Indulcitorii, buni sau rai?

 
Informatii despre indulcitori

Atentie la produsele dietetice!

Chiar daca pe ele exista mentiunea light sau diet, e bine sa urmaresti si numarul de calorii la suta de grame, si pe cel de glucide. Recomand mai degraba fructele, ciocolata neagra (minimum 75%) si prajiturile clasice (precum placinta cu mere sau branza), rar si in cantitati mici, decat produsele dietetice.

Dar cum reusesti sa faci asta daca iti plac prajiturile? Cu indulcitori sintetici. Acestia insa au fost adesea pusi la zid din pricina efectelor negative. Sa aflam care sunt avantajele si dezavantajele celor mai des folositi indulcitori!


Zaharina, cea mai cunoscuta

Sintetizata acum mai bine de 100 de ani, folosita cel mai adesea ca indulcitor artificial, zaharina nu contine un numar mare de calorii, nu creste nivelul de zahar din sange si este de pana la 700 de ori mai dulce decat zaharoza. Nu are efecte negative majore, cu exceptia faptului ca trece bariera placentara, motiv pentru care este interzisa femeilor insarcinate (chiar daca au diabet gestational). Riscul cancerigen de care a fost acuzata este neglijabil, doza toxica fiind practic imposibil de atins. Exista, bineinteles, si riscul alergiilor.


Aspartamul, cel mai controversat

Descoperit in 1965 si avizat abia in 1981, aspartamul este folosit mai mult pentru productia industriala (cereale, guma de mestecat, budinci, produse dietetice). Printre numeroasele acuze care i s-au adus (de la caderea parului pana la cancer esofagian), se numara cresterea poftei de mancare - persoanele aflate la dieta care consuma bauturi indulcite cu aspartam au un apetit crescut.


Sorbitolul, ineficient

Alcool al zaharului, sorbitolul are, e adevarat, un continut caloric foarte mic, determinand un raspuns glicemic minim. In combinatie insa cu celelalte ingrediente ale unei prajituri asa-zise dietetice (mai ales grasimi, chiar si mononesaturate), are acelasi efect ca zaharul.


Sucraloza

Este un indulcitor artificial, provenit dintr-un produs natural, zaharul! Procesul tehnologic insa face din sucraloza un compus chiar periculos. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca aceasta poate schimba obiceiurile alimentare, punand in pericol organismul.


Fructoza, naturala

Extract natural, fructoza este mai greu absorbita in sange decat zaharul. Tocmai de aceea se spune ca deserturile cele mai sigure pentru diabetici sunt fructele. Folosita ca indulcitor, fructoza are acelasi aport caloric ca zaharul, singurul avantaj fiind acela ca glicemia nu creste atat de repede. Din pacate, siropul de fructoza mareste nivelul trigliceridelor din sange si rezistenta la insulina, favorizand ingrasarea, ceea ce nu este indicat in diabet.


Mai bine natural

Indulcitorii artificiali au un singur avantaj: lipsa caloriilor. Dezavantajele, mai ales pentru cei care fac exces chiar si de zaharina (cel mai „cuminte“ indulcitor natural), sunt mult mai mari. Excesul provoaca:
• constipatie;
• eliberarea de radicali liberi;
• aparitia cariilor dentare;
• cresterea nivelului colesterolului;
• sporirea depozitelor adipoase.


3 solutii sanatoase

Sirop de agave: este bogat in vitaminele B, C, D, E, calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu, seleniu si crom. Cu toate ca are indice glicemic scazut, siropul de agave este foarte dulce si se foloseste in cantitate mica.

Sirop de artar: este o excelenta sursa de mangan si zinc. Este dulce si are mai putine calorii decat siropul de agave.

Melasa: este bogata in calorii, e drept, dar si in fier, potasiu si calciu. In cantitati mici, e mult mai buna decat zaharul.

Dr. Mihaela Bilic, medic diabetolog si boli de nutritie; foto: csid.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa