Macrisul (Rumex acetosa) - calitati si indicatii terapeutice
Folosit cu precadere in alimentatie, in unele regiuni ale tarii fiind adaugat negresit la ciorbele de legume si la salatelele proaspete, macrisul este totodata o puternica planta-medicament. Poate fi de mare ajutor atat in tratarea afectiunilor hepatice de tot felul, avand un pronuntat efect detoxificant si de refacere celulara, cat si in caz de probleme digestive ori cutanate. Descoperiti in cele ce urmeaza cum puteti profita la maximum de calitatile vindecatoare ale acestei binecunoscute vegetale.
Un diuretic si laxativ de exceptie
Unul dintre campionii absoluti ai vegetalelor care contin impresionante cantitati de vitamine si minerale este macrisul. Indiferent de scopul in care alegeti sa folositi aceasta planta, tineti cont ca se utilizeaza doar proaspata. Datorita puternicei sale actiuni purificatoare, macrisul se dovedeste un foarte bun remediu pentru bolile de ficat.
De exemplu, tulburarile hepato-biliare se pot trata cu succes cu decoct din macris. Se obtine din 30 g frunze proaspete, spalate si maruntite, la un litru de apa. Se beau pana la trei cani pe zi, timp de mai multe luni. Macrisul este indicat si in alte boli foarte grave, cum ar fi tumorile digestive: se administreaza dimineata, pe stomacul gol, 50-100 ml suc din frunze proaspete. In caz de stari febrile si boli inflamatorii este excelenta infuzia din frunze de macris. Contra constipatiei, se poate pregati un piure cu efect laxativ, din macris, salata verde, praz, asmatui. Se toaca toate ingredientele marunt si se pun la fiert. Cand s-au inmuiat, se arunca lichidul, se adauga putin unt si se consuma fara paine, preferabil dimineata, pe stomacul gol. (George V., lasi)
Salata rezolva eczemele alergice
Salata se prepara dintr-o mana de frunze proaspete, care se spala bine cu apa calduta, se taie marunt si se pun intr-un castron. Se amesteca cu o lingurita de otet de mere, un varf de cutit de sare si o jumatate de lingurita de ulei (de floarea-soarelui sau de masline, obtinut prin presare la rece). Se consuma la maximum 30 de minute de la preparare, o portie dimineata, pe stomacul gol, alta la pranz. (Gabriela N., Ploiesti)
Stimulati digestia si pofta de mancare
Frunzele acestei plante pot fi preparate ca spanacul sau stevia, gustul acrisor specific fiind foarte potrivit la supe, borsuri, piureuri si preparate pe baza de carne. Pentru a profita la maximum de calitatile terapeutice ale vegetalei, este bine sa o consumati in stare proaspata, fie sub forma de salata, fie de suc.
Cea dintai se obtine foarte simplu: se spala si se rupe cu mana o legatura de frunze, apoi se pun intr-un castron si se asezoneaza dupa gust cu sare, ulei si un strop de zeama de lamaie. Se consuma o portie mare cu o jumatate de ora inainte de masa de pranz. O cura completa dureaza doua saptamani. Remediul poate fi folosit si in caz de intoxicatii cu mercur, plumb si alte metale grele. (Dorin M., Bucuresti)
Decoct util contra hepatitei
Decoctul se obtine din doua lingurite de radacina macinata la 250 ml apa. Se lasa la fiert zece minute, apoi se strecoara. Se beau doua cani pe zi. Atentie: avand un continut ridicat de acid oxalic, macrisul este contraindicat persoanelor care sufera de reumatism! De asemenea, nu se recomanda celor diagnosticati cu astm, guta, calculoza ori cu alte probleme renale. (Rodica A., Galati)
Remedii naturiste nr. 9 (101); Foto: wisegeek.com