Formule terapeutice de neegalat in suferinte usoare

 
Formule terapeutice de neegalat in suferinte usoare

Dureri de cap sau de picioare, constipatie, diaree, tuse, leziuni ale pielii... De cele mai multe ori, putem veni de hac micilor probleme de sanatate cu ajutorul unor retete pe cat de simple, pe atat de eficiente, testate de generatii la rand. Atentie, insa: daca simptomele persista in ciuda tratamentului, nu ezitati sa consultati cat mai grabnic un medic, intrucat nu este exclus sa va fi autocatalogat eronat suferinta!

Contra arsurilor pielii folositi dovleceii

Am patimit niste dureri foarte mari, pana ce mama a luat din gradina un dovlecel mai mare, l-a curatat de coaja, apoi a dat pe razatoare miezul. L-a pus pe o bucata de panza si imediat l-a aplicat pe zona lezata. Pe data am simtit o usurare divina... Am mentinut cataplasma pana seara, cand am schimbat-o cu alta proaspata. Am repetat astfel tratamentul pana cand m-am vindecat. Vreau sa va zic ca nici macar nu mi-a ramas semn. (Mihaela R., Bucuresti)


Decoct complex, util in caz de diaree

Ceaiul se obtine din cate o lingurita de frunze si flori de busuioc, cimbru si sunatoare, care se fierb cinci minute in 350 ml apa. Se strecoara si se indulceste cu doua linguri de miere de salcam. Acest produs apicol, se stie, este excelent in cazul enterocolitelor, datorita proprietatilor sale antimicrobiene. Ceaiul se bea treptat, cu inghitituri mici. Se continua cu cate o doza la o ora dupa mesele principale, si in maximum doua zile problema este rezolvata. (Radu D., Botosani)


Uleiul de maghiran, un antiherpetic sigur

O solutie demna de luat in seama pentru grabirea maturarii herpesului este fara indoiala uleiul de maghiran.

Acesta se obtine din planta proaspata, recoltata la inflorirea deplina, care se pune intr-un borcan curat, se acopera cu ulei de floarea-soarelui si se lasa la macerat, intr-un loc luminos, o saptamana, cel mult zece zile. Dupa aceea se filtreaza lichidul, presand bine partea vegetala, se toarna in sticlute mici, inchise la culoare si prevazute cu dopuri. Se pensuleaza zonele afectate de mai multe ori pe zi, pana la vindecare.

Alte variante de tratament sunt compresele cu argila inmuiata in putina infuzie de musetel rece, ungerea cu alifii de galbenele, roinita, propolis. Mai ales in cazul herpesului localizat la buze, aplicati albus batut spuma, de trei pana la sapte ori pe zi.

Cresteti capacitatea de autoaparare a organismului consumand zilnic infuzii din urzica, patlagina ingusta sau revent, ori dintr-un amestec in parti egale de coaja de stejar, plus musetel, salvie si sulfina. Indiferent de varianta aleasa, ceaiurile se obtin dintr-o lingurita de planta (sau combinatie vegetala) la o cana cu apa clocotita. Se lasa zece minute, se strecoara. Se beau doua cani pe zi. (Vasile D., Constanta)


„Picioare umflate? Nu si cu reteta mea!“

Seara, umpleti un lighenus mai inalt (sau chiar un cazanel) cu apa calda (nu clocotita), in care turnati cinci picaturi de ulei esential de lavanda, doua picaturi de ulei de chiparos si doua de menta. Ramaneti cu picioarele in aceasta solutie 20 de minute, apoi stergeti-le si odihniti-le stand in pat si tinandu-le mai ridicate decat corpul, cel putin o jumatate de ora. Repetati procedura de macar trei ori saptamanal. (Ionela M., Braila)


Remediu pentru durerile de cap cronice

Se iau seminte de ceapa (eventual de la distribuitorii de produse agricole bio) si se dau prin rasnita de cafea. Din praful obtinut se cantaresc 20 g (va trebuie un cantar de bucatarie) si se amesteca cu 200 ml otet de vin. Se lasa la macerat doua-trei zile, scuturand in fiecare zi sticla. Se strecoara si se pastreaza lichidul la rece si intuneric. Se pun in nari cateva picaturi, imediat ce se anunta criza, de mai multe ori pe zi. (Andreea P., Galati)


Extractul de sunatoare vindeca zabaluta

Puneti la macerat 20 g flori de sunatoare uscate in 20 ml alcool tare, de 80-90°. Lasati la macerat timp de o jumatate de zi, pastrand vasul inchis. Dupa aceea, adaugati peste combinatie 200 ml ulei de floarea-soarelui si asezati recipientul pe baia de aburi, pentru circa trei ore, amestecand din cand in cand. Lasati preparatul sa se raceasca, apoi strecurati in mod repetat, pana cand lichidul e limpede. Aplicati o cantitate mica de extract pe locul afectat, de cinci-sase ori pe zi, pana la vindecarea deplina. (Marcela N., Vaslui)


Constipatia, rezolvata cu suc de portocale

Inainte de a apela la medicamente contra constipatiei, la laxative, puteti incerca si unele remedii naturale, foarte ieftine, chiar gustoase. Eu am suferit ani de zile de aceasta problema de tranzit intestinal, dar am reusit sa o depasesc instituind un regim alimentar pe care-l respect si acum cu sfintenie.

In plus, in fiecare dimineata, cu jumatate de ora inainte de micul dejun, beau zeama de la doua portocale, amestecata cu o cantitate egala de apa. Seara consum aceeasi cantitate de suc, tot cu apa. Veti observa ca, incet-incet, tranzitul intestinal isi va relua cursul firesc. (Viorica T., Cluj)


Cataplasma contra sinuzitei

Luati de la supermarket o radacina de ghimbir, spalati-o bine si dati-o pe razatoare. Puneti ce a rezultat pe un prosopel de in, impaturiti-l si introduceti-l in apa clocotita (cu grija, sa nu va ardeti!), pana se inmoaie bine. Ca sa nu curga continutul, il puteti lega cu o sforicica. Ungeti-va nasul si fruntea cu crema de galbenele si aplicati cataplasma, fireste dupa ce s-a racorit. Mentineti pana simtiti ca se incalzeste zona respectiva, maximum zece minute. Daca pielea se inroseste, nu va speriati - este semn ca tratamentul actioneaza. Feriti-va ochii de contactul cu prosopul ud. (Ciprian I., Bucuresti)


Preparat garantat impotriva tusei rebele

Puneti intr-o sticla straturi alternative, de un centimetru fiecare, de zahar candel maruntit, frunze de podbal si de patlagina, pana aproape se umple recipientul. Completati apoi cu vin rosu turnat incetisor, cu rabdare, si lasati timp de trei saptamani, la temperatura camerei. Completati cu vin daca lichidul se mai evapora pe parcursul perioadei de macerare. Dupa acest interval, strecurati extractul si transferati-l intr-o alta sticla, inchisa la culoare, prevazuta cu dop busonabil, pe care e bine sa o pastrati la loc intunecos si rece. Luati cate o lingurita de remediu de trei ori pe zi, inainte de mese. Daca puseul de tuse este la apogeu, inghititi cate o doza din ora in ora, pana ce criza se atenueaza. (Vlad R., Bucuresti)

Remedii naturiste nr. 3 (95); Foto: yuksek.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa