Echinococoza (hidatidoza) alveolara: cauze, simptome, tratament

 
Echinococoza (hidatidoza) alveolara: cauze, simptome, tratament

Date generale

Echinococoza sau hidatidoza alveolara este o boala parazitara rara. Intalnita in cateva regiuni din Europa centrala sau de nord, a mai fost semnalata in Canada, Japonia si Turcia. Boala, de un aspect pseudotumoral, are o evolutie in general fatala.


De cine este determinata?

Agentul etiologic al bolii este tot un cestod, Echinococcus alveolaris (san. E. multilocularis), pentru care principala gazda definitiva (in care traieste parazitul adult) este vulpea, gazda intermediara la care se dezvolta stadiul larvar fiind reprezentata de rozatoare.

Parazitul se localizeaza de regula in ficat si actioneaza printr-un proces de infiltrare periferica si de necroza centrala. Ficatul in intregime poate capata un aspect alveolar, poros, asemanator „miezului de paine“.


Manifestarile clinice

Boala incepe cu dureri in hipocondrul drept, balonari si stari subicterice. In perioadele urmatoare (de stare) icterul devine mai intens si se insoteste de febra si de dureri care se repeta sub forma de crize. Ficatul creste in volum si devine dur, dureros si neregulat. Destul de repede bolnavii intra intr-o stare generala alterata, data de lipsa poftei de mancare, astenie fizica, pierdere ponderala si casexie. Intr-o proportie de pana la 10% din cazuri, boala se poate complica cu metastaze cerebrale, cardiace, pulmonare etc. Prognosticul bolii este intotdeauna foarte sever.


Diagnosticul

Pentru un diagnostic de orientare ne putem servi de valorile ridicate ale vitezei de sedimentare si ale eozinofiliei sanguine. Daca bolnavul provine dintr-o regiune in care boala este cunoscuta sau daca a aparut printre muncitorii forestieri, vanatori, padurari, turisti etc. (care au mai frecvent ocazia de a se infesta) ne putem gandi si la o asemenea parazitoza. In scop de diagnostic trebuie sa apelam si in hidatidoza alveolara la radiografie pe gol (pune in evidenta calcificarile), echografie, scintigrafie, tomografie computerizata si in ultima instanta la biopsie si laparoscopie.


Tratamentul

Ca si in hidatidoza uniloculara s-a incercat un tratament medicamentos (cu mebendazol), care devine cu atat mai necesar, cu cat nici chirurgia nu poate rezolva intotdeauna asemenea cazuri.


Cum se raspandeste echinococoza alveolara?

In hidatidoza alveolara rolul de sursa de infectie revine vulpii si mai rar altor animale (caine, lup, pisica etc). Parazitul poate trece la diferite rozatoare ce-i servesc de gazda intermediara. Reintoarcerea la gazdele definitive asigura si in acest caz supravietuirea parazitului.


Modalitati de imbolnavire

Cel mai frecvent omul se infesteaza ingerand fructe de padure (afine, fragi, zmeura, mure etc), pe care au ajuns ouale eliminate de gazdele definitive (vulpe). Boala la om poate ajunge si de la pisica. Pisica, hranindu-se cu soareci de camp sau de casa, devine purtatoare a parazitului adult si poate deci transmite boala la om.


Masuri de prevenire si de combatere

In prevenirea bolii poate fi recomandata reducerea numarului vulpilor (ca obiectiv al vanatorilor) si combaterea rozatoarelor. Fructele de padure vor fi intotdeauna bine spalate, iar mainile vor fi igienic intretinute. Pentru a se preveni o boala atat de grava, se va intensifica munca de educatie sanitara printre muncitorii forestieri, vanatori, muncitorii agricoli etc.

Foto: arthursclipart.org


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa