Tumorile maligne
- Bolile de piele -
La copilul mic se pot intalni tumori sarcomatoase, cel mai frecvent tip de tumori la aceasta varsta; se caracterizeaza printr-o crestere in general rapida, si atingeri cu predilectie ale sistemului nervos central, mediastinului si rinichiului. Tumorile maligne ale pielii, atat epitelioamele bazo- si spinocelulare, cat si melanomul malign, sunt in general rare.
In prima copilarie, tumorile maligne primare sunt de asemenea rare; ele apar insa ca complicatii obligatorii ale xerodermei pigmentosum, inca de la varsta de 3—4 ani, degenerarea leziunilor keratozice facandu-se atat catre epiteliomul bazo-, cat si spre cel spinocelular; debutul malignizarii este sugerat de modificari locale ale leziunilor keratozice, care devin ulcerocrustoase si burjonante.
In aceasta situatie, se impune interventia cat mai precoce prin electrocoagulare, chimioterapie cu citostatice in unguente: Podofilina 20%, 5-fluorouracil (Efudix).
Intr-un procent de 2—3% din cazurile de xeroderma pigmentosum, malignizarea se face catre un melanom malign si mai rar catre un sarcom cutanat. Boala este fatala de multe ori inainte de 10 ani datorita multitudinii transformarilor epiteliomatoase, in particular a metastazelor epitelioamelor spinocelulare.
Foto: remediu.ro