. Toate partile vegetalei contin bioflavonoide puternic antioxidante, uleiuri volatile si acizi organici cu actiune sedativ-cardiaca asemanatoare valerianei. Fructele rosii, dulci-acrisoare, sunt bogate in vitaminele C si B, in acizi citric si tartric, care maresc rezistenta peretilor vaselor sanguine, dilata si relaxeaza arterele. Alte principii active reduc colesterolul, depunerile de grasime din artere si din alte testuri (optimizeaza circulatia inclusiv la nivelul creierului si organelor de reproducere). Peste 200 g parti aeriene se pune un litru de alcool de 80 grade, depozitandu-se la umbra. Se agita frecvent, filtrandu-se dupa zece zile. Se iau cate 15 picaturi diluate in apa, de trei ori pe zi, vreme indelungata.


Extract de patrunjel

Calciul din aceasta apreciata planta aromatica se fixeaza usor in organism, datorita aportului de magneziu, iodul ajuta glanda tiroida sa functioneze optim, iar aminoacizii previn aparitia tumorilor. Cu un aport de 240 mg vitamina C la 100 g, patrunjelul este de patru ori mai bogat in acest element decat o portocala, continand totodata mai mult fier decat spanacul. Vitamina B12 contribuie la dezvoltarea normala a celulelor, fiind importanta pentru fertilitate, pentru prevenirea unor boli degenerative. Pentru a obtine un extract anti-palpitatii, se pun zece plantute maruntite intr-un litru de vin. Se lasa sa fiarba la foc foarte mic, apoi se adauga 300 g miere de salcam. Dupa doua minute, preparatul se strecoara. Se iau cate trei linguri de preparat zilnic, inainte de fiecare masa, timp de 42 de zile.


Elixir de valeriana

Un studiu desfasurat in China a demonstrat ca terapia cu valeriana a avut efecte benefice pentru 88% dintre pacientii cu angina pectorala si palpitatii. Planta a redus semnificativ frecventa si intensitatea crizelor si a optimizat activitatea inimii (actiune evidentiata prin analizare electrocardiografica a celor tratati). Peste o lingurita cu pulbere de radacini se toarna 250 ml apa clocotita. Se lasa la infuzat 20 de minute, se strecoara si se bea ceaiul cald, eventual cu putina miere de tei. Se poate face si o tinctura, din 40 g materie vegetala la 300 ml alcool de 70°, lasata zece zile, apoi filtrata. Se inghit, inainte de culcare, zece picaturi, diluate intr-un pahar cu apa. Oe la orice magazin tip plafar puteti achizitiona si capsule cu pulbere de valeriana (se iau conform instructiunilor).


Decoct de tei

Inflorescentele contin substante pretioase, utile in tratarea unei lungi serii de afectiuni. De la palpitatii ocazionale, tuse, raceala ori insomnie, pana la probleme de sanatate mai serioase, precum hipertensiunea arteriala, gastrita hiperacida sau anxietatea, toate se pot rezolva cu ajutorul acestor inmiresmate flori. Daca aveti probleme cu odihna nocturna, nu beti mai mult de trei cani cu decoct de tei pe zi, nici nu-l faceti prea concentrat, deoarece, altminteri, in loc sa combata insomnia, poate avea efecte excitante asupra sistemului nervos! Pentru efectul de regularizare a ritmului cardiac, se pun doua linguri de flori de tei la 300 ml apa. Se lasa zece minute sa fiarba la foc domol, apoi se filtreaza. Se recomanda cate jumatate de pahar de ceai de trei ori pe zi, intre mesele principale.


Infuzie de roinita

Frunzele dulci-acrisoare pot constitui un adaos excelent la salatele de fructe, la vinuri si sucuri, in timp ce infuzia reprezinta o excelenta bautura racoritoare in zilele caniculare, indicata in special in cazul palpitatiilor. Diminueaza starile de anxietate, aduce buna-dispozitie, este un bun leac pentru durerile de cap. Consumata cu regularitate, planta este foarte buna pentru problemele digestive asociate stresului, cum ar fi scaderea sau sporirea poftei de mancare, crampele abdominale, greata, gastritele. Poate linisti tulburarile abdominale psihogene la copii, le poate imbunatati capacitatile de memorare si concentrare. Peste o lingurita de pulbere de frunze (5 g sau un pliculet) se toarna 200 ml apa clocotita. Dupa un sfert de ora se strecoara. Se beau doua-trei cani zilnic.


Ceai de anghinare

Desi indicatiile terapeutice ale anghinarei sunt numeroase, efectele de linistire a inimii, antiemetic (de combatere a senzatiei de voma), coleretic (de stimulare a secretiei biliare) si hepatotrofic sunt cele mai importante. Mai mult, este una dintre putinele vegetale cu astfel de virtuti demonstrate prin studii independente, lucru ce face sa fie prescrisa frecvent in caz de palpitatii, hepatita cronica sau ciroza hepatica. Cura se urmeaza o luna, urmata de o pauza de o luna, dupa care se reia. Peste trei lingurite de frunze uscate, maruntite, se toarna 300 ml apa clocotita, se lasa zece minute, apoi se strecoara. Se administreaza fractionat, inainte de pranz si cina. E bine ca bolnavul sa stea culcat pe partea dreapta dupa consumarea ceaiului. Gustul amar se poate estompa cu miere de tei.

Medicina naturista nr. 7 (167)


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa