Boli pulmonare

 
Informatii despre bolile pulmonare

Bolile aparatului respirator la pubertate si adolescenta sunt, in general, cele intalnite la copil si adult. Retinem cateva elemente caracteristice.

• In situatie de efort adolescentul se adapteaza prin cresterea frecventei respiratiei si nu prin marirea amplitudinii respiratorii, cum este normal la adult. Este o adaptare neeconomica pentru organism. Adolescentul nu trebuie scutit de eforturi fizice, dar trebuie adaptat progresiv.

• Aparatul respirator la adolescenti este mai vulnerabil la inhalatii de substante iritante, chimice sau fizice (praf, fum, substante chimice industriale etc.) decat organismul adultilor. Expunerea prelungita a adolescentilor in atmosfera poluata reprezinta risc pentru aparitia unor imbolnaviri ale aparatului respirator (laringite, traheite, bronsite etc). Este de retinut acest fapt in alegerea locului de munca al adolescentilor incadrati in productie.

• In perioada pubertatii si adolescentei se observa o crestere relativa a frecventei manifestarilor alergice ale aparatului respirator: rinite alergice, rinosinuzite, bronsite astmatiforme, astmul bronsic. Asupra astmului bronsic la adolescenta mentionam faptul ca manifestari de tip astmatiform pot sa fie declansate si de factori afectivi (insatisfactii familiale sau scolare, situatii de insecuritate etc). In toate aceste cazuri tratamentul trebuie sa ia in consideratie si terenul psihoafectiv al adolescentului.

Ultimele articole din categoria: Boli pulmonare


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa