Unde se afla virusurile hepatitice si cum patrund ele in organism?

 
 Unde se afla virusurile hepatitice si cum patrund ele in organism?

Este foarte important de stiut unde se afla virusurile care produc hepatita, adica in ce produse ale organismului uman, produse ce ar putea fi molipsitoare.

In primul rand, virusul si in special virusul hepatitei A se afla in cantitati importante in scaunul bolnavului. La randul lui, scaunul poate contamina apoi mediul extern, respectiv solul, apa, diverse obiecte, mina, alimentele. Virusul se mai poate intalni apoi in diferite secretii ale organismului, cum sunt: saliva, urina.

Sangele bolnavului este un produs biologic care poate contine, in cantitati mari si timp indelungat, virusurile hepatitei (uneori ani). Iata de ce orice leziune a pielii cat de mica in contact cu sangele bolnavului poate transmite boala. O mica intepatura cu un ac contaminat cu sangele bolnavului, in cantitati extrem de mici, poate duce la transmiterea virusului. De aceea, personalul sanitar care ingrijeste bolnavii cu hepatita este expus la aceasta boala mai mult decat celelalte persoane, daca nu isi ia toate masurile de protectie necesare.

Ceea ce mai trebuie stiut este ca nu numai bolnavii de hepatita pot avea virusul in sange. Asa cum am mai amintit, exista purtatori aparent sanatosi de antigen HBs, adica de virus al hepatitei de tip B. Aceasta categorie de persoane este mult mai periculoasa pentru transmiterea acestei boli. O parte din ei nici nu stiu ca au virusul in sange, se comporta normal, nu-si iau nici o masura pentru a nu transmite boala si uneori se prezinta chiar sa doneze sange. Aceasta, insa, nu trebuie sa va sperie: Ministerul Sanatatii a aprobat o serie de instructiuni prin care sunt controlati toti donatorii de sange si sunt eliminati de la donare cei care au virusul in sange iar, pe de alta parte, instructiunile prevad o serie de masuri de depistare activa a persoanelor purtatoare de antigen HBs si care sunt comunicate in toate unitatile sanitare pentru a se lua toate masurile de prevenire a transmiterii infectiei in cadrul acestor unitati sanitare.

Virusurile hepatitice, patrund in organism in mod diferit in functie de tipul de hepatita pe care il produc.

Astfel, virusul hepatitei A patrunde in organism, in mod obisnuit, pe cale digestiva prin:
— mana murdara, contaminata;
— alimentele contaminate accidental cu virusul hepatitei A;
— apa consumata neigienic - sau contaminata cu virus;
— diverse obiecte folosite de bolnav si contaminate;
— sarutul cu o persoana bolnava.

Deci toate aceste posibilitati fac ca virusul sa ajunga in cavitatea bucala de unde ajunge in intestin, apoi patrunde in sange si apoi in ficat unde se multiplica foarte mult pe seama celulelor ficatului.

Virusul hepatitei B ajunge in organism pe cale „parenterala“, adica prin injectii, intepaturi si uneori prin transfuzii de sange. Desi inainte hepatita de tip B se mai numea si „serica“, astazi se stie cu certitudine ca acest virus se poate transmite si direct prin saliva.

Virusurile hepatitelor non A non B se transmit cu preponderenta prin sange, respectiv prin transfuzii de sange, desi unul din cele 3 virusuri non A non B se pare ca se poate transmite hidric, adica prin apa.

Pentru ca virusul hepatitei non A non B nu se poate decela in sange, exista riscul de transmitere a acestui virus prin transfuzii de sange. De aceea, in unitatile noastre sanitare, decizia efectuarii unei transfuzii de sange se ia foarte justificat si numai cand viata bolnavului este in pericol.

Foto: 123rf.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa