Adaptati-va psihic si fizic la vremea mohorata

 
Adaptati-va psihic si fizic la vremea mohorata

Ploile interminabile, vantul racoros, cerul mai mereu intunecat, pe scurt vremea apasatoare, provoaca multora dintre noi indispozitii, stari de tristete ori de nervozitate. Majoritatea avem tendinta de a ne inchide in casa, de a ne izola, iar cand suntem nevoiti sa mergem la serviciu sau la scoala, de pilda, o facem cu nemultumire si indignare. Din nefericire, aceasta atitudine negativista nu face decat sa ne scada capacitatea de a tine bolile la respect, plus ca ne afecteaza profund viata sociala, iar randamentul la lucru nu este deloc unul stralucit.


Mizati pe condimente

Ca sa mai contracarati efectele neplacute ale frigului si umezelii, apelati cu incredere - inainte si dupa plimbarea zilnica - la ceaiurile fierbinti obtinute din vegetale aromatice. Reprezinta o modalitate pe cat de simpla, pe atat de eficienta si, nu in ultimul rand, gustoasa de a face fata schimbarilor atmosferice.

Preparati infuzii de sovarf, scortisoara, busuioc: se pune o lingurita de planta maruntita la o cana de apa clocotita, se lasa acoperit un sfert de ora, se strecoara si se indulceste cu miere. Pe langa proprietatile curative binecunoscute, au darul de a incalzi intr-un mod placut corpul pe dinauntru (maresc temperatura), de a stimula activitatea cerebrala (implicit alunga starea de proasta dispozitie care se instaleaza invariabil in zilele mohorate si reci) si de a decontracta musculatura - simptom ce apare la cea mai mica adiere de vant rece.

Daca nu va sunt contraindicate, condimentele mai picante sunt, de asemenea, de mare ajutor in aceasta perioada a anului. Piperul ori ghimbirul actioneaza benefic prin punerea sangelui in miscare, incalzind extremitatile corpului. Totodata, optimizeaza digestia si previn balonarea, au un efect tonic garantat asupra psihicului. Adaugati-le la mancarurile gatite si consumati-le zilnic. Ghimbir proaspat gasiti la orice hipermarket.

Daca, in ciuda acestor masuri, v-a cuprins o stare de melancolie sau de anxietate, nu va grabiti sa luati, dupa caz, medicamente euforizante sau calmante, incercati sa beti zilnic ceai de sunatoare sau inghititi direct pulberea plantei uscate. Se ia cate o lingurita de patru ori pe zi, inainte de mese, cu putina apa. Administrata cu regularitate, estompeaza trairile amintite si asigura un somn nocturn odihnitor. Sporeste puterea de concentrare si atentia.


Sfaturi:

• Incercati sa va obisnuiti cu situatia si sa va expuneti treptat la umezeala, la frig si la un nivel mai scazut al presiunii atmosferice. In felul acesta, va veti acomoda incet-incet organismul cu variatiile climaterice si veti stopa „din fasa“ depresiile, atat psihice, cat si fizice.
• Chiar daca afara picura, nu renuntati la plimbarea cotidiana; echipati-va corespunzator (umbrela, ghete impermeabile, hanorac etc.) si veti constata ca promenada este o excelenta modalitate de a va relaxa. Mergeti in pas vioi pe aleile unui parc macar cate o jumatate de ora pe zi si va garantam ca beneficiile nu vor fi putine.
• Sa nu uitam ca lumina solara, fie si filtrata de perdeaua de nori, are un efect deosebit in stimularea sistemului nervos central - primul care sufera din cauza variatiilor climaterice. In plus, expunerea la temperaturi din ce in ce mai mici, respirarea unui aer ceva mai „tare“ au capacitatea de a cali organismul si a-i spori rezistenta naturala. Asadar, la drum...


Masaj cu uleiuri esentiale

Aceasta straveche metoda terapeutica si de relaxare-revigorare provine din medicina asiatica si se bucura in prezent de o mare popularitate in lumea intreaga. Nu este necesar sa cheltuiti nimic ca sa va bucurati de efectele uimitoare ale masajului. Este ideal cand vremea se raceste brusc si in perioadele cu presiune atmosferica scazuta. Puteti invata de la noi cateva tehnici uzuale, pe care sa vi le aplicati acasa. Pe langa efectele de hranire si regenerare a pielii (datorate uleiurilor esentiale), masajul joaca rol profilactic si curativ in situatia multor probleme.


Recomandari:

Previne si grabeste vindecarea guturaiului si gripei. In acest scop se utilizeaza uleiul esential de busuioc, care are efect de incalzire a corpului si amplifica raspunsul imunitar natural.
Combate dermatozele, care, dupa cum se stie, se agraveaza pe vreme nefavorabila.
Ajuta la calmarea durerilor reumatice. Folositi uleiul eteric de brad sau uleiul de pin. Ambele revigoreaza, sunt analgezice, antiinflamatorii. Pot fi utile si persoanelor convalescente, slabite.
Alunga tensiunile nervoase si musculare. Reprezinta o adevarata binecuvantare pentru indivizii surmenati. Se recomanda ca masajul sa fie efectuat cu ulei volatil de levantica - relaxeaza, combate crampele musculare, starile de iritabilitate si insomnia.
Amelioreaza colicile abdominale, problemele cardiace ori respiratorii care se agraveaza la frig sau la variatii serioase de temperatura si umiditate. Cel mai indicat este uleiul esential de menta, ce usureaza chiar crizele de astm.


Apelati la tehnici de masaj

• Aveti nevoie de o solutie pentru masaj, pe care o obtineti prin amestecarea unor cantitati determinate dintr-un ulei comestibil (de floarea-soarelui sau de masline) si dintr-unul volatil. Socotiti la o jumatate de pahar de ulei de baza, 30 de picaturi de ulei esential. In ce le priveste pe acestea din urma, lista este destul de cuprinzatoare, insa cele mai bune sunt de menta, busuioc, brad sau pin, levantica, dupa necesitate.
• Uleiul de masaj se aplica pe tot corpul, cu miscari ferme, circulare si de netezire. Porniti de la talpi si urcati spre zona inimii, fara sa va grabiti.
• Realizati masajul cu ambele maini si executati rotatiile in acelasi sens. Cresteti presiunea asupra pielii gradat, Ia fel viteza miscarilor. Tineti totusi cont ca apasarile nu trebuie sa va jeneze, sa va provoace durere.
Asigurati-va un ambient calm (semiintuneric, lumanari si betisoare parfumate sau o lampa de aromaterapie, muzica de relaxare etc), eventual rugati-l pe partenerul de viata sa va maseze. Efectuati masajul de doua ori pe saptamana, imediat dupa ce ati iesit de la dus.


Contra asteniei, rasfatati-va cu bai de plante

Celebrul pastor Kneipp este cel ce a popularizat eficacitatea bailor de plante in profilaxia si tratarea multor afectiuni. Aceasta modalitate placuta de tratament se dovedeste excelenta si pentru a combate lipsa de vigoare fizica, moleseala mentala, des semnalate in aceasta etapa a anului. Cufundarea corpului intr-o cada cu apa (nu mai calda de 37-39 °C) in care au fost puse in prealabil ierburi cu efect tonic, stimulativ, constituie o modalitate de a face fata cu brio incercarilor la care este supus organismul in anotimpul in care tocmai am intrat, pentru potentarea imunitatii naturale. Pentru o procedura sunt necesare pana la 600 g materie vegetala. Se lasa la inmuiat intr-un vas cu zece litri de apa, de dimineata pana seara. Dupa aceea, lichidul se strecoara, iar peste planta macerata se toarna cinci litri de apa clocotita. Cand se raceste, ceaiul filtrat si decoctul la rece se adauga in cada cu apa pentru imbaiere.


Optimizati circulatia sanguina

Aproape toate „relele“ care ne coplesesc in timpul sezonului racoros sunt accentuate de o circulatie sangvina deficitara. Pe fondul lipsei de miscare, a frigului care face sa se ingusteze vasele de sange, deplasarea lichidului vital se ingreuneaza, de aici unele manifestari caracteristice: dureri musculare si articulare, extremitati reci, dureri de cap etc. Iata cateva sugestii care vor preveni in mare masura necazurile la nivelul acestui sistem:
Reduceti din grasimi. Feriti-va mai ales de bucatele care au la baza ingrediente de natura animala (smantana, unt, untura etc).
Hidratati-va. Chiar daca este rece si nu prea va e sete, impuneti-va sa beti macar doi litri si jumatate de apa pe zi.
Luptati impotriva colesterolului, adoptand o dieta preponderent vegetariana si mancand zilnic doua-trei mere. Aceste fructe stimuleaza circulatia sangvina gratie continutului de pectina.
Consumati usturoi, pentru mentinerea elasticitatii vaselor de sange si pentru a preveni depunerile de grasimi din interiorul acestora. Ideal ar fi sa nu lipseasca de la nici o masa. Daca va „temeti“ de miros, optati pentru capsulele cu pulbere de usturoi, sau puteti inghiti grauntii intregi, cu apa.
Mancati cat de des puteti banane, smochine, patrunjel, orez nedecorticat, cereale integrale. Sunt cele mai bune surse de potasiu si magneziu, minerale indispensabile bunei functionari sangvine.
Nu fiti sedentari! Miscati-va prin casa, faceti plimbari in aer liber, de cate 30 de minute minimum pe zi.

Medicina naturista nr. 9 (169); Foto: ziare.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa