Ienuparul - indicatii, remedii naturiste
Cunoscut si sub numele de ienibahar, ienuparul este nelipsit de la aromatizarea muraturilor, lichiorurilor si conservelor de carne. De asemenea, bobitele fermentate sunt folosite la obtinerea ginului, berii, rachiului. Acest conifer cu aspect de tufa este prezent in intreg Lantul Carpatic, de la 700-800 m altitudine, iar in Muntii Apuseni si in Podisul Transilvaniei il gasim si mai jos, adica pe la 200 m. Este o specie foarte rezistenta la ger, asadar, in timpul unei excursii pe cararile troienite, nu ezitati sa va procurati pretioasele galbule.
Bai ce alina durerile reumatice
Daca suferiti de reumatism, incercati cu incredere baile cu ienupar: au efect calmant si sunt total lipsite de efecte secundare.
Intr-o jumatate de caldare de apa calduta se adauga o mana de ienibahar si doua-trei maini de ramuri de ienupar cu ace cu tot, tocate bine. Se lasa sa se macereze de seara pana dimineata, cand se filtreaza. Lichidul se da deoparte, iar cetinile si galbulele se pun sa dea in clocot, in trei-patru litri de apa, dupa care se lasa la racit si se strecoara. In final se amesteca decoctul cu maceratul la rece si se toarna in cada. O baie dureaza 15-20 de minute, iar apa trebuie incalzita progresiv, asa incat prin pori sa fie absorbite cat mai multe substante active. (M. C., Medias)
Cura pentru reglare glicemica
Iata in ce consta tratamentul: se incepe prin a lua patru boabe de ienupar, pe stomacul gol, mestecandu-le incet. Se creste doza zilnic, cu cate o boaba (cinci, sase, sapte...), pana se ajunge la cincisprezece galbule intr-o zi. Se administreaza apoi in fiecare zi cu cate o boaba mai putin, pana se ajunge din nou la patru. Pe parcursul curei nu se mananca deloc carne de porc si se reduce consumul de prajeli, alimente conservate, cu aditivi alimentari etc. Cura se repeta dupa maximum o saptamana de pauza. As vrea sa precizez ca nici un remediu pe baza de ienupar nu se administreaza pe o perioada mai lunga de sase saptamani consecutive. (E. M., Baia Mare)
Remediu contra cistitelor si pielonefritelor
Este vorba despre tinctura de ienupar, ce se obtine dupa cum urmeaza: cu ajutorul rasnitei de cafea maruntiti boabe coapte si uscate, astfel incat sa obtineti o pulbere cat mai fina. Puneti 20 de linguri de pudra intr-un borcan prevazut cu capac busonabil, iar peste ea turnati un pahar si jumatate de spirt alimentar si unul de apa, amestecand bine. Inchideti recipientul si lasati la macerat timp de zece zile. La finele acestui interval filtrati lichidul printr-un tifon impaturit si trageti tinctura in sticlute inchise la culoare si prevazute cu dopuri. Se ia cate o lingurita de tinctura diluata intr-un pahar cu apa, inainte de fiecare masa principala. Efectele pozitive se observa la nici 24 de ore de la prima administrare. Tratamentul se continua pana la vindecare, dar de regula trei-patru zile sunt suficiente. (C. I., Neamt)
Antiseptic al cailor urinare
Se macina cu rasnita de cafea sapte linguri de boabe de ienupar, cinci linguri de coada-soricelului si cinci de coaja de mesteacan. Peste acest amestec se toarna un pahar de alcool, de 90° si o jumatate de pahar de apa fiarta si racita. Se omogenizeaza componentele, apoi borcanul se inchide ermetic si se lasa sa se macereze, timp de zece zile, la temperatura camerei. Dupa aceea se filtreaza si se trage in sticlute inchise la culoare. Se ia o lingurita de amalgam dizolvat intr-un pahar cu apa si, un sfert de ceas, nu se imbuca nimic. In tratamentul cistitei cronice se inghite o doza dimineata, una la pranz, una dupa-amiaza si una seara. In cistita acuta se administreaza sase asemenea portii, la interval de o ora si jumatate una de cealalta. Tratamentul se urmeaza o saptamana, pentru ca efectele sa fie stabile. (F. G., Satu Mare)
Remedii naturiste, nr. 1 (105); foto: sanatate.bzi.ro