Afectiuni ale ochilor

 
Informatii utile despre afectiunile ochilor


Problemele oculare afecteaza in ultima vreme tot mai multe persoane. Originea cauzelor se gaseste in primul rand chiar in atributele vietii moderne. Orele petrecute in fata televizorului sau a monitorului computerului, expunerea indelungata la lumina electrica, in detrimentul celei naturale, activitatile de birou etc.

Din nefericire, afectiunile oftalmologice sunt semnalate in prezent la varste tot mai fragede, intrucat, extaziati de desenele animate difuzate nonstop ori de jocurile pe calculator, cei mici au tendinta de a sta ore in sir cu ochii pironiti la micul ecran, plangandu-se apoi de dureri oculare, de lacrimari sau migrene, ce vor face, in final, necesara purtarea ochelarilor. Cum vazul este cel mai important dintre simturi, ar trebui sa deschidem bine ochii ori de cate ori suntem in pericol de a ne neglija sanatatea la acest nivel, pentru ca si aici prevenirea este de preferat tratamentelor. Care ar fi principalele metode de a ne proteja ochii de agresiunile externe, prin metode blande, specifice medicinei complementare, aflati in cele ce urmeaza.


Spalati-va pe ochi cand va simtiti obositi

Unul dintre cele mai vechi trucuri pentru recapatarea prospetimii privirii, dupa un efort vizual prelungit, este cel recomandat de inteleptul Hipocrate: spalarea pe fata cu apa rece. Tineti asadar ochii intredeschisi si aruncati apa din belsug, cateva zeci de secunde, masandu-va usor pleoapele. Medicii spun ca, din cauza diferentei de presiune osmotica, se va produce o usoara senzatie de jena la contactul apei cu mucoasa oculara, dar efectul benefic va fi pe masura: temperatura mai scazuta produce un aflux suplimentar de sange in aceasta regiune, oricum bine vascularizata. Daca oboseala oculara se dovedeste persistenta, rostopasca poate fi benefica. Puneti o lingurita de planta uscata si maruntita la 250 ml apa clocotita. Lasati la infuzat 20 de minute, apoi filtrati. Inmuiati bucati de pansament steril in ceai si aplicati-le pe pleoape. Repetati tratamentul zilnic, in cure de lunga durata.


Aroma de hrean calmeaza

Da, ati citit bine! Desi poate parea paradoxal, stiuta fiind „iutimea“ acestei radacinoase, s-a observat, si nu de ieri de azi, ca anumite dureri oculare, precum cele produse de iritatii, blefarite, migrene, dispar daca tinem inaintea ochilor, pret de cateva minute, o farfurioara cu hrean proaspat ras. In China antica se apela frecvent la acest remediu. Lacrimarea poate stimula atat eliberarea de stres si de tensiunea acumulata la un moment dat, cat si eliminarea unor corpi straini patrunsi, cine stie cum, in ochi. Recent au fost cazuri cand s-au evitat astfel interventii mai complicate, ce s-ar fi impus dupa accidente soldate cu patrunderea in ochi a unor bucati de span, de exemplu.


Ceai complex pentru uz intern

Faceti un amestec din 15 g coada-calului (planta verde), 10 g frunze de urzica, 8 g frunze de troscot si 6 g sunatoare. Infuzati o lingura din acest amestec in 200 ml apa clocotita, pentru 10 minute. Strecurati, iar plantele oparite fierbeti-le in 400 ml apa 10 minute. Strecurati din nou si amestecati ambele ceaiuri. Beti cate o jumatate de cana de trei ori pe zi, inainte de mesele principale.


Decoctul de silur limiteaza procesele inflamatorii

Un alt leac oferit de medicina „babeasca“ este decoctul de silur, planta considerata cu adevarat magica in fitoterapia populara. Si-a dovedit eficienta in tratarea inflamatiilor acute ale ochilor, in ameliorarea blefaritelor si conjunctivitelor, ca si in vindecarea traumatismelor oculare de data recenta (neglijate, acestea pot degenera, afectand grav corneea). Ceaiul se prepara dintr-o lingura de frunze uscate si maruntite (pana capata consistenta unei pulberi fine) si 250 ml apa. Se fierb 10 minute, se strecoara printr-un tifon impaturit, si se lasa la racit. Se pun comprese pe ochiul vatamat, folosindu-se o bucata de pansament steril. Totodata, se consuma trei cani de decoct de silur pe zi. Efectul este garantat.


Sarea in ochi poate fi benefica

Chiar daca expresia „a-i fi cuiva ca sarea in ochi“ reflecta o stare deloc placuta, totusi clorura de sodiu poate ajuta la prevenirea unor afectiuni oculare. De pilda, puteti recurge la o infuzie din albastrele, la care adaugati o lingurita de sare. Lasati peste noapte una-doua lingurite de pulbere de flori la macerat intr-o jumatate de pahar cu apa. Dimineata strecurati, puneti deoparte lichidul rezultat, iar materia vegetala ramasa o opariti cu o jumatate de pahar de apa clocotita. Dupa racire strecurati din nou si amestecati cele doua lichide, la care, asa cum am spus, adaugati sarea. In caz de infectii oculare, este eficient sa faceti spalaturi ale ochilor inflamati cu acest preparat. De asemenea, imbunatateste vederea celor care sufera de diabet si incetineste ritmul de evolutie al cataractei, prevenind deci complicatiile.


Frunzele de corn vin de hac miopiei

O alta planta utila in prevenirea si tratarea afectiunilor oculare este cornul. Pulberea obtinuta din frunze uscate si bine macinate poate fi folosita sub forma de infuzie (doua lingurite de materie vegetala se lasa 10 minute intr-un pahar cu apa fierbinte), la care, de asemenea, se adauga o lingurita de sare. Cei ce sunt amenintati de miopie sau care sufera deja de aceasta boala trebuie sa se spele, cel putin o data pe zi, cu un astfel de ceai, tratamentul durand cam doua luni.


Dieta poate avea rol profilactic

Nu doar un regim de viata echilibrat - fara nopti pierdute intr-o atmosfera viciata cu fum de tigara si ore irosite in fata televizorului - ci si o alimentatie corecta contribuie la mentinerea sanatatii ochilor. Fructele de padure sunt veritabile campioane in acest domeniu, caci murele, coacazele si in special afinele au un continut bogat de antociani, substante ce asigura mentinerea elasticitatii tesuturilor oculare si franeaza procesul de degradare a vederii, inerent o data cu inaintarea in varsta. Nu trebuie neglijata nici importanta unor legume, precum morcovii, patrunjelul sau telina, consumate insa, atentie!, crude si nu gatite, in mentinerea unei vederi „de soim“ chiar si la batranete. Catina este si ea benefica, mai ales in amestec cu mierea. Fructele de catina trebuie mancate amestecate cu miere de salcam; se iau cate doua lingurite pe zi, inainte de pranz si cina. Constituie un bun stimulent si pentru pofta de mancare. Pentru copiii predispusi la afectiuni oftalmologice se recomanda consumul zilnic al unei lingurite de polen, care asigura cantitatea necesara de aminoacizi, esentiali in procesele trofice desfasurate la nivelul tesuturilor oculare.


Bai de aburi

Faceti un amestec din 20 g flori de musetel, 30 g flori de soc, 20 g silur, 10 g sporici, 20 g valeriana. Turnati peste cinci linguri de plamada 500 ml vin alb in clocot. Lasati aburii binefacatori sa actioneze asupra ochilor inchisi 10 minute.


Palmele care vindeca

O metoda de prevenire si tratament a afectiunilor oculare a fost descoperita de medicul William Bates (1860-1931). Acesta a ajuns la concluzia ca asezarea palmelor deasupra ochilor, atunci cand suntem obositi si avem privirea impaienjenita din aceasta cauza, poate duce la o diminuare a simptomelor. Oculistul britanic a denumit acest procedeu inedit, dar extrem de eficient, „palming“. Iata cum se procedeaza: Trebuie sa va asezati cat mai comod pe un scaun cu spatar inalt, avand grija sa va mentineti coloana vertebrala dreapta. Frecati-va energic palmele una de cealalta, pana se incalzesc, apoi puneti-le, stranse caus, peste pleoape; veti simti imediat caldura radiind si generandu-va o stare placuta. Stati astfel cateva minute, rastimp in care cautati sa eliminati din minte orice griji, concentrandu-va doar la ceea ce faceti. Apoi ridicati palmele si masati-va putin, cu degetele aratator si mijlociu de la ambele maini, pometii si zona sprancenelor. Veti constata imediat o ameliorare clara a acuitatii vizuale.

Dr. Octavian Popescu, medic primar, doctor in stiinte medicale - Medicina naturista nr. 7 (167); Foto: missfarah.com


Ultimele articole din categoria: Afectiuni ale ochilor





Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa