Strugurii - proprietati terapeutice, remedii naturiste

 
Informatii despre struguri

Strugurii sunt bogati in vitamine (C, A, PP, K, precum si din complexul B), dar si in saruri minerale (potasiu, fosfor, magneziu, fier, calciu, siliciu). Strugurii au o valoare de peste 900 calorii la un kilogram. Strugurii reprezinta un aliment-medicament excelent, recomandandu-se ca energetic muscular si nervos, remineralizant, purificator, stimulent si decongestiv hepatic, diuretic, laxativ, colagog s.a.m.d.

Vita-de-vie este o planta perena, cu radacini puternice, lastari subtiri si frunze mari, lobate, cu inflorescenta racem si cu fructul o baca (boaba de strugure). Exista nenumarate soiuri de struguri nobili, dar, de fapt, putem sa le impartim in doua grupe: de masa si pentru prepararea vinului. O alta mare clasificare se face dupa culoare: albi si negri. Pentru consumul strugurilor ca atare, merita sa optam pentru varietatile cu boabe mari, care au putini samburi, cu toate ca si semintele au un continut de minerale ridicat. Pentru prelucrare termica (in sosuri, la diverse umpluturi etc), sunt mai indicati cei mai mici si mai dulci. Vinul realizat din struguri are un aspect cultural si simbolic extrem de important, si asta din cele mai vechi timpuri. Acum cinci milenii, in Asia Mica se prepara deja licoarea. Egiptenii ii multumeau pentru vin lui Osiris, romanii ii aduceau ofrande lui Bachus, grecii il preamareau pe Dionisos, dar are rol principal si in Biblie.


Daca aveti probleme cu somnul apelati la struguri

In cazul tulburarilor de somn, cresterea cantitatii de melatonina poate fi realizata cu ajutorul strugurilor rosii. Cercetatorii italieni sustin ca efect similar are si un pahar cu vin rosu, baut inainte de culcare. Pe langa precursori de melatonina, aceste fructe au magneziu, care are de asemenea efect detensionant asupra sistemului nervos. Carenta acestui mineral creeaza stare de confuzie, de dezorientare, dificultate de concentrare, chiar depresii incipiente. 100 g struguri rosii aduc 20 mg de magneziu. Strugurii se remarca si prin bogatia in vitamine din complexul B. Asociate cu magneziul, acestea contribuie la intarirea rezistentei la stres.


Recomandari majore ale strugurilor

Obezitate. Se vizeaza explicit o scadere in greutate, in numeroase cazuri rapida si marcanta. Pe langa acest efect, se produce si o eliminare masiva a toxinelor din corp.

Hipertensiune. In formele usoare de hipertensiune, cura cu struguri este un remediu excelent, ce actioneaza bland.

Boli de ficat. Cura cu struguri trebuie urmata cel putin o data pe an, dupa aceea evitandu-se consumul alimentelor grase, grele, prajelilor etc.

Afectiuni biliare. Cura cu struguri este recomandata mai ales in combaterea dispepsiei, a colecistitei si pentru prevenirea litiazei biliare in forme usoare.

Digestie lenta. Se recomanda ca strugurii (nu foarte dulci) sa fie consumati cu minimum o jumatate de ora inainte de mese.

Constipatie. Strugurii stimuleaza peristaltismul intestinal, cojile lor actionand ca un „piston“ ce impinge din colon materiile reziduale.

Guta. Strugurii in cantitate mare mobilizeaza si elimina din organism acidul uric.

Anemie. Mai ales strugurii negri contin minerale in doze importante, in plus, vitaminele din complexul B ajutand la fixarea fierului.


Strugurii - adjuvanti in terapia anticancer

Quercitina si elagenina, substante prezente in coaja strugurilor, se dovedesc utile in lupta cu cea mai de temut maladie: cancerul.

Cercetari recente au aratat ca, pentru prevenirea metastazelor, o cura cu struguri poate intarzia substantial procesul in discutie.

De asemenea, in cazul tumorilor maligne cu localizare pulmonara, se pare ca strugurii favorizeaza stagnarea bolii, dupa cum sugereaza un studiu efectuat in Italia.

Cura se urmeaza dupa urmatoarele indicatii: in prima zi se consuma o jumatate de kilogram de struguri, a doua zi cantitatea este de un kilogram, apoi se mareste ratia cu cate o jumatate de kilogram pe zi, astfel incat, in cea de-a sasea zi, sa se ajunga la trei kilograme; se mentine astfel inca trei zile. Atentie, strugurii trebuie mancati inainte de cele trei mese principale si repartizati in mod egal! Cura se poate relua dupa trei zile de pauza.

Medicina naturista nr. 9 (169); foto: calivitavelcu.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa