Terapii simple cu legume si verdeturi de sezon
- Diete -
Ne aflam intr-o perioada de gratie a anului, cand tarabele din piete si supermarketuri sunt incarcate cu fel de fel de vegetale proaspete, care mai de care mai atragatoare prin nuante, gusturi si parfumuri, la preturi accesibile oricui. De ce nu am profita de aceasta oferta naturala generoasa pentru a ne imbunatati sau chiar redobandi sanatatea?! Fie ca le consumam ca atare sau in diverse preparate culinare ori terapeutice, fie ca le utilizam extern, plantele de sezon ne pot scuti de multe suferinte.
Vinetele usureaza parodontoza
Pentru a reduce durerile si sangerarile provocate de parodontoza, va propun un preparat inedit.
Un kilogram de vinete bine coapte se lasa timp de trei zile in apa rece, schimband in fiecare seara lichidul. Se storc apoi si se toarna peste ele un litru de apa rece in care s-a dizolvat un kilogram de sare. Dupa alte zece zile, se clatesc vinetele murate si se insira pe o ata, uscandu-se deasupra aragazului aprins. Cand s-au deshidratat, se introduc in cuptor, cu scopul de a obtine din ele o pulbere. Cu aceasta se freaca dintii si se acopera gingiile bolnave de trei ori pe zi. Se lasa cinci minute, dupa care se clateste gura cu apa calda. Se continua terapia inca zece zile dupa ce mucoasele bucale nu mai sangereaza. (Constanta T., Galati)
Ceapa reduce excesul de acid uric
Lasati peste noapte la macerat doua cepe mari (zdrobite bine in prealabil, pana se obtine o pasta) intr-o jumatate de litru de apa clocotita. Dimineata strecurati lichidul printr-un tifon si beti din el cate o cescuta, peste zi. Ca sa-i corectati gustul, adaugati inainte cativa stropi de lamaie si indulciti cu putina miere. (Dan J., Bucuresti)
Salata de morcovi contra colitei de putrefactie
Timp de doua saptamani, inainte de fiecare masa, se consuma o salata obtinuta din doi morcovi de marime medie, rasi si asezonati cu doua lingurite de ulei de dovleac si cu sucul de la o jumatate de lamaie. In aceasta perioada nu se consuma deloc carne si nici alte preparate care sa contina proteine animale. (Iustina G., Brasov)
Rosiile - de mare ajutor reumaticilor
Cum sucul de tomate proaspat, facut in casa cu robotul de bucatarie, este bun la gust si ieftin, am inceput sa beau cate un pahar, dimineata, pe stomacul gol si inaintea meselor principale. De asemenea, cand nu consumam suc, aveam grija sa mananc rosii crude (minimum un kilogram pe zi), stropite cu putin ulei de masline. Efectul a fost extraordinar: pentru prima oara dupa multi ani, am traversat anotimpul ploios fara sa simt „muscatura“ reumatismului.
Vindecati-va cu patrunjel
Frunzele de patrunjel sunt neintrecute nu numai ca planta aromatica, dar si ca remediu naturist. lata numai cateva dintre situatiile in care se dovedesc benefice:
Sucul se obtine simplu, intr-un mixer electric puneti o mina de frunze proaspete, dupa care adaugati trei sferturi de pahar cu apa. Se mixeaza doua-trei minute, apoi se mai lasa sa stea un sfert de ora. Se filtreaza prin tifon sau strecuratoare fina. Se obtine astfel un pahar cu suc de un verde intens, foarte concentrat. (Emilia G., Targu Mures)
- In caz de litiaza biliara, se beau zilnic, pe stomacul gol doua-trei pahare cu suc de patrunjel.
- O legatura de patrunjel verde, legata la gat, le e de folos persoanelor care au rau de masina.
- Ca adjuvant in ciroza hepatica, se recomanda administrarea, cu o jumatate de ora inainte de fiecare masa, a unui pahar cu suc de frunze de patrunjel. Tratamentul se urmeaza trei saptamani si se reia dupa o saptamana de pauza.
- Pentru estomparea vinisoarelor rosii aparute pe fata (cuperoza). Se face o salata din frunze de patrunjel taiate foarte fin, asezonate cu suc de lamaie, putin ulei si eventual o rosie taiata felii. Se consuma impreuna cu doua felii de paine prajita, inainte de masa de dimineata si de seara. Se mai poate folosi un decoct obtinut dintr-un pumn de frunze proaspete, usor tocate, care se pun sa fiarba timp de cateva minute intr-un sfert de litru de apa. Se lasa sa se raceasca putin, se strecoara si se tamponeaza zonele afectate.
- In caz de conjunctivita, se pun pe pleoape comprese cu suc de frunze de patrunjel, care se mentin 20-30 de minute. Tratamentul se repeta zilnic.
"Sucul de varza m-a scapat de ulcer"
Am baut zilnic cate un pahar mare de suc proaspat, intre mese si, in cateva luni, m-am refacut atat de bine ca s-au minunat si medicii. Ceaiul se prepara din 400 g lujeri si frunze la cinci litri apa. Se fierb intr-o oala mare 30 de minute, apoi se strecoara direct in apa calda din cada. Se sta in acest amestec binefacator cam o jumatate de ora. Se repeta tratamentul zilnic, timp de 21 de zile. Dupa patru luni de pauza, se poate relua. (Costel P., Craiova)
Spanacul, remediu pentru o mie de boli
Am extras dintr-o carte cu remedii naturiste lista afectiunilor in care sucul de spanac se poate dovedi eficient:
- Intaritor in dieta copiilor, batrinilor si convalescentilor: se bea un pahar de suc pe zi, inainte de masa de pranz. Daca provoaca inapetenta sau o usoara stare de greata, se mesteca una-doua felii de grepfrut sau lamaie;
- In caz de depresii nervoase, astenie fizica: se bea un pahar de suc de spanac in fiecare dimineata. In amestecul lasat la macerat se pun si trei varfuri de cutit de cimbru;
- In tratamentul pancreatitei cronice, insuficientei pancreatice si post-pancreatita: 100 ml suc proaspat se amesteca cu 30 g polen (pulbere) si se consuma o data pe zi, dimineata, pe stomacul gol;
- Impotriva starilor de anemie, demineralizare: se bea inaintea meselor principale o combinatie din 100 ml suc de spanac si 100 ml suc de urzica;
- In tratarea astmului bronsic si diabetului zaharat: se consuma dimineata, pe stomacul gol, 500 ml suc de spanac. Cura este de minimum 30 de zile. (Sanda J., Galati)
Remedii naturiste nr. 7 (99); Foto: makethecc.com