Insulina verde
- Diabet zaharat -
Diabetul presupune o scadere a productiei de insulina (hormonul responsabil cu buna functionare a pancreasului). Natura ne ofera insa suplimente din belsug.
Multe fructe si legume contin insulina, consumul lor ajutand la reglarea glicemiei. Numite insulina verde, acestea tin locul produselor sintetizate chimic sau le completeaza (in cazuri grave, cand e neaparat nevoie de tratament alopatic).
Ceapa
Contine crom (ajuta la scaderea grasimilor), fitonutrienti, vitamina C si flavonoizi (quercitina). Are efect hipoglicemiant, direct proportional cu cantitatea consumata. O poti folosi in mancare, fiarta sau coapta, ori sub forma de suc. Fereste-te, in schimb, de ceapa prajita.Suc de ceapa - la o ora dupa masa, se beau doua linguri cu suc de ceapa (in storcator) diluate in jumatate de pahar cu suc de morcov. Tratamentul se face minimum trei saptamani, timp in care glicemia se verifica regulat.
Contraindicatii: ciroza hepatica si ascita.
Fasole verde
Cunoscuta ca aliment benefic pentru diabetic, fasolea verde contine vitaminele A, B, C, saruri, minerale (fosfor, siliciu, calciu), clorofila, hidrati de carbon, oligoelemente. Consumul regulat de fasole verde ajuta la refacerea pancreasului foarte solicitat, motiv pentru care i se mai spune „mancatoarea de zahar“. O poti consuma fiarta, in salata, ori gatita, cu rosii si un pic de ceapa. Sau faci o cura cu fiertura de fasole.Fiertura de fasole verde - se fierb tecile de la 3 kg de fasole verde si se bea cate o ceasca cu zeama dimineata, pe stomacul gol, timp de doua saptamani.
Praz
Bogat in fier, magneziu, mangan, calciu, sodiu, potasiu, sulf, siliciu si fluor, vitaminele A, PP, B, C, fibre, prazul este detoxifiant si hipoglicemiant. Consumat in mod frecvent, ajuta la scaderea zaharului din sange.Bautura naturala din praz - peste 500 g de praz taiat marunt, se toarna 0,7 l de vin alb sec. Se lasa 24 de ore acoperit, se filtreaza si se toarna in sticle. Se bea dimineata si seara cate o inghititura.
Contraindicatii: nu se recomanda celor predispusi la eruptii cutanate.
Varza murata
Contine vitamine, microelemente si saruri minerale (daca varza nu e fiarta foarte tare, cantitatea de vitamina C creste prin prepararea termica), acid folic. Prin murare, datorita bacililor acidolactici, creste complexul vitaminic B (B1, B2, B3, B6 si B9). In plus, varza murata este unul dintre putinele produse naturale vegetale care contin vitamina B12. Are si vitamina U - substanta denumita astfel pentru ca protejeaza mucoasa tractului gastrointestinal impotriva ulcerului. Consumul de varza murata si suc de varza stimuleaza producerea de suc gastric si secretie biliara, regleaza glicemia si colesterolul.Cand glicemia o ia razna, rezolvi problema tinand o cura cu zeama de varza: de 3-4 ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa, bei cate 1/3 pahar cu moare diluata cu apa, in proportie de 1/1, timp de 21 de zile. Dupa sapte zile de pauza, repeti cura. Valorile glicemiei pot fi stabilizate cu ajutorul unei cure cu suc de varza (bagi varza cruda in storcator): bei cate o jumatate de pahar inainte de mic dejun si de pranz.
Cura cu afin
Contine extrem de putine zaharuri: in schimb, are insulina, taninuri, antioxidanti precum resveratrolul. O adevarata binefacere pentru diabetici!Cura cu fructe de afin
Cura consta in consumul a 200-400 grame de afine zilnic, in mai multe prize, cu aproximativ 30 de minute inaintea meselor principale. Se mananca fructele sanatoase, bine spalate. O cura cu afine dureaza minimum sapte zile si maximum o luna. Dupa o pauza de cel putin doua saptamani, se poate relua. Ajuta la stabilizarea valorilor glicemiei si previne bolile cardiovasculare, principala si cea mai periculoasa complicatie a diabeticului.Cura cu frunze de afin
Bei zilnic, timp de 40 de zile, doua cani cu infuzie de frunze de afin, pe care o prepari dintr-o lingurita cu frunze uscate si maruntite la o cana cu apa clocotita, lasate la infuzat 3-5 minute.Foto: terapii-alternative.com