Intertrigo streptococic: cauze, simptome, tratament

 
Informatii despre intertrigo-ul streptococic

Este reprezentat cu predilectie de intertrigo-ul retroauricular.


Etiopatogenie

Apare ca o afectiune primara, fie complicand o iritatie mecanica sau chimica (transpiratie, substante chimice), alteori o dermatita seboreica sau un psoriazis al pliurilor. Germenul microbian care se izoleaza din leziune este de regula un streptococ piogen, dar in unele cazuri si mai ales in alte localizari ale intertrigo-ului pot fi gasiti si alti germeni (complexul microbian al pliurilor: stafilococ, Esch. Coli, proteus si, ocazional, b. piocianic si Candida albicans).

Mecanismul patogenic este de hipersensibilitate, leziunea fiind atat patogenic, cat si clinic o dermita eczematiforma a pliurilor.

In intertrigo-urile ce apar la copilul mic si la diabetici, cu localizare frecventa in pliurile inghinocrurale si interfesiere, agentul cauzal principal este Candida albicans.


Simptomatologie

Dupa un stadiu eritematos, care dureaza cateva zile, cele doua suprafete ale pliurilor ce vin in contact devin edematoase, erozive si secretinde, insotindu-se de un prurit accentuat. Fundul pliului este sediul unei fisuri dureroase, mai ales la desfacerea acestuia. In intertrigo-ul retroauricular, suprafetele mai indepartate ca in cazul altor pliuri permit uscarea secretiei sub forma de cruste galbui.

Dupa o perioada de evolutie variabila, apar frecvent, mai intai in vecinatate, ulterior la distanta, pe gat, fata sau trunchi, leziuni secunde de tipul papuloveziculos sau petelor eritematoscuamoase (eczematide), expresie a unui proces de hipersensibilizare alergica.


Tratament

In formele usoare, incipiente, tratamentul local poate fi suficient si consta din stergerea cu o solutie slaba antiseptica (de ex. Fenosept diluat 1/3), urmata de aplicarea unei paste cu apa continand antibiotice si corticosteroizi, iar daca se suspecteaza si prezenta Candidei, se va asocia nistatina (Stamicin). In cazurile cu leziuni mai vechi si mai extinse sau cu eczematide la distanta, se vor administra corticoizi pe cale orala.

In formele cu leziuni rebele, se pot utiliza si iradieri cu raxe X, preferabil cu raze moi (Buckyterapie).

Preventiv, local, se va mentine o igiena riguroasa, evitandu-se umezeala (resturi de apa dupa spalare) si excesul de sapun; este bine ca, dupa vindecarea aparenta, sa se continue inca timp de mai multe saptamani stergerea la 2—3 zile cu solutia slab antiseptica si eventual ungerile cu o crema continand corticosteroizi si un antibiotic sau chimioterapic (de ex. Fluocinolon N crema, Locacorten-Vioform sau Triamcinolon „S" (Saprosan). Nu trebuie uitat ca intertrigo-ul, si in special cel streptococic, retroauricular, este o afectiune recidivanta.

Foto: sfatulmedicului.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa