Vitamine si minerale

 
Informatii despre vitamine si minerale

Vitamina B3, pentru calm si ratiune

Studiile efectuate pe animale de laborator au aratat ca niacinamida are o actiune asemanatoare cu a benzodiazepinelor. In plus, unele persoane au raportat o scadere a asteniei sezoniere si a anxietatii dupa administrarea de vitamina B3.

Este cert ca asigura energie, ca detoxifica, ca optimizeaza libidoul, ca scade colesterolul... Doza terapeutica se situeaza intre 500-1000 mg, de trei ori pe zi. Consultati un medic in legatura cu oportunitatea tratamentului, deoarece au existat si cazuri (rare, e adevarat) in care aporturile mari de vitamina B3 au avut un efect toxic asupra ficatului. In dieta, poate fi procurata atat din surse animale (somon, ansoa, ton, ficat, vita, pasare, miel, oua, lactate), cat si vegetale (ciuperci, sparanghel, salata verde, rosii, fasole verde, broccoli, spanac, alune, migdale, cartofi, ardei, masline, kiwi, papaya, afine).


Vitamina C: vedeta imunitatii

Vitamina C este cea mai importanta, caci, in absenta ei, organismul devine vulnerabil chiar si la germeni infectiosi banali. Un aport sporit in acest element, mai ales in perioada pe care o traversam, reduce cu pana la 50% incidenta bolilor specifice toamnei, ajuta la adaptarea mai usoara la frig si creste rezistenta globala la factorii de poluare.

Dintre sursele naturale de vitamina C amintim: catinele, macesele, citricele, patrunjelul verde etc.


Vitamina E intarzie imbatranirea pielii

Acest element raspunde de integritatea structurala a unora dintre cele mai importante porti de aparare ale organismului: pielea si mucoasele cailor respiratorii. Acestea au rolul de prim filtru al microorganismelor patogene, de aceea este foarte importanta sanatatea si rezistenta lor. Pe linga rolul de antioxidant major, contribuie la sanatatea sistemului cardiovascular, imbunatateste fertilitatea la barbati, intareste sistemului imunitar, amelioreaza tulburarile menopauzei, preintampina cataracta, accelereaza vindecarea ranilor. Aceasta vitamina ajuta la controlul glicemiei. Deoarece principalele surse dietetice de vitamina E (tocoferol) sunt alimente foarte grase, uneori este recomandata utilizarea suplimentelor pentru a compensa acest inconvenient, mai ales la persoanele care tin un regim de slabire. Pentru copii, doza aditionala cotidiana recomandata este de 4,5-15 UI (unitati internationale) si 30 UI pentru adulti (1 UI = 1 mg). O sursa naturala de vitamina E demna de luat in seama este uleiul de catina, pe care vi-l puteti procura de la orice plafar. Luati cate 30 de picaturi, de trei ori pe zi.


Zinc, pentru absorbtia altor elemente esentiale

Zincul previne anemia, stimuleaza producerea celulelor cerebrale si a celor cu rol in apararea organismului. De asemenea, micsoreaza impactul negativ pe care unii factori (poluanti industriali, substante toxice din apa si alimente etc.) il au asupra sistemului imunitar si lupta impotriva proliferarii celulelor canceroase. Dereglarea metabolismului zincului constituie principala cauza a aparitiei diabetului zaharat. Mineralul se gaseste in stare naturala in drojdia de bere (una-doua lingurite pe zi, in cure de scurta durata; daca se face abuz, poate aparea sterilitatea, sugereaza unii cercetatori), in grau, ovaz, orz, oua, seminte de dovleac (crude, neprajite).


Calciul reda agilitatea fizica

Calciul intretine structura optima a tesutului osos, ajuta muschii sa se contracte, mentine nervii ageri. Face posibila diviziunea celulara si eliberarea neurotransmitatorilor (semnale chimice care circula cu repeziciune intre celulele nervoase). Totodata asigura ritmicitatea justa a batailor cardiace si functionarea corecta a inimii, ajuta la coagularea sangelui, pastreaza in echilibru activitatea hormonala. Nu in ultimul rand, acest mineral vital mentine sanatatea oaselor si dintilor, fiind deosebit de important ca material de constructie, marind densitatea componentelor scheletului. Necesarul zilnic de calciu variaza in functie de varsta, astfel: copii si tineri 9-18 ani: 1.300 mg; adulti 19-50 ani: 1.000 mg; adulti 51 de ani si peste: 1.200 mg; gravide: 1.300 mg.


Magneziul diminueaza stresul

Acest mineral calmeaza terminatiile nervoase agresate de surmenaj, hiperactive, inlatura nelinistea si hiperexcitabilitatea intr-un timp foarte scurt, starea de iritabilitate disparand in scurta vreme. De asemenea, asigura buna functionare a muschiului cardiac. Magneziul este principalul constituent al scheletului si dintilor si contribuie la reglarea a aproximativ 300 de functii enzimatice. Necesarul zilnic de magneziu este de aproximativ 300 mg.

Medicina naturista nr. 9 (169); foto: romaldo.ro


Ultimele articole din categoria: Vitamine si minerale





Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa