Antiparazitare
- Medicamente -
Lupta impotriva parazitilor este astazi din ce in ce mai eficienta datorita, pe de o parte, masurilor de igiena generala si alimentara, iar pe de alta parte, descoperirii de medicamente care au proprietatea de a omora sau inactiva parazitii. Medicamentele antiparazitare sunt substante de natura vegetala sau sintetica ce pot distruge sau indeparta din organism diferiti paraziti. Reamintim ca prin parazitism intelegem modul de viata in care o fiinta (parazitul) traieste pe seama altei fiinte (gazda). Prin urmare, parazitii sunt organisme care vietuiesc pe seama indivizilor din alte specii folosind permanent sau temporar corpul gazdelor drept mediu de existenta. Prezenta parazitilor in cavitatile naturale ale organismului uman si indeosebi in tubul digestiv si in vagin nu tulbura in toate cazurile functiile acestor organe. Asa se explica de ce din marele numar de indivizi parazitati (infestati) numai unii prezinta tulburari. In tara noastra, parazitii care se intalnesc cel mai frecvent la om sunt: tricomonasul (protozoar flagelat), cateva specii de viermi lati (tenii) si de viermi cilindrici (ascarizi, oxiuri, tricocefali).
Medicamentul cel mai eficace impotriva tricomonasului, care paraziteaza indeosebi caile genitale, este metronidazolul. Substanta distruge 99% din parazitii existenti in vagin in 24 de ore, la o concentratie de 1/400000.
Medicamentele care au proprietatea de a indeparta viermii intestinali din tubul digestiv se numesc antihelmintice. Unele au o actiune vermifuga, inhiband activitatea motorie a parazitilor sau, cu alte cuvinte, paralizandu-le mijloacele de miscare si de fixare. Ca urmare a acestei paralizii, viermii sunt eliminati prin scaun cu mai multa usurinta fie spontan, fie prin administrarea de purgativ. Alte medicamente au o actiune vermicida, omorand parazitii, care sunt eliminati fie ca atare, fie fragmentati sub actiunea sucurilor digestive. In general, antihelminticele actioneaza asupra formatiunilor neuromusculare ale parazitilor pe care le paralizeaza. Sunt cateva reguli pe care trebuie sa le respectam atunci cand folosim aceste medicamente. In primul rand, cu o zi inainte de administrare este necesar ca bolnavul sa consume alimente usor digestibile si in cantitate mai redusa; in plus, cu o seara inainte se ia un purgativ iar antihelminticul se administreaza a doua zi, dimineata, pe nemancate. Aceasta masura are drept scop grabirea contactului dintre antihelmintic si parazit, care altfel ar fi intarziat sau chiar impiedicat de alimente. In al doilea rand, la un anumit interval de la administrarea medicamentului, este necesar ca bolnavul sa ia un nou purgativ, deoarece substantele toxice trebuie eliminate din tubul digestiv cat mai repede posibil, dupa ce au actionat asupra parazitilor. In sfarsit, bolnavul trebuie sa evite folosirea de purgative uleioase care favorizeaza absorbtia antihelminticului prin mucoasa intestinala.
Dintre antihelminticele active contra viermilor lati (teniilor), cele mai utilizate in prezent in terapeutica sunt: niclosamida, mepacrina si extractul eterat de feriga.
Dintre antihelminticele active contra viermilor cilindrici cele mai des folosite sunt: piperazina (nematocton), violetul de gentiana (oxiuran), hexilresorcina (hexiocaps), santonina, pamoatul de pirvinium (vermigal).
Foto: articole.famouswhy.ro