Stresul, boala modernitatii

 
Cum scap de stres?

Stresul n-a omorat pe nimeni, dar cauzeaza o multime de boli. Uite ce sa faci ca sa nu te imbolnavesti „pe fond de stres“.


Tipuri de stres:
  1. Stresul social, provocat de mediul in care traim, relatiile tensionate cu familia si prietenii.
  2. Stresul emotional apare in urma unui soc ce poate lua forma fricii, certurilor, pierderea cuiva drag.
  3. Stresul fizic, provocat de disconfort fizic prelungit, durere fizica.
  4. Stresul profesional, declansat de frica de a nu pierde serviciul sau somaj, frictiunile cu sefii sau colegii, volumul prea mare de munca si responsabilitate.
  5. Stresul cronic, datorat stilului de viata dezordonat, prea alert, cu mese neregulate, somn insuficient si abuz de cafea, tigari, alcool.
Boli agravate sau declansate de stres: gastrite si ulcer gastroduodenal, dischinezie biliara, steatoza hepatica, colita, colon iritabil; tulburari menstruale, impotenta, ejaculare precoce; anxietate, psihoze, depresie, spasmofilie.


De ce ne imbolnaveste stresul?

Stresul cronic ne umple, in timp, de frustrare, nemultumire, oboseala si neliniste. La nivel fiziologic, stresul stimuleaza glandele suprarenale sa secrete adrenalina si cortizol. Un nivel crescut determina accelerarea ritmului cardiac, marirea frecventei respiratorii si cresterea tensiunii arteriale. Si asta nu e tot, stresul creste nivelul glicemiei si al acizilor grasi din sange, favorizand ateroscleroza si afectiunile coronariene. Mai mult, stresul diminueaza potentialul energetic si sporeste cantitatea de radicali liberi.


Cum se manifesta stresul?

Simptome fizice: probleme cu somnul si pofta de mancare, ameteli, palpitatii, probleme digestive, oboseala cronica.

Simptome comportamentale: agresivitate, irascibilitate, agitatie, sindromul persecutiei, abuz de cafea, dulciuri, tigari, alcool, incapacitate de a relationa.

Simptome emotionale: neliniste, anxietate, angoasa, scaderea libidoului, scaderea capacitatii de concentrare, scaderea stimei de sine.


Daca te macina gandurile negre...
Cand gandurile negre iti fac viata amara, cand ai sentimentul ca ai pierdut controlul, exerseaza-ti gandirea pozitiva: scrie pe o hartie gandurile care te macina, apoi numara cate sunt fapte reale si cate proiectii de viitor. De cele mai multe ori, scenariile negative pe care le genereaza mintea aduc mai mult stres decat ar trebui.


Cum faci fata?
Relaxarea si detasarea sunt cele mai bune metode de a face fata stresului. Practicarea unui sport si dieta echilibrata ajuta mult. Iar echilibrul intre viata profesionala si cea de familie inabusa sentimentele de vinovatie. Cum totul e in mintea noastra, e important sa ne propunem obiective realiste si rezonabile.
 

Pentru usurarea tranzitului intestinal

 
Tratamente naturiste pentru usurarea tranzitului intestinal


Remedii naturiste pentru usurarea tranzitului intestinal:

  • Presarati frunze de pelin pisate in mancarurile gatite - nu exagerati cu doza, intrucat planta poate da un gust amarui preparatelor! Puteti face si un decoct, dintr-o lingura de frunze pisate de pelin la un litru de apa. Lasati sa clocoteasca domol zece minute, strecurati, indulciti cu miere. Consumati dimineata, pe stomacul gol.
  • Si chimenul se dovedeste un sprijin de nadejde in reglarea digestiei. Opariti o lingurita de seminte cu 300 ml apa clocotita, lasati sa se infuzeze cinci minute, strecurati. Beti cate o ceasca dupa fiecare masa.
  • Puneti 150 g frunze de rozmarin proaspete intr-o sticla de 750 ml. Turnati deasupra vin alb (are efect diuretic). Astupati si lasati sa se macereze doua saptamani. Strecurati lichidul. Se bea cate un paharel dupa mesele principale.
  • Faceti un decoct din 15 g seminte de anason si 15 g seminte de telina, fierbandu-le putin in 750 ml apa. Beti intreaga cantitate de ceai filtrat in trei reprize, dupa mesele principale.
 

Sucul de rostopasca vindeca bataturile

 
Vindecarea bataturilor cu rostopasca


Remediu naturist pentru vindecarea bataturilor:

Una dintre cele mai bune plante medicinale pentru combaterea bataturilor este rostopasca. Stiu asta de la bunica mea, care suferea des din pricina lor; ea purta, ca mai toti pe la tara, gumari, practici pentru campuri noroioase si drumuri desfundate, dar care distrug in timp picioarele.


Adunati flori de rostopasca, taindu-le cu o foarfeca la cam zece centimetri de inflorescenta si puneti-le intr-o bucata de tifon. Stoarceti-le cat puteti de bine, iar sucul obtinut strangeti-l intr-o cana. Inmuiati o bucata de bumbac curat in zeama si aplicati pe batatura, prinzand cu o soseta (repetati de mai multe ori pe zi).


Puteti utiliza si infuzia de rostopasca. Aveti nevoie de doua lingurite de pulbere de planta uscata, peste care turnati o cana cu apa clocotita. Lasati peste noapte, a doua zi strecurati si aplicati comprese pe batatura, schimbandu-le la fiecare ora.

M. O., Focsani
 

Gripa: cand e necesar sa mergi la medic?

 
Este necesar consultul medicului daca am gripa?

Vizita la cabinetul medical se impune in anumite situatii speciale:
  • Cand febra se prelungeste mai mult de cinci zile sau este prea mare. Acest lucru indica prezenta unei complicatii, prin urmare trebuie actionat de urgenta. De asemenea, o valoare ridicata, peste 39,5 grade Celsius a temperaturii corpului, necesita consult medical.
  • Daca, la nivelul amigdalelor, se pot observa vezicule sau mucus purulent.
  • Cand tusea este extrem de violenta. Mai ales daca este insotita de dureri toracice, intepaturi la respiratie si nevoie imperioasa de aer.
  • In cazul in care durerea de cap devine insuportabila. Obligatoriu daca apar si vomismente si o rigiditate a cefei.
  • Daca se ivesc dureri precardiace si/sau tulburari ale ritmului inimii.
  • Cand se suprapun dureri abdominale si diaree peste simptomele clasice de gripa.
  • Daca manifestarile persista la aceeasi intensitate mai mult de cinci zile.
 

Nasul imi curge si/sau se infunda...

 
Remedii naturiste impotriva nasului infundat

Daca aveti narile obstructionate, trebuie sa actionati pentru a restabili situatia fireasca.


Remediile homeopatului:

  • Congestia e la fel de puternica ziua si noaptea: Sambucus nigra 5CH, doua granule de trei-cinci ori pe zi.
  • Aveti nasul infundat pe parcursul noptii, iar ziua va curge ca un robinet stricat: Nux vomica 5CH, doua granule de trei-cinci ori pe zi.
  • Vi se infunda nasul cand aerul de afara este umed: Dulcamara 5CH, doua granule de trei-cinci ori pe zi.
  • Obstructia nazala se „plimba“ de la o nara la alta: Sticta pulmonaria 5CH, doua granule de trei-cinci ori pe zi. 
  • Daca doar nara dreapta este infundata: Lycopodium 5CH, doua granule de trei-cinci ori pe zi.
  • Nu puteti respira bine: Ammonium carbonicum 5CH, doua granule de trei-cinci ori pe zi.


Sfaturile aromaterapeutului:

Amestecati in parti egale uleiuri eterice de lavanda, pin, menta si cimbru. Turnati 20 de picaturi intr-un vas cu apa clocotita, apoi acoperiti capul cu un prosop si inhalati esentele volatile care se degaja. De asemenea, puteti pulveriza cate putin din acest amestec pe o batista sau pe perna, pentru a va usura respiratia.


Solutii simple:

Suflati-va frecvent nasul si spalati-va caile nazale cu ser fiziologic sau cu o solutie din apa si sare. Folositi servetele fine de hartie, de unica folosinta (batistele textile se umezesc si ajung sa devina adevarate pepiniere pentru microbi). Zeama de lamaie desfunda si ea nasul. Se stoarce sucul dintr-un fruct proaspat, se pune in causul palmei si se inspira alternativ pe fiecare nara. Se lasa putin sa actioneze, apoi se sufla nasul cu putere. Alimentele iuti lichefiaza secretiile din caile respiratorii. Cel mai eficient in acest sens este sa inghititi 20 de picaturi de suc de ardei iute (Tabasco), diluate inainte intr-un pahar cu apa, sau sa mestecati usturoi proaspat.


Un truc in plus:

Umpleti un lighean mic cu apa fierbinte in care ati diluat otet de mere si tineti antebratele in aceasta baie cateva minute.
 

Metode sigure de scadere a febrei

 
Remedii naturiste pentru miscorarea febrei

Aceasta manifestare este dovada ca organismul lupta pentru a distruge virusul raspunzator de aparitia bolii si, teoretic, nu ar trebui combatuta. Cand febra creste foarte mult (peste 39-40 grade Celsius), riscul complicatiilor este mare si se impune actiunea (in cazul copiilor, convulsiile febrile sunt foarte frecvente, iar la adulti  poate determina aparitia unor leziuni nervoase ale maduvei spinarii si cerebrale). Iata cateva cai sigure de micsorare a febrei:
  • Consumati mai putine alimente solide. Acestea se digera mai greu, putand cauza dereglari gastrointestinale si constipatie.
  • Faceti bai cu apa calduta. La fel de utile se pot dovedi compresele cu apa rece amestecata cu putin otet, aplicate pe fata si pe maini si schimbate la fiecare 20 de minute.
  • Mancati lamai. Aceste citrice au o importanta cantitate de flavone (sucul, dar mai ales coaja), elemente care stimuleaza raspunsul imunitar, actionand ca un febrifug bland. Stoarceti o lamaie, puneti sucul intr-o jumatate de litru de apa, apoi adaugati coaja taiata cat mai fin si doua linguri de miere de tei. Amestecati bine si lasati la macerat doua ore, la temperatura camerei. Beti in mai multe reprize.
  • Bazati-va pe decoctul din coaja de salcie. Puneti doua linguri de pulbere vegetala la 250 ml apa, lasati la fiert cateva minute, apoi filtrati. Luati trei-patru linguri de ceai pe zi.
  • Incercati un ceai complex. Amestecati urmatoarele plante: flori de soc (20 g), papadie (20 g), tintaura (10 g), coaja de salcie (15 g) si conuri de hamei (15 g). Puneti la fiert pentru 10 minute o lingura de plamada in 300 ml apa. Beti zilnic doua-trei doze de ceai strecurat.