La ce afectiuni duce diabetul?

 
La ce afectiuni duce diabetul?

Nedepistat la timp si netratat cum se cuvine, diabetul poate da startul altor afectiuni foarte grave.

Secretia insuficienta de insulina sau rezistenta tesuturilor la aceasta duce la marirea nivelului de glucoza din sange, deci la cresterea glicemiei. Netinut sub control, acest proces defectuos da nastere unui lant de consecinte dintre cele mai grave: practic, cam toate organele au de suferit.

Iata doar cateva afectiuni fertile pe terenul unei boli diabetice ignorate sau abordate necorespunzator:


Nefropatia diabetica

Reprezinta o tulburare de functionare renala cauzata de hiperglicemie, care afecteaza unitatea de filtrare a rinichiului (nefronul). In timp, aceasta afectiune duce la insuficienta renala.

Simptome: edeme la nivelul membrelor inferioare, hipertensiune, urina tulbure si spumoasa, niveluri crescute ale trigliceridelor si colesterolului.


Neuropatie periferica

Sunt afectati nervii care controleaza miscarea, sensibilitatea tactila, termica si sensibilitatea la durere.

Simptome: furnicaturi, amorteli, junghiuri la nivelul picioarelor, mainilor sau bratelor, senzatie de arsura si de durere chiar si la atingeri usoare. Pot aparea ulceratii si infectii ale piciorului, deformari articulare sau osoase. Bolnavii resimt slabiciune, pierderea echilibrului si a coordonarii.


Neuropatia vegetativa

Afectarea functiilor organelor interne; practic, nici un organ nu scapa nevatamat.

Simptome:
• greata, varsaturi, dureri abdominale, constipatie, dar si episoade diareice;
• transpiratie abundenta, mai ales la nivel toracic;
• dificultati la urinat;
• tulburari sexuale.


Macroangiopatie diabetica

Afectarea cordului si vaselor mari.

Apar simptomele infarctului miocardic si accidentelor vascular-cerebrale:
• dureri toracice (angina);
• ritm cardiac accelerat;
• senzatie de sufocare la efort;
• ameteli;
• greata;
• astenie.


Claudicatii intermitente

Un fel de crampe dureroase la nivelul gambei, coapsei sau fesei in timpul miscarii. Forta musculara se diminueaza si echilibrul la statul in picioare devine instabil. Un alt simptom al acestei afectiuni este senzatia de amorteala in degetele de la picioare, sau simti intregul picior rece si amortit. Se mai pot observa:
• diminuarea pilozitatii la nivelul membrului afectat;
• modificarea culorii pielii piciorului.


Piciorul diabetic, o complicatie grea

Termenul picior diabetic defineste leziunile aparute la nivelul membrelor inferioare la pacientii care sufera de diabet. Aceste leziuni afecteaza pielea, tesutul subcutanat, dar si nervii, vasele si tesutul osos. Cauzele majore ale aparitiei piciorului diabetic sunt neuropatia (afectarea nervilor piciorului), arteriopatia (afectarea vaselor de sange ce iriga piciorul) si infectiile.

Ulcerul neuropat se instaleaza cand, din pricina afectarii nervoase, bolnavul ajunge sa nu mai perceapa diferentele de temperatura sau atingerea. Astfel, un traumatism minor poate sa ramana nesesizat, iar leziunea rezultata sa evolueze, ducand la un ulcer nedureros, ce se infecteaza. Cel mai frecvent, asta se intampla pe lateralele degetelor si in spatiile interdigitale.

Cangrena diabetica se formeaza daca ulcerele si infectiile de la nivelul piciorului nu sunt observate ori sunt ignorate si evolueaza. Cangrena reprezinta moartea tesuturilor! Daca ai diabet si ai ajuns in acest stadiu, mergi imediat la medic, ca membrul respectiv sa poata fi salvat. In cazurile cele mai grave, se ajunge la amputari, altfel infectia putandu-se raspandi in tot organismul. Pentru a nu implini acest scenariu ingrozitor, pielea trebuie inspectata periodic, iar orice leziune cat de mica, raportata medicului specialist.


Ochii, victime sigure

Cele mai grave dintre consecintele unui diabet nediagnosticat sau netratat se produc la nivelul ochilor - da, diabetul poate duce la orbire! Leziunile la nivelul retinei progreseaza incet, dar sigur, iar pe masura ce se intampla acest lucru, apar si simptomele: vedere incetosata si distorsionata, dificultati la citit. Nivelul crescut al glicemiei produce pierderi temporare ale vederii, care-si revine dupa cateva ore de la stabilizarea glicemiei in limite normale. Totusi, nu trebuie ignorat acest episod!

Hiperglicemia poate cauza si desprinderi de retina, care se manifesta astfel:
• puncte intunecate sau luminoase care plutesc in campul vizual;
• durere la nivelul ochiului, cauzata de glaucom (cresterea presiunii intraoculare);
• pierderea partiala si, intr-un final, totala a vederii.


Stiai?

Diabetul afecteaza si functionarea sistemului imunitar: diabeticii sunt mult mai predispusi infectiilor decat persoanele sanatoase.

Foto: nutritiediabet.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa