Remedii naturiste impotriva degeraturilor

 
Tratamente si remedii naturiste impotriva degeraturilor

Daca, pana de curand, temperaturile scazute ne-au mai dat un oarece ragaz, de-acum insa vremea rece este suverana. Si cum degeraturile nu sunt excluse, se impune sa stim cum pot fi depistate repede si cum se pot trata. Astfel de leziuni locale, pe fondul frigului sau zapezii, sunt consecinta inhibitiei centrilor termoreglatori. Apar mai frecvent spre extremitatile corpului, unde circulatia sanguina este mai putin intensa, putand capata usor caracter necrotic.

Preparat-minune impotriva degeraturilor

Se amesteca pana la omogenizare cantitati egale de untura cruda, nesarata, de porc si boabe zdrobite de ienupar. Alifia o pastrez la racitor si, cand am de treaba prin curte din zori pana-n seara, ma dau cu ea pe fata si pe maini, suportand mai usor viscolul, gerul si zapada. Am in casa de la Craciun si pana prin aprilie unguent din asta si nu stiu ce-i aia degeratura. (Adina G., Azuga)


Coada-calului, utila impotriva degeraturilor

Se pregateste o oala mare cu ceai de coada-calului si inveliti piciorul vatamat intr-un prosop inmuiat in ceaiul cald. Decoctul se obtine din 20 g planta uscata la doi litri de apa. Se fierbe amestecul cinci minute, apoi se acopera vasul pentru 15 minute. Se strecoara si se foloseste dupa cum am descris anterior. (Dragos M., Bucuresti)


Folositi paiele de ovaz impotriva degeraturilor

Baia cu paie de ovaz este foarte eficienta in tratarea degeraturilor. Puneti doua maini pline de paie de ovaz in patru litri de apa si fierbeti amestecul. Strecurati decoctul dupa o jumatate de ora. Adaugati-l direct in apa de baie sau folositi-l pentru comprese. Inmuiati in ceai un prosop de bumbac sau de in, stoarceti-l bine, apoi infasurati cu el zonele afectate. Deasupra aplicati un prosop uscat si un sal de lana. Indepartati compresa dupa ce s-a racit. (Sergiu N., Valeni)


Actionati de la primele simptome, in cazul degeraturilor

• Se interzic alcoolul si fumatul, insa faceti miscare moderata.

• Nu este intelept sa stati imediat in apropierea surselor de caldura sau langa foc pentru a va incalzi. Cel mai sanatos este sa va incalziti treptat, in apa calda, crescandu-i temperatura pana la circa 40°C. Zona cu probleme trebuie mentinuta in apa timp de o jumatate de ora. Pielea se va incalzi si va capata o nuanta trandafirie.

• Daca degeraturile sunt localizate la fata, aplicati un prosop inmuiat in ceai cald de galbenele.

• In nici un caz nu va frictionati cu zapada sau cu palmele uscate, caci situatia se poate agrava drastic.

• In cazul degeraturilor profunde, trebuie sa se faca reincalzirea regiunii afectate doar la o unitate spitaliceasca. Un segment incalzit si neprotejat suficient cu un pansament steril corespunzator este mult mai expus unor infectii in timpul transportului decat unul congelat!

• Daca degeraturile sunt localizate la picioare, tineti membrele ridicate dupa ce le-ati incalzit, pentru a facilita circulatia sanguina.

• Pentru a preveni alte degeraturi, nu iesiti imediat in frig dupa ce v-ati incalzit. In dispensar sau spital se folosesc vasodilatatoare si substante care refac fluxul sanguin, antibiotice (pentru prevenirea infectiilor), cortizon, analgezice, profilaxie antitetanica. (Sorin B., Brasov)

Remedii naturiste nr. 1 (105); foto: sanatate.bzi.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa