Remedii naturiste cu trandafiri de dulceata

 
Remedii naturiste cu trandafiri de dulceata

Considerat simbolul iubirii, senzualitatii si gratiei, trandafirul era vazut, in numeroase culturi antice, ca un dar al zeilor. De pilda, cand s-a dus sa-l intalneasca pe Marc Antoniu in Asia Mica, Cleopatra a poruncit ca velele corabiei sa fie parfumate cu esenta extrasa din aceste superbe flori. Peretii iatacului ei erau acoperiti cu roze, iar bratele ii fusesera unse cu kyphi, un amestec de ulei de trandafiri, sofran si viorele. Sa ne mai miram ca generalul roman a fost sedus pe data de regina Egiptului?! Dar trandafirul se remarca nu numai prin mireasma si farmecul deosebite; este deopotriva o planta cu excelente veleitati curative.

Apa de trandafiri - ideala pentru ingrijirea tenului

Puneti o jumatate de litru de apa minerala plata intr-o cratita si lasati-o pe foc pana cand incepe sa clocoteasca. Dati deoparte vasul si adaugati imediat 100 g petale abia culese de trandafir, de preferat un soi cu flori rosii, cum este cel din care se obtine dulceata. Acoperiti recipientul cu un capac si asezati-l din nou pe foc. Lasati maximum cinci minute, apoi stingeti aragazul. Dupa ce lichidul s-a racit putin, scoateti petalele din apa cu o spumiera. Adaugati inca 150 g materie vegetala, acoperiti si puneti iar la fiert pentru alte cinci minute. Cand decoctul ajunge la o temperatura suportabila, scoateti petalele si retineti eventualele reziduuri, strecurand printr-o panza deasa. Puneti intr-o sticluta curata, inchideti-o bine. Cand apa de trandafiri este complet rece, o puteti baga la frigider.

Poate fi utilizata la prepararea mastilor cosmetice sau ca atare, dupa demachiere, pentru ingrijirea tuturor tipurilor de ten, dar mai ales pentru cele sensibile, uscate si iritate. De asemenea, este foarte buna folosita ca lotiune dupa ras. (C. M., lasi)


Ulei ce potoleste durerile menstruale

Se toarna sase-sapte picaturi de ulei esential de trandafiri (se cumpara de la plafar) intr-un litru de apa fierbinte. Se inmoaie un prosopel sau un stergar curat de bumbac in acest lichid, se stoarce bine si se aplica pe abdomen. Se lasa sa actioneze pana cand se raceste, apoi se schimba compresa cu alta calda. Se repeta procedura de mai multe ori, pana ce durerile dispar. Acelasi remediu poate fi util in calmarea crampelor musculare si a migrenelor, dar in aceste situatii se utilizeaza apa rece. (P. M., Lugoj)


Infuzie cu beneficii multiple

Pentru a combate diareea cronica, dizenteria, raceala, astmul bronsic si hemoptizia, folositi infuzia din doua lingurite de petale de trandafir proaspete, zdrobite, la o cana de apa clocotita. Acoperiti vasul pentru un sfert de ora, strecurati si indulciti cu miere poliflora. Consumati doua-trei doze de ceai pe zi, dupa mese. Pot fi folosite petale de la orice soi de trandafir, in afara de cele ale macesului, denumit si trandafir salbatic. (C. M., Braila)


Solutia perfecta contra aftelor

Se aduna cateva maini bune de petale de trandafiri din varietatea care se foloseste de obicei pentru prepararea dulcetii. Se spala, se usuca, se trateaza cu glicerina, se adauga miere (la 100 g materie vegetala se folosesc 50 ml ulei sintetic plus 650-700g produs apicol) si se amesteca bine. Se inglobeaza apa fiarta si racita (ideal ar fi apa de trandafiri, obtinuta prin distilarea apei in care au fost puse petale proaspete), pana se obtine o pasta omogena. Miericica aceasta se utilizeaza numai in uz extern, la tamponarea repetata a zonelor afectate.

Va mai dau o reteta, excelenta pentru reglarea tranzitului intestinal. Se pune intr-o damigeana o parte petale de trandafiri proaspete si cinci parti de alcool de 60°. Se lasa la macerat o zi si o noapte, apoi se strecoara. Petalele ramase se preseaza. La solutia rezultata se adauga noua parti de miere din flora spontana montana si o parte glicerina. Se fierbe pe baia de apa pana scade la zece parti. Remediul se pastreaza in borcane cu capace infiletabile. Se ia concentrat sau diluat, pentru combaterea diareii. (D. F., Radauti)

Remedii naturiste nr. 7 (99); foto: fanpop.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa