Tusea la cei mici

 
Sfaturi si recomandari impotriva tusei la copii

Cel mai comun simptom al imbolnavirilor - tusea nu este, de cele mai multe ori, o afectiune grava. Afla care sunt tipurile cele mai frecvente de tuse, cauzele aparitiei lor si cum se pot trata eficient.

Cand se confrunta cu episoade de tuse persistenta a micutilor lor, multi parinti nu stiu sa evalueze obiectiv in fata medicului examinator severitatea simptomatologiei, descriind mai degraba impactul nefavorabil al bolii copilului asupra programului zilnic personal: „Asta micul a batut toba toata noaptea, de n-am inchis un ochi!“.


Nu da antibiotice celui mic daca nu prezinta semne de pneumonie sau de tuse convulsiva!
Nu da bronhodilatatoare in criza acuta de tuse daca nu ai indicatia clara a specialistului!

Tusea poate fi uneori benefica?

Tendinta este, din cauza panicii sau pentru a se elimina cat mai rapid disconfortul produs de acest „neajuns“, sa se apeleze de urgenta la fel de fel de remedii luate din farmacii fara reteta. Tusea acuta poate dura sub o luna sau se poate prelungi pe parcursul a una-doua luni, poate si mai mult - este vorba de tuse cronica. Trebuie sa stim ca tusea nu reprezinta o boala in sine, ci este doar un reflex fiziologic cu rol de protectie pentru caile respiratorii, fiind un fel de „aspirator“ de impuritati prezente in aceste segmente si in cazul tusei acute, de multe ori, procesul este autolimitativ.


De ce apare?

De regula, tusea are drept punct de plecare un episod viral, iar in cazul formelor cronice, se foloseste prea usor diagnosticul de astm bronsic. Nu inseamna insa ca orice tuse acuta este declansata de un banal episod viral. Aceasta forma poate semnala prezenta unui proces infectios-inflamator (pneumonie), a unui episod alergic (daca ne aflam in plin sezon alergic sau copilul are fond atopic si este expus la respectivul alergen), inhalarea de catre copil a unui corp strain (ceea ce reprezinta o urgenta, mai ales daca debutul tusei este brusc si apare greutatea in respiratie), insa trebuie sa tinem cont atat de contextul patologic, cat si de alte semne de boala prezente.


Cand „dam fuga“ la specialist?

Cand tusea apare din senin la nou-nascuti dupa ingerarea de alimente (semnal de alarma pentru corp strain prezent in caile respiratorii), copilul manifesta si semne neurologice (convulsii, spasme), tusea este cu sange, cutia toracica a copilului se bombeaza anormal in respiratie. Prezinta-te de urgenta cu cel mic la medicul ORL-ist cand frecventa respiratorie si curba termica sunt crescute sau apar zgomote pe care le percepi ca anormale pentru respiratia copilului tau.


Tusea cronica

Aceasta poate fi psihogena sau poate ascunde alte patologii prezente (malformatii congenitale, afectiuni cronice pulmonare, astm bronsic sau boala de reflux gastroesofagian). Astmul bronsic apare in procent foarte scazut la copilul sub doi ani, la acesta fiind mai frecventa boala de reflux, pentru care nu se recomanda medicatie.


Tratament

• BioFlu sirop de tuse cu extract de iedera 100 ml;
• Revigrip sirop de tuse pentru copii 100 ml.

Dr. Emilia Florescu, medic specialist ORL;
anima.delfinului@adpharma.com;
www.clinica-anima.ro;
foto: bendo.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa