Atentie la alergia la arahide!
- Alergologie -
Foarte raspandita si cu manifestari destul de severe, alergia la arahide reprezinta una dintre cele mai severe forme de sensibilitate alimentara. Remediul? Excluderea definitiva a acestui fruct oleaginos din dieta si nu numai. Acest deziderat nu este insa tocmai usor de dus la indeplinire, caci urme de arahide se gasesc in numeroase preparate, de la ciocolata la... sampon.
Numarul cazurilor de alergii alimentare este intr-o continua crestere in intreaga lume, iar cei afectati din ce in ce mai tineri. In Franta, de exemplu, un copil din zece sufera de o astfel de intoleranta, cel mai adesea produsele incriminate fiind ouale si arahidele, care pot afecta chiar copii de un an. Pericolul este mare, intrucat, chiar ingerate in cantitate infima, proteinele din astfel de oleaginoase pot provoca simptome grave: diaree, eczeme, vomismente, crize de astm si chiar soc anafilactic - o reactie violenta, ce poate determina decesul.
Test pentru depistarea intolerantei
Problema este ca arahidele sunt peste tot: in forma bruta, de materie grasa (ulei) si chiar ca aditiv, alimentar sau de alt gen. Prin urmare este dificil sa le reperezi, ca atare sa te feresti. Dar, daca un adult stie daca are sau nu „slabiciunea“, cum se poate afla daca un copil, ce nu a mai gustat astfel de fructe, este alergic? Exista un test elocvent, complet nedureros si lipsit de pericol, care consta in introducerea sub piele a unui extract de arahide in dilutie mare.Poate fi realizat la orice varsta, in cabinetul unui alergolog, dermatolog sau la spital. In familiile cu risc crescut de astfel de intoleranta (copii proveniti din parinti alergici), se impune efectuarea testului specific, sub atenta supraveghere a unui personal calificat. Daca reactia este severa, devine necesara adoptarea unui regim alimentar din care sa fie exclus pentru totdeauna alergenul.
Fara alune sau arahide la copiii sub trei ani
Daca unul dintre parinti se stie alergic, este bine sa se ia din start unele precautii si la copil, chiar din stadiul prenatal. Numerosi alergologi recomanda evitarea consumului de alune sau arahide de catre mama in timpul sarcinii si al alaptarii. De asemenea, indiferent daca terenul ereditar este favorizant sau nu, e intelept sa nu se dea copiilor mai mici de trei ani sa consume alune sau arahide. Acesta este un mijloc foarte bun de a evita sensibilizarea si chiar riscul de sufocare.Principalele capcane de evitat
- Arahidele sub toate formele: ca atare, ulei, in dulciuri, unt etc.
- Produsele care poarta pe eticheta mentiunea: ulei vegetal sau grasimi vegetale, fara a preciza exact sursa de extragare a acestora.
- Toate fructele oleaginoase (migdale, nuci, fistic...), care, chiar daca nu apartin aceleiasi familii ca arahidele, pot prezenta un risc de alergizare destul de ridicat.
- Unele preparate cosmetice: sampoane, sapunuri, creme pe baza de ulei de arahide sau de migdale dulci.
Medicina naturista nr. 9 (169); Foto: dli.ro