Tulburarile psihice si bolile mintale influenteaza aproape toate aspectele vietii unui pacient, functiile fizice, comportamentul, afectivitatea, perceperea realitatii, relatiile interumane, sexualitatea, munca si timpul liber. Asemenea tulburari sunt cauzate de interactiunea unor factori complecsi, biologici, sociali si spirituali, care nu pot fi totdeauna pusi in evidenta cu siguranta.
Mai multe studii au relevat ca, fata cum cinci ani, incidenta nevrozelor in randul populatiei, in special al celei urbane, este semnificativ mai mare. De vina pentru aceasta nedorita stare de lucruri se pare ca este suprapunerea a doua fenomene: pe de-o parte inmultirea surselor generatoare de tensiuni neuropsihice (mai multe constrangeri economice, profesionale, familiale, afective, organizatorice...), iar pe de alta o diminuare a capacitatii indivizilor e a face fata provocarilor.
Infuzie de sunatoare
Printre cele mai celebre plante de leac,
sunatoarea (
Hipericum perforatum) era considerata in vechime drept magica. A depasit de mult aceasta faza, in prezent stiindu-se ca majoritatea calitatilor vindecatoare se datoreaza continutului bogat de
hipericina, un ulei volatil de culoare rosie, cu reale proprietati antinevrotice, antidepresive, antianxioase, dar si antivirale. Vegetala este totodata de folos in caz de probleme hepatobiliare si gastrice. Si-a dovedit fara dubiu eficienta si la un grup de pacienti cu tulburari nervoase generalizate, la care tratamentele anterioare nu au dat rezultate (doza administrata a fost de 900-1800 mg pe zi, dintr-un produs standardizat la un continut de 0,3% substanta activa). Pentru efectul calmant, se bea zilnic, dimineata si seara, o infuzie din doua lingurite de planta uscata la 200 ml apa clocotita.
Pulbere de kava-kava
Piper methysticum, cum este denumita stiintific aceasta planta exotica, are un incontestabil efect calmant, determina un sentiment de multumire sufleteasca. A fost dovedit, de cel putin sapte teste clinice desfasurate independent, ca este eficienta impotriva nevrozelor si sindromului anxios-depresiv.
Desi de regula acest remediu este bine tolerat, s-au remarcat in cateva cazuri efecte de toxicitate hepatica. Deoarece nu se poate determina apriori cine ar putea avea o asemenea reactie la administrarea de kava-kava, indivizii care iau planta trebuie sa fie atenti la orice semn ingrijorator (greata, oboseala, urina de culoare inchisa etc). Oricum, este in general mai bine tolerata decat benzodiazepinele. Se gaseste in farmacii si magazine cu profil naturist, sub forma de suplimente cu pulbere de planta. Se administreaza conform indicatiilor!
Decoct de floarea-patimilor
Passiflora incarnata isi datoreaza denumirea aspectului, ce evoca episodul major al patimilor lui Hristos - Crucificarea. Cele cinci petale corespund celor cinci rani ale Mantuitorului, cele trei pistile sunt asemuite celor trei cuie folosite la rastignire, iar culorile florii - alb, purpura si bleu - semnifica puritatea absoluta. Este recunoscuta pentru proprietatile sale sedative, fiind utilizata la scara mondiala pentru combaterea insomniei, epilepsiei si starilor de nervozitate persistente si foarte accentuate (isterie). Un experiment britanic a dovedit ca 45 de picaturi pe zi dintr-un extract de floarea-patimilor au avut un efect la fel de puternic ca 30 mg de
Oxazepam (o benzodiazepina) la pacientii cu nevroza cronica. La fel de bine se poate utiliza decoctul (2,5 g planta se fierb 15 minute in 300 ml apa; se beau trei cani pe zi) sau tinctura (2-4 ml pe zi).
Fiertura de macese
Fructele proaspete se usuca la soare, intr-un singur strat, apoi se depoziteaza in pungi de hartie.
Macesele sunt apreciate in special pentru continutul mare de vitamina C, ce le confera o capacitate sporita de retonifiere mentala. Totodata, stimuleaza secretia si eliminarea bilei, preintampina formarea calculilor, au efect antiinflamator. In plus, macesele sunt un adjuvant pretios in caz de enterocolite, litiaza renala, inflamatia cailor urinare, insuficienta circulatorie periferica, raceala. Intr-un litru de apa clocotita, adaugati macese deshidratate. Pentru un plus de savoare, puteti pune cateva frunzulite proaspete de salvie, care are un excelent efect racoritor. Pastrati ceaiul la frigider si consumati-l peste zi. Folositi numai recipiente smaltuite, deoarece, in contact direct cu metalele, acidul ascorbic din bobite se degradeaza.
Vin de limba-mielului
Aceasta planta, careia in latineste i se zice
Borago officinalis, este mentionata si in documentele faimoasei Scoli de la Salerno, din Italia, considerata prima institutie universitara de medicina. Erau subliniate efectele sale antinevrotice, euforizante, antidepresive. Se spunea ca „influenteaza pozitiv spiritual, alunga melancolia si creeaza bucurie mintii...“. In prezent s-a demonstrat ca extractele din aceasta vegetala au capacitatea de a stimula functiile glandelor suprarenale, de a creste productia de adrenalina, ameliorand astfel intr-adevar tonusul general al organismului. Extractul se obtine din doua linguri de planta uscata si maruntita la o jumatate de litru de vin de calitate. Se lasa la macerat opt-zece zile, timp in care sticla se agita frecvent. Se strecoara printr-o panza deasa. Se bea zilnic cate un paharel.
Ceai in doi timpi de paducel
Paducelul (
Crataegus monogyna) si-a facut un renume ca planta suverana in prevenirea si combaterea afectiunilor cardiace cu fond nervos. Pe meleagurile noastre se gasesc cinci dintre cele 250 de varietati. Se lasa la macerat peste noapte, in 500 ml apa rece, patru linguri de flori si frunze proaspete de paducel (sau doua lingurite de flori si frunze uscate). Se filtreaza in zori, iar materia vegetala ramasa se fierbe, tot in jumatate de litru de apa, cinci minute. Dupa racire, decoctul se combina cu maceratul la rece. Se recomanda consumarea zilnica a intregii cantitati de ceai indulcit cu miere (preferabil de salcam sau de tei), in cure de trei luni, urmate de o luna de pauza. Pentru un efect potentat, se pot asocia suplimente de magneziu, ce ajuta la reechilibrarea psihica. Excludeti din dieta condimentele picante, alcoolul, cafeaua si semipreparatele.
Medicina naturista nr. 9 (169); Foto: examiner.com
Ultimele articole din categoria: Tulburari psihice
Mai multe articole din aceasta categorie » |
|