Tuse tabagica - tratamente, remedii, terapii, leacuri naturiste
- Boli pulmonare -
Tusea tabagica este, in perioada initiala, seaca, avand caracter ocazional. Pe masura ce organismul primeste tot mai multe otravuri prin fumul inhalat, fenomenul se cronicizeaza, ajungand un ritual al diminetilor, puseele devenind productive, finalizandu-se cu expectoratia de mucozitati si chiar cu vomismente violente. Va prezentam cateva leacuri pentru a mai domoli chinuitoarele crize.
Leac cu ceapa si usturoi
Se face un amestec din zece cepe rosii curatate si taiate marunt si cateii de usturoi de la o capatana, decojiti si maruntiti. Se pun ingredientele intr-un litru de lapte de capra, iar cand incepe sa clocoteasca, se da la o parte de pe foc. Cand preparatul e caldut, se amesteca cu miere dupa gust. Se ia cate o lingura la interval de doua ore. (M. T., Suceava)
„Tinctura de tataneasa mi-a redat linistea“
Am cumparat radacini de tataneasa, le-am spalat bine si le-am dat pe razatoare. Am masurat 50 g de materie vegetala si am pus-o intr-un borcan, turnand deasupra o jumatate de litru de alcool de 80°. Am lasat la macerat doua saptamani, amestecand seara de seara, strecurand la final prin tifon. De trei ori pe zi, inainte de mese, am luat din aceasta tinctura cate zece picaturi, diluate in ceai de maghiran. Am urmat tratamentul cateva saptamani, iar tusea s-a diminuat treptat, pana la disparitie. Trebuie sa va atentionez sa masurati corect cantitatea de planta, deoarece tataneasa, in doze mari, poate deveni, din aliata, inamica a organismului! (M. P., Bucuresti)
Terapii cu ingrediente din bucatarie
Iata cateva remedii antitusive, toate obtinute din vegetale folosite in mod curent in bucatarie, care se dovedesc eficiente pentru provocarea expectoratiei si eliberarea cailor respiratorii superioare in cazul fumatorilor si, mai ales, al ex-fumatorilor:
- Sucul de la o lamaie se dilueaza intr-un pahar cu apa calduta, se indulceste cu miere poliflora si se bea intreaga cantitate intr-o singura priza, cu inghitituri rare;
- Se infuzeaza un sfert de ceas 100 g catei de usturoi zdrobiti in 250 ml apa clocotita, apoi se adauga 200 g zahar brun. Se inghit cate doua-patru linguri pe zi;
- Se spala 100 g frunze de salata, se maruntesc si se pun la fiert in 200 ml apa pentru cinci minute, dupa racire inglobandu-se miere de tei. Se consuma cate doua doze de decoct pe zi;
- Se amesteca 250 ml lapte cald, indulcit cu miere de faneata, cu doua linguri de fiertura de praz. Preparatul se bea fractionat, dimineata si seara;
- O ridiche neagra mare, sanatoasa, se taie in doua pe orizontala, in fiecare jumatate facandu-se o scobitura cu ajutorul unui cutitas. Se umplu cavitatile cu miere poliflora si se lasa cam sase ore. Siropul format are deopotriva efecte emoliente, expectorante si imunostimulatoare (V. D., Buzau)
Extractul de smochine favorizeaza curatarea bronhiilor
Extractul de smochine se dovedeste bun mai ales contra tusei greoaie, cu multe mucozitati aderente, cum este cea tabagica sau cea pricinuita de bronsite, favorizand eliberarea bronhiilor si imbunatatind notabil respiratia.
Aveti nevoie de o duzina de smochine, doua mere ionatane, 250 g miere de salcam si un litru de apa. Spalati merele, extrageti-le cotoarele, si tocati-le, fara sa le decojiti, apoi desfaceti smochinele (pot fi si mai deshidratate, achizitionate de la supermarket). Fierbeti fructele si mierea timp de zece minute. Indepartati de pe foc si lasati sa se raceasca. Filtrati extractul printr-un tifon impaturit si depozitati-l la frigider, intr-o sticla inchisa cu dop busonabil. Luati cate doua lingurite de patru ori pe zi. (C. M., Medgidia)
Siropuri pentru ameliorarea crizelor
Remedii naturiste nr. 9 (101); Foto: breathittonline.com
- Se taie in rondele fine trei-patru morcovi bine spalati. Se pun pe o farfurie adanca, se acopera cu miere de salcam si se lasa peste noapte. Se iau zilnic trei-patru linguri din siropul format, util mai ales in fazele incipiente ale tusei cronice.
- Se marunteste o ceapa si se amesteca cu trei frunze de varza taiate cat mai marunt. Se acopera cu zahar tos si se lasa 48 de ore. Se formeaza un soi de sirop, din care se ia cate o lingura de mai multe ori pe zi. Administrat chiar de la aparitia simptomului, poate impiedica complicatii de tipul bronhopneumopatiilor. (C. M., Vaslui)