La ce nivel actioneaza virusurile hepatitice si prin ce mecanism

 
La ce nivel actioneaza virusurile hepatitice si prin ce mecanism

Virusurile hepatitice patrund in organism fie pe calea tubului digestiv fie prin inoculare si in ambele cazuri ajung in sange. Prezenta acestor virusuri in sange explica semnele de infectie generala cu care incepe boala ca: febra, dureri articulare, dureri musculare etc. Dintre virusurile hepatitice, virusul B poate persista mult timp in sange, uneori chiar ani de zile.

Caracteristica principala a unui virus este aceea ca el nu poate trai si, mai ales, nu se poate multiplica independent ci are nevoie de anumite celule pe seama carora sa se poata dezvolta si multiplica. Virusurile hepatitice, desi pot trai in sange, au un tropism (atractie) deosebit pentru ficat, putandu-se multiplica numai in celulele ficatului. Bineinteles ca acest fapt va duce la o serie de modificari, leziuni ale celulelor hepatice, de la modificari mai usoare (degenerescenta reversibila) pana la necrozarea si moartea completa a celulelor ficatului (in cazurile grave de hepatite superacute). De asemenea, se produce si inflamatia tesutului conjunctiv din ficat.

Daca avem in vedere ca ficatul reprezinta un imens laborator al organismului care are foarte multe functii si in care au loc variate reactii chimice, de unde rezulta numeroase enzime si factori ce sunt indispensabili organismului, putem intelege dimensiunea tulburarilor din organism pe care le pot produce aceste virusuri ce actioneaza si distrug ficatul.

Astfel, se produc tulburari in metabolismul proteinelor, al lipidelor si glucidelor, precum si in metabolismul apei si sarurilor minerale. Deoarece ficatul are rol in sinteza factorilor de coagulare se pot produce tulburari in sintetizarea acestor factori si respectiv sangerari in cazurile severe de hepatita. Apoi are loc alterarea functiei detoxifiante a ficatului, ceea ce poate duce la acumularea de substante toxice deoarece tulburarile de metabolism din ficat duc la imposibilitatea neutralizarii acestor substante toxice.

Actiunea acestor virusuri la nivelul ficatului conduce la inflamatia si marirea ficatului. Bila care, in mod normal, se aduna si se varsa prin canalele biliare in intestin, in cazul acesta se varsa in sange — ceea ce da acea coloratie galbena icterica a tegumentelor, sclerelor si apoi a urinei iar lipsa bilei din intestin va duce la aspectul decolorat, albicios al scaunului la bolnavii de hepatita. Lezarea celulelor hepatice se poate pune in evidenta prin nivelul crescut in sange al unor enzime cum ar fi TGP (transaminaza glutamic piruvica).

Evolutia acestei boli grave este, insa, din fericire in mod obisnuit spre vindecare prin restabilirea treptata a structurii si functiilor ficatului.

Foto: commongroundclinic.org


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa