Alungati... iute guturaiul si gripa

 
Alungati... iute guturaiul si gripa

Remedii

Este foarte greu sa fentezi epidemiile de gripa din timpul toamnei si al iernii, mai ales daca te deplasezi la serviciu sau la scoala cu mijloacele de transport in comun, unde virusii „isi fac veacul“. In plus, in perioada de fata a anului, organismul este inca in curs de adaptare la temperaturile mai scazute, si deci mai vulnerabil. Pentru a lupta cu boala, tot NATURA ne pune la dispozitie cele mai bune remedii.


Sucul de catina

Un excelent energizant. Sucul de catina este cunoscut ca sursa importanta de vitamina C, un antioxidant care joaca un rol major in functionarea optima a sistemului imunitar. Lasati deoparte cafeaua de dimineata si beti la micul dejun un pahar cu suc proaspat de catina indoit cu apa minerala. Este un energizant exceptional, care in plus va pune la adapost de boli.

Daca nu aveti la indemana suc de catina ori daca organismul dvs. nu il tolereaza, il puteti inlocui cu una din urmatoarele variante (efectul tonic este similar, insa continutul de vitamina C este cu mult inferior):

• Amestecati un pahar cu apa plata statuta (lasati recipientul descoperit de seara pana dimineata) cu o lingurita de otet de mere si doua de miere. Beti intreaga cantitate pe stomacul gol, cu inghitituri mici.

• Faceti-va o cana de ceai negru si stoarceti in el zeama de la un grepfrut.


Ardeiul iute

Este un aliat de nadejde, caci actioneaza pe mai multe planuri: da un impuls circulatiei sangvine, incalzeste corpul, distruge germenii infectiosi din zona gatului, desfunda nasul si astfel usureaza respiratia.

Pentru calmarea durerilor de gat. Se pun doua-trei linguri de apa clocotita peste un varf de cutit de seminte de ardei iute. Se lasa sa se infuzeze 20 de minute, apoi se amesteca cu o lingurita de miere. Se consuma cu inghitituri mici.

Un antigripal deosebit este decoctul de maghiran in care se adauga un varf de cutit de seminte de ardei iute.

Contra durerilor musculare provocate de frig sau gripa. Se prepara o solutie din cinci linguri de ardei iute maruntit, o jumatate de pahar de otet de mere si o jumatate de pahar de spirt. Se lasa amestecul o saptamana la macerat, apoi se filtreaza. Se maseaza locurile dureroase o data sau de doua ori pe zi.


Hreanul

Este un alt remediu „aprig“ al afectiunilor de sezon.

In caz de sinuzita, rinita acuta sau cronica. Se poate apela cu incredere la un leac babesc, care nu da gres. Se da pe razatoare o radacina de hrean, apoi se pune pe frunte, se leaga cu un prosop si se lasa sa actioneze cinci pana la zece minute. Atentie: persoanele care au pielea sensibila trebuie sa se unga in prealabil cu alifie de galbenele si sa tina mai putin cataplasma, caci planta poate provoca arsuri! Se repeta tratamentul de doua ori pe zi, timp de cinci zile.

Impotriva bolilor pulmonare, pe langa tratamentul alopat, da rezultate bune urmatorul preparat: se lasa 12 oua proaspete sa se macereze cateva ore in suc de lamaie (cat sa le acopere). Se bat apoi bine si se amesteca cu un kilogram de hrean curatat si dat pe razatoare, un litru de tuica curata, tare, plus un kilogram de miere. Se tine la macerat timp de noua zile, dupa care se strecoara printr-un tifon. Se bea zilnic cate un paharel, dupa mesele principale.

Contra bronsitei este utila combinatia de hrean cu miere. Se pun peste trei lingurite de hrean ras trei lingurite de miere, se amesteca bine si se lasa un sfert de ora. Se inghite intreaga doza pe parcursul unei zile.
Se repeta intocmai timp de trei saptamani.


Factori care slabesc sistemul imunitar

Alcoolul, consumat in exces, provoaca importante carente de vitamine si blocheaza activitatea limfocitelor (elemente care intra in compozitia sangelui si care vegheaza la integritatea organismului, aparandu-l de boli).

Fumul de tigara favorizeaza aparitia infectiilor, mai ales a acelora localizate la nivelul plamanilor.

Unele medicamente, precum antibioticele si cortizonul, administrate abuziv, au efect imunosupresiv. Pot actiona distructiv atat asupra microbilor raspunzatori de aparitia maladiilor, cat si asupra celulelor imunitare. Luati astfel de produse farmaceutice numai la sfatul medicului si respectati posologia.

Odihna insuficienta, somnul de proasta calitate slabesc de asemenea organismul, favorizand cronicizarea stresului - un dusman de temut al sistemului imunitar. Surmenajul prelungit creste cantitatea de cortizon secretata de organism (hormon care ataca celulele de aparare).

Medicina naturista nr. 9 (169); Foto: susu0.blogspot.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa