Remedii naturiste contra mahmurelii
- Diete -
Limba e atat de uscata si umflata, ca pare sudata de cerul gurii, greata navaleste in valuri, iar stomacul „arde-n flacari“... Cadrele medicale si inteleptii spun ca metoda cea mai buna de a fenta mahmureala este sa nu... te pricopsesti cu una. Dar cine mai tine cont de sfatul acesta, cand buna dispozitie e suverana si sampania spumega in cupe?! Iata o selectie a celor mai bune remedii antimahmureala, pe care sa le folositi - daca va mai aduceti aminte - la nevoie.
Suc de portocale si esti ca nou!
Daca se intampla vreodata sa exagerati cu aportul de alcool si daca rezultatul este o stare generala de rau, cunoscuta sub numele de mahmureala, in nici un caz nu puneti in aplicare sfatul „cui pe cui se scoate“, deoarece inca o bere sau orice alt lichid spirtos va va cufunda si mai tare in betie. Mai bine, puneti in practica unul dintre urmatoarele trucuri.
Micul dejun nu trebuie sa fie prea copios, insa neaparat sa contina un produs de panificatie usor sarat; de pilda pesmeti sau saratele. Bun ar fi si sucul proaspat de portocale sau de tomate, usor sarat. Ambele au capacitatea de a grabi eliminarea alcoolului din organism. Beti asadar de trei-patru ori pe zi cate 100 ml oranjada sau suc de rosii. De asemenea, ajuta sa mancati dimineata, pe stomacul gol, zece masline verzi, maruntite si amestecate cu o lingura de zahar. Si, foarte important, nu uitati sa va rehidratati. Insa in nici un caz cu racoritoare acidulate, care nu vor face altceva decat sa va amplifice greata. (Paul A., Husi)
Nectarul de papadie este tonic
Daca ati exagerat cu paharelul si va resimtiti, nu ezitati sa puneti in practica urmatoarea terapie, incercata de mine cu foarte bune rezultate. Imediat dupa ce v-ati trezit si v-ati ridicat din pat, ungeti cateva felii de paine prajita cu miere si mancati-le. Cel mai tonic in astfel de situatii este nectarul de papadie preparat in casa, dupa urmatoarea reteta:
Se pun doua maini de flori uscate intr-un litru de apa si se dau in cateva clocote. Se ia vasul de pe foc, se acopera si se lasa sa stea. Se filtreaza prin presare, se adauga un kilogram de zahar tos si zeama de la o jumatate de lamaie si se fierbe amestecul pe baia de aburi, la foc mic, pana ce siropul se leaga bine. (Costel I., Galati)
Decoctul din coji de banane ia raul cu mana
Puneti la fiert 60 g coaja de banana in 250 ml apa. Lasati sa dea intr-un clocot, apoi strecurati. Beti zeama aceasta cat puteti de fierbinte. In caz de nereusita, mai puteti repeta experienta mai tarziu. Si miezul acestui fruct exotic, extrem de bogat in magneziu si potasiu, poate limita din raul pricinuit de abuzul de alcool. (Tiberiu T., Bacau)
Ceaiul verde te pune rapid pe picioare
La o jumatate de litru de apa clocotita se adauga trei lingurite de ceai verde, zeama de la o lamaie si 200 ml de apa minerala acidulata. Pentru un efect maxim mai trebuie adaugat in recipientul in care se face infuzia un varf de cutit de sare iodata si o lingurita de miere. Lichidul se lasa acoperit zece minute si se bea treptat. (Cristian B., lasi)
Leacuri cu efect garantat contra mahmurelii
• Ignorati sfatul celor care va spun ca va veti reveni miraculos daca veti bea inca un dram de alcool. Aceasta nu este in nici un caz o solutie! Riscati sa va reimbatati de la prima inghititura, ceea ce nu e deloc de dorit. De asemenea, trebuie evitate sub orice forma bauturile acidulate.
• Beti o cafea tare, iar dupa scurt timp consumati sucul stors de la o lamaie, amestecat cu miere.
• Inghititi, imediat dupa trezire si daca aveti in casa, sapte-opt capsune proaspete. Daca nu dispuneti de astfel de fructe, turnati peste cateva felii de mandarina zdrobite 250 ml apa clocotita si beti zeama fierbinte.
• In ceea ce priveste sucurile de legume si fructe, este bine ca acestea sa fie proaspete. Cele mai bune combinatii sunt extractele din mere plus sfecla rosie, cocteilul din sucuri din varza, cartofi si morcov, cel din rosii, portocale si patrunjel.
• La fel de bun contra mahmurelii este si piureul facut din banane, capsune, miere, suc de mandarine, lapte si un praf de sare. Toate aceste ingrediente trebuie puse in blender si mixate.
• Si leacurile de la farmacie sunt foarte eficiente. Este vorba de aspirina, de vitaminele C si din complexul B sau de cisteina. Oricare dintre acestea alunga destul de usor starile de ameteala si de greata.
In final, mai trebuie mentionat ca fiecare organism reactioneaza diferit, de aceea se intampla ca un remediu sa nu functioneze la fel in cazul a doua persoane. (Dumitru R., Focsani)
Remedii naturiste nr. 1 (105); foto: foodstory.ro