Hidrosadenita - caracteristici si tratament

 
Informatii despre hidrosadenita

Nu se intalneste la copil, ci mult mai tarziu. Foarte rar observata la pubertate, ea creste ca incidenta catre adolescenta si varsta adultului tanar.

Fac exceptie unii copii cu dezvoltare precoce a caracterelor sexuale secundare, care comporta si o dezvoltare a glandelor apocrine axilare si perineale.

Afectiunea se caracterizeaza prin noduli inflamatori intracutanati, izolati sau aglomerati intr-o masa infiltrata si multiboselata, insotindu-se de dureri si jena functionala. Agentul patogen este stafilococul piogen, iar punctul de intrare este orificiul canalelor glandelor sudoripare; nodulii se transforma in profunzimea acestor canale in mici colectii, infectia putand sa se propage din aproape in aproape la nivelul dermului, fara leziuni vizibile la suprafata pielii, pe cai ce evoca „sistemul canalelor de cartita“. Importanta practica a cunoasterii acestui mod de propagare rezida in faptul ca in interventiile pentru deschiderea colectiilor de puroi nu este indicat bisturiul, care ar putea favoriza infectia conductelor glandulare spiralate, preferandu-se electrocauterul.


Tratamentul

Tratamentul general consta in administrarea de antibiotice, urmate de vaccinoterapie cu vaccin antistafilococic sau Polidin.

Tratamentul local in stadiile precoce, se poate incerca radioterapia antiinflamatorie. Abcesele constituite vor fi tratate, dupa deschidere, ca acelea ce urmeaza poroporitei nou-nascutului.

Foto: cosulbio.blogspot.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa