Cimbrul - proprietati terapeutice, remedii naturiste

 
Informatii despre cimbru

Adevarat „star“ al gastronomiei europene, in special al celei frantuzesti, cimbrul isi dezvaluie aroma delicata mai ales in bucatele gatite la foc mic, fie ca este vorba de supa sau friptura, fie de ciorba ori tocana. Cercetari recente au confirmat lucruri de mult intuite de medicina populara: frunzele contin substante cu proprietati antibacteriene si antiseptice si pot ajuta net la combaterea catorva afectiuni digestive, cum ar fi ulcerul si enterocolita. Ca si cimbrisorul, ruda sa salbatica, este excelent pentru tratarea bolilor respiratorii, a sindromului dispeptic si pentru stimularea poftei de mancare.

Un antitusiv de exceptie

Se obtine dintr-o lingurita cu varf de planta la o cana cu apa clocotita. Se strecoara dupa zece minute, se indulceste cu miere de tei si se consuma cu inghitituri mici. La fel de bun este siropul: florile si tulpinile de cimbru se pun intr-un borcan alternativ cu zahar - un strat de planta si unul de zahar nerafinat - si se apasa bine. Se lasa recipientul aproximativ trei saptamani, la cald. Se filtreaza apoi si se pune continutul la fiert pana capata consistenta unui sirop obisnuit. Se iau doua-trei linguri pe zi. (Andrei T., Ulmi)


Ceai bun in colita pe fond anxios

Infuzia se obtine dintr-o lingurita cu varf de vegetala, care se opareste cu 250 ml apa clocotita, apoi se lasa circa zece minute. Se beau doua-trei cani pe zi, in tratamente de lunga durata. (Gabriela S., Ploiesti)


Ulei mai eficace decat antibioticele

Luati o mana de frunze uscate de cimbru, macinati-le bine si turnati deasupra ulei de masline. Lasati sa se macereze, intr-un loc intunecos si uscat, cinci zile. Dupa aceea adaugati o cescuta de alcool de 70°, fierbeti amestecul la bainmarie si strecurati. Preparatul obtinut este bine sa-l pastrati la frigider. Eu il utilizez in doua feluri. In primul rand, pun intr-un vas cu apa clocotita cateva picaturi de ulei de cimbru si respir profund, pe nas, cu capul tinut deasupra vasului si acoperit cu un prosop mare si gros. Inhalatiile acestea se repeta, cand sunteti raciti, de trei ori pe zi. In al doilea rand, puteti lua, de cate trei ori pe zi, o lingura de miere in care ati amestecat o picatura de ulei de cimbru. Nu abuzati, fiindca, in cantitati mari, poate avea efecte adverse. Dar in dozele mentionate este extrem de eficient, poate cel mai de seama antibiotic natural. (Evelina Sorana P., Bucuresti)


Alcoolismul, rezolvat cu o infuzie concentrata

Se toarna un litru de apa clocotita peste un pumn plin de cimbru, se acopera si se lasa cinci minute. Ceaiul strecurat se pune intr-un termos si din el se bea la fiecare 15 minute cate o lingurita. Ingerarea provoaca greturi, varsaturi, dar si pofta de mancare si senzatie de sete. Cura se urmeaza pana la vindecare si se repeta in cazul in care ati cazut din nou in patima betiei. (Vasile P., Hunedoara)

Remedii naturiste nr. 1 (105)


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa