Pubertatea precoce

 
Pubertatea precoce

Se considera pubertate precoce situatia in care caracterele sexuale apar la fete inaintea varstei de 8 ani, la baieti inaintea varstei de 10 ani.

Pubertatea precoce poate sa fie completa sau adevarata, cand apar succesiv toate semnele de evolutie pubertara, si disociata, cand apar numai o parte din semnele evolutiei pubertare.

Pubertatea precoce adevarata este forma cea mai des intalnita; ea poate sa apara la orice varsta (de la 1 la 8 ani), este mai frecventa la fete, prezinta fenomenul de „ovulatie“ deci este fecundanta; fetitele pot sa ramana gravide la aceasta varsta. Sunt citate cazuri de sarcini si nasteri la fetite intre 5 si 8 ani.

Dezvoltarea fizica (talia si greutatea) a acestor copii este la inceput peste media copiilor de aceeasi varsta, dar ulterior cresterea in inaltime, oprindu-se mai devreme, copiii raman la o statura mica. Ordinea de aparitie a fenomenelor pubertare este aceeasi ca si in pubertatea normala.

La baieti initial apare cresterea testiculelor, urmata de cresterea penisului, ulterior apare pilozitatea pubiana, axiala si faciala specifica. La fete initial se dezvolta glandele mamare si organele genitale externe, ulterior apare pilozitatea pubiana si axilara si ciclul menstrual.

Ritmul de aparitie poate fi accelerat, maturizarea sexuala sa se realizeze in 2—3 ani (normal in 4—5 ani). Dezvoltarea psihica si mentala este cea corespunzatoare varstei dar pulsiunile sexuale apar mai devreme. Este important acest fapt pentru ca acesti copii trebuie supravegheati in mod deosebit, in sensul preocuparilor lor sexuale. Decalajul mare intre posibilitatile lor de discernamant si pulsiunile sexuale pot sa-i faca victimele unor avansuri sexuale din partea unor persoane adulte ori ei insisi, preocupati de implinirea sexuala, sa incerce a practica diverse forme de perversiuni sexuale.

Aparitia primului ciclu menstrual intre varsta de 8 si 10 ani se considera pubertate precipitata. Atitudinea este expectativa si desigur de sustinere psihica afectiva. Fetitele in aceste situatii sunt impresionate de transformarile formelor lor corporale (dezvoltarea sanilor, a pilozitatii pubiene si axilare etc.) si mai ales de deosebirile care apar intre ele si colegele de aceeasi varsta.

Pubertatea precoce disociata se refera fie la dezvoltarea precoce a glandelor mamare la fete, fie la dezvoltarea precoce a pilozitatii pubiene la fete si baieti.

Dezvoltarea precoce a glandelor mamare la fete poate sa inceapa in jurul varstei de 1—2 ani dar poate sa fie si continuarea hiperplaziei neonatale (criza genitala a nou-nascutului). Mameloanele sunt nedezvoltate, areolele nepigmentate, glanda mamara apare ca o ridicatura submamelonara, de marime variabila. Dezvoltarea glandei mamare nu este insotita de alte semne de dezvoltare a organelor genitale sau de alte caractere sexuale secundare. Atitudinea este de expectativa, pana la varsta normala de aparitie a pubertatii cand dezvoltarea glandelor mamare se va definitiva.

Aparitia precoce a pilozitatii pubertare la fete poate sa apara de la 2—3 ani, la baieti de la 8 ani. Pilozitatea pubiana apare sub forma de fire de par razlete implantate pe regiunea pubiana. Nu este insotita de nici un alt semn de maturatie sexuala. Pubertatea adevarata poate sa apara la varsta normala, fara alte dificultati.

Foto: a1.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa