Vegetalele pe care le voi enumera in continuare contin principii amare ce stimuleaza pofta de mancare, fiind indicate in caz de anorexie, optimizeaza tranzitul intestinal, ajuta la debarasarea de toxine. Ceaiurile se prepara dintr-o lingurita de materie vegetala la 250 ml apa. Se fierbe amestecul doua-trei minute, apoi se strecoara. Se pot lua si gelule, dupa indicatiile din prospect.
- Anghinarea. Cea mai importanta substanta activa, cinarina, stimuleaza secretia de fiere (planta nu se recomanda mamelor care alapteaza!). In plus, anghinarea previne balonarea si aerofagia, este depurativa si diuretica, calitati datorate bogatiei in saruri de potasiu. Se bea o ceasca de decoct din frunze inainte de masa de pranz.
- Armurariul faciliteaza tranzitul intestinal si este bogat in silimarina, complex hepatoprotector. Se bea citeceasca de decoct din frunze dupa fiecare masa.
- Chimenul stimuleaza digestia, atenueaza arsurile epigastrice si reduce balonarea, este antispasmodic. Se bea cate o ceasca de decoct din seminte inainte de fiecare masa (sau la o ora dupa).
- Crusinul are efect laxativ, fiind eficace in situatia inapetentei pe fondul unei constipatii ocazionale (nu urmati tratamentul mai mult de zece zile consecutiv; planta nu se recomanda femeilor care alapteaza). Se bea o ceasca de decoct din pulbere de scoarta, seara, inainte de culcare.
- Curcuma longa este indicata mai ales in cazuri de digestie dificila, functie lenesa a ficatului si vezicii biliare. Este o planta aperitiva, antiinflamatoare si antioxidanta, de asemenea recomandata in calmarea iritatiilor colonului. Se bea cate o ceasca de decoct inainte de fiecare masa.
- Feniculul este bogat in anethol (50%), stimuleaza apetitul si functia digestiva, previne aerofagia si calmeaza simptomele colitelor si gastritelor. Se bea cate o ceasca de decoct din seminte inainte de fiecare masa (sau la o ora dupa).
Dr. Viorel S., Timisoara - Remedii naturiste nr. 9 (101); Foto: fitsugar.com