Care este tratamentul hepatitelor virale?
- Boli digestive -
Tratamentul in hepatita nu va fi efectuat acasa ci numai la spital, din urmatoarele motive:
— tratamentul nu este acelasi pentru toti bolnavii de hepatita, el se aplica diferentiat in functie de evolutia clinica a bolii si rezultatele investigatiilor de laborator care in spital pot fi efectuate ori de cate ori este necesar (in mod obisnuit destul de frecvent in hepatita). Acasa nu exista aceasta posibilitate de control permanent medical;
— izolarea in spital permite separarea bolnavului de cei din jur pentru a nu-i infecta;
— tratamentul de baza fiind repausul la pat, in spital, este posibil acest lucru bolnavul „vrand-nevrand“ fiind obligat sa stea la pat. De asemenea, in spital se poate respecta si un anumit regim alimentar, bolnavul neavand posibilitatea sa consume alimente interzise si mai ales alcool la care unii nu ar putea renunta daca ar fi acasa;
— in spital, bolnavul va primi si o educatie sanitara corespunzatoare care ii va servi apoi si dupa reintoarcerea acasa.
Tratamentul se bazeaza pe dirijarea procesului natural de vindecare.
Astfel, obiectivele principale ale tratamentului sunt:
— sa favorizeze o evolutie cat mai usoara a bolii;
— sa impiedice aparitia complicatiilor;
— sa impiedice trecerea bolii in cronicitate.
Tratamentul in hepatita virala acuta consta in: repaus la pat, regim alimentar si eventual tratament medicamentos.
1. Repausul la pat — este esential pentru vindecarea hepatitei virale si este foarte important de respectat pentru a nu agrava boala.
In prima perioada a bolii pana in perioada de declin a bolii este necesar repausul la pat. Incepand din perioada de declin si apoi in convalescenta sunt permise mici miscari atat in camera cat si afara fara a obosi prea mult organismul. Pe masura trecerii perioadei de convalescenta se permit mici plimbari, alternand bineinteles cu perioade de odihna, precum si mici treburi gospodaresti care nu necesita eforturi fizice importante.
2. Regimul alimentar
In prezent, conceptia privind regimul alimentar in hepatita este complet diferita de cea aplicata inainte cand bolnavii de hepatita aveau numeroase restrictii, fiind expusi la o adevarata denutritie.
Regimul alimentar de care se vorbeste astazi in hepatita este larg, bogat in substante nutritive pentru ca lipsa de hrana atrage dupa sine suferinta ficatului.
Bineinteles ca acest regim va fi totusi adaptat dupa perioada bolii, evolutia ei si, mai ales, dupa toleranta pacientilor.
Medicul care supravegheaza, in permanenta, evolutia clinica si prin laborator a bolii va putea prescrie regimul adecvat fiecarui pacient.
In general, regimul se adapteaza in primul rand tolerantei digestive.
Astfel, in perioada preicterica deoarece toleranta digestiva a bolnavului este mult diminuata din cauza greturilor si varsaturilor, regimul va fi predominant, lichid in cantitate destul de mare (2—3 litri) cu un important aport de vitamine si calciu ce poate fi constituit din ceaiuri, limonada, oranjada, sirop, compot, supa de zarzavat, lapte dulce, iaurt, branza de vaci. Acest regim nu dureaza mult, doar cat exista intoleranta gastrica. Daca varsaturile sunt continue, alimentatia va fi inlocuita prin perfuzii cu solutii de glucoza si se vor prescrie medicamente contra varsaturilor.
In perioada de stare a bolii, regimul va fi readaptat, deoarece fenomenele digestive dispar iar pofta de mancare revine. Se pot introduce acum treptat alimente cu o mare cantitate de elemente nutritive, cum ar fi: laptele si toate produsele lactate, produse fainoase (taitei, orez, cu unt si branza de vaci), paine, biscuiti, piscoturi, cartofi, apoi supe de legume cu cartofi si galuste, budinci de gris si orez, fructe, dulciuri, grasimi dar in cantitate mai mica sub forma de frisca, unt, smantana. Se mai pot adauga carnea slaba de vita si pasare, ouale proaspete (daca nu exista semne de suferinta biliara).
3. Tratamentul medicamentos
Asa cum am mai aratat, medicamentele nu reprezinta decat un factor ajutator in tratamentul hepatitelor virale, avand doar un rol auxiliar in vindecarea ce se obtine in mod natural. Intr-o hepatita cu evolutie obisnuita, medicatia este redusa si are drept scop:
— cresterea rezistentei generale a organismului;
— ajutorarea digestiei;
— favorizarea eliminarii bilei si implicit a cedarii mai rapide a icterului.
In formele severe, medicii recurg la scheme terapeutice complexe.
Foto: garbo.ro