Herpesul circinat: cauze, simptome, tratament

 
Informatii despre herpesul circinat

Prin termenul de herpes circinat, se inteleg leziuni orbiculare superficiale, localizate pe pielea glabra, produse cel mai des de microsporoni animali sau de diferiti tricofitoni. Herpesul circinat se intalneste frecvent pe fata, pe gatul, pe mainile copiilor atinsi de micoze ale pielii capului, dar poate interesa si alte regiuni ale corpului. Herpesul circinat se observa destul de des si la copii indemni de leziuni de tondanta in pielea capului. Herpesul circinat apare sub forma de placi perfect rotunde, de cativa centimetri in diametru, bine delimitate. Centrul placilor este de culoare roz-galbuie, usor scuamos sau chiar de aspect normal. La periferie, se constata o bordura lata de cativa mm, formata din mici vezicule sau din scuame fine.

Explicatia acestui aspect clinic sta in faptul ca parazitul, care a patruns in stratul cornos printr-o excoriatie se multiplica prin progresiune centrifuga a filamentelor miceliene si, in timp ce centrul se vindeca, la periferie, limita invaziei parazitare, apar vezicule ca o reactie a organismului impotriva agentului micotic.

Herpesul circinat este provocat de microsporoni animali, de tricofitonul violaceu, acuminatum, tonsurans etc., precum si de tricofitoni ectotrix de origine animala. Trichophyton schoenleini, agentul favusului, poate, de asemenea, provoca cercuri de herpes circinat pe pielea glabra. Uneori, pe aceste placarde se pot constata cateva godeuri tipice cu totul asemanatoare celor din pielea capului.


Tratamentul herpesului circinat

Leziunile de herpes circinat se vindeca usor prin badijonari cu alcool iodat si salicilat, efectuate dimineata si prin aplicarea de pomezi seara (unguent cu acid salicilic 1%, acid benzoic 2%), iar in cazurile al caror agent este Trichophyton rubrum, este utila folosirea in plus a griseofulvinei, timp de 10—15 zile.

Foto: art-zone.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa