Medicamente
- Medicamente -
In dorinta de a preintampina actiunea nociva a unor factori din mediul natural si social, omul a recurs la diferite mijloace si metode, unele cu eficacitate evidenta, altele cu eficacitate dubioasa sau care, dupa un numar de ani, s-au dovedit a fi nu numai inutile, dar chiar daunatoare pentru organism.
Desigur, pentru mentinerea starii de sanatate a omului hotaratoare este profilaxia, respectiv prevenirea imbolnavirilor prin asanarea factorilor de mediu natural si social. Asa, de exemplu, masurile cele mai eficace pentru prevenirea si combaterea imbolnavirilor sunt reprezentate de imbunatatirea permanenta a conditiilor de viata si de munca, de continua calire a organismului printr-o educatie fizica rationala, de cresterea nivelului de trai material si cultural, de dezvoltarea civilizatiei, de permanenta imbunatatire a relatiilor dintre oameni etc.
Acestea sunt conditiile care au dus, atat pe plan mondial, cat si in tara noastra, la cresterea duratei medii de viata, la eradicarea unor boli, ca tetanosul, difteria, malaria etc, la modificarea structurii imbolnavirilor, ca si a formelor de manifestare si a evolutiei unor boli.
In lupta asidua si organizata pe care omul, statul si societatea in general, o duce impotriva imbolnavirilor, o arma deosebit de eficace este reprezentata de medicamente. Locul si rolul medicamentelor in contextul general al mijloacelor pe care le utilizeaza omul in scopul prevenirii si vindecarii bolilor sunt diferite de la boala la boala si de la bolnav la bolnav.
In vindecarea unor boli medicamentele joaca un rol primordial. Este cazul antibioticelor si chimioterapicelor fara de care nu am putea concepe vindecarea si chiar eradicarea tuberculozei, realizata actualmente in unele tari europene. In alte boli, de exemplu, cancerele, ateroscleroza etc, medicamentele au inca un rol minor.
In dorinta lui legitima de perfectionare a armei terapeutice reprezentate de medicamente, omul modern nu precupeteste nici timpul si nici efortul economic pentru largirea continua a sortimentului de medicamente. Sute de echipe de cercetatori, clinicieni etc, lucrand in laboratoare modern utilate, se straduiesc sa lanseze pe piata din ce in ce mai multe substante medicamentoase.
Astfel ca la ora actuala asistam la o adevarata „inflatie de medicamente“, ceea ce adeseori pune pe medici in incurcatura si chiar populatia consumatoare. Daca cercetatorul stiintific si medicul practician trebuie sa fie bine documentati, atat din literatura de specialitate, cat si din experienta proprie, despre actiunile binefacatoare si cele nocive ale medicamentelor, se impune ca si beneficiarii, populatia supusa actiunii medicamentelor, sa fie informati atat despre beneficiul terapeutic cat si despre efectul nedorit sau chiar periculos care insoteste, in general, folosirea lor.
Numarul substantelor medicamentoase existente pana in prezent depaseste ordinul zecilor de mii. Dintre acestea, unele si-au trecut proba timpului, ramanand valabile si astazi, la altele s-a renuntat din cauza ineficacitatii sau toxicitatii lor, altele se afla in curs de experimentare si verificare.
Medicamentele sunt, putem spune, prieteni ai omului care previn, usureaza sau vindeca suferintele. Pe de alta parte insa, aproape ca nu exista medicamente care, cel putin la unii dintre cei ce le folosesc si in anumite conditii, sa nu produca si fenomene nedorite, unele grave, chiar mortale. Iata de ce, figurativ vorbind, medicamentele pot fi considerate atat prieteni, cat si dusmani ai omului.
Ultimele articole din categoria: Medicamente |